§ 101 Suunnittelutarveratkaisu, Söörmarkku

Lataa 

PRIDno-2023-1627

Päätöspäivämäärä

20.11.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei voimassa olevaa asemakaavaa.

Alueella on voimassa oikeusvaikutteinen Noormarkku-Toukarin yleiskaava (KV hyv. 15.6.2015), jossa rakennuspaikka on pientalovaltaista asuntoaluetta (AP). Rakennuspaikka sijaitsee alueella, joka on merkitty merkinnällä ma-2: Valtakunnallisesti ja maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristöt ja maisemat. Rakennuspaikka sijaitsee maakunnallisesti merkittävän Söörmarkun kylä ja kulttuurimaisema -nimisellä alueella. ma-kaavamerkinnän määräyksen mukaan alueen suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä on edistettävä kulttuuriympäristön arvojen säilymistä. Aluetta koskevista suunnitelmista ja toimenpiteistä on pyydettävä museoviranomaisen lausunto. Alueet on numeroitu ja yksilöity osayleiskaavan selostuksessa. Alueella tapahtuva uudis- ja korjausrakentaminen ja muut suoritettavat toimenpiteet on sopeutettava kulttuuriympäristön ominaispiirteisiin ja maisemallisiin arvoihin. Erityistä huomiota tulee kiinnittää rakennusten sijoitteluun, mittakaavaan ja materiaalivalintoihin.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta, missä rakennusluvan myöntäminen edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaisten erityisten edellytysten täyttymistä.

Kannanotot

Satakunnan museon kannanotto 15.9.2023:
Museolla ei ole huomautettavaa esitetystä rakennuspaikasta. Kiinteistö sijoittuu ympäristöön, jossa on jo paljon uutta rakennuskantaa (Pohjolankujan varsi). Rakentamispaikan tarkemmassa määrittelyssä tulee kuitenkin huomioida, että Söörmarkuntien varren valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön ei kohdistu merkittäviä maisemallisia vaikutuksia. Mikäli uudisrakennukset sijoittuvat Pohjolankujan varteen, eivät ne tule erottumaan em. arvoalueelle. Vaikka kiinteistö sijoittuu alueelle, joka on osoitettu Satakunnan vaihemaakuntakaavassa 2 maakunnallisesti merkittäväksi, on Pohjolantien ympäristö rajattu hiljattain valmistuneessa maakunnallisessa päivitysinventoinnissa Söörmarkun kylän arvoalueen ulkopuolelle.

Hakija on antanut selvityksen kannanottoon.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on uusi rakennuspaikka alueella, joka sijoittuu olemassa olevan asutuksen yhteyteen. Rakentamisen määrä on rakennusjärjestyksen määräysten mukaista. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä. Rakennuslupaa haettaessa tulee ottaa huomioon museon kannanotto liittyen rakentamisen maisemallisiin vaikutuksiin.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

1,5-kerroksisen 250 m²:n omakotitalon ja 100 m²:n talousrakennuksen rakentaminen.

Rakennuspaikka

5000 m²:n määräala kiinteistöstä [peitetty]. Emätilan pinta-ala on kiinteistörekisterin mukaan 2,334 ha. Määräala on rakentamaton. Emätilalla ei ole rekisteriin merkittyjä rakennuksia.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala