§ 22 Vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano Otsolan kannatusyhdistys ry:n osalta

Lataa 

PRIDno-2023-4645

Päätöspäivämäärä

18.12.2023

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Hallintosääntö 36 §
Konsernipalvelujen toimintantasääntö, 9 § Kaupunginjohtajan tehtävät ja toimivalta

Kuvaus

Kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 14.11.2022 § 174 hyväksynyt Porin kaupungin vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2024 – 2025. Hyväksytyn talousarviokirjan sivulla 7, kohdassa ”Käyttötalousosa, sivistystoimiala” on todettu seuraavaa:

”30 000 euroa Otsolan kannatusyhdistys ry:n kanssa käynnistetään neuvottelut yhteistyösopimuksen laatimisesta. Sopimuksen tavoitteena on täydentää Porin seudun kansalaisopiston toimintaa. Määräraha jää kaupunginhallituksen käyttöön.”

Kaupunginhallitus on 21.11.2022 § 684 päättänyt panna valtuuston (14.11.2022) päätökset täytäntöön ja 5.12.2022 § 747 hyväksynyt vuoden 2023 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet.

Talousarviopäätöksen täytäntöönpanoa varten Otsolan Kannatusyhdistys ry on esittänyt Porin kaupungin hyväksyttäväksi sopimusluonnoksen ”Sopimus Otsolan kansalaisopiston toiminnasta Porissa”. Luonnoksen pohjalta Otsolan ja kaupungin edustajien kesken on käyty neuvotteluita kevään ja syksyn 2023 aikana. Porin kaupungin edustajat ovat toistuvasti todenneet, että luonnos ei ole kaikilta osin kaupunginvaltuuston päätöksen mukainen, eikä sitä voida sellaisenaan hyväksyä. Neuvottelut eivät ole johtaneet niiden tavoitteena olleeseen sopimukseen.

Asian ratkaisemiseksi on, vuoden 2023 lopulla, haettu uutta lähestymistapaa. On todettu, että kaupunginvaltuuston edellä olevassa päätöksessä korostuvat yhteistyötä ja Porin seudun kansalaisopiston toiminnan täydentämistä koskevat tavoitteet. Tältä pohjalta on lähdetty hakemaan erilaisia vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia kansalaisopistojen väliselle yhteistyölle. Esillä on ollut mm. erilaiset hankkeet ja niihin haettava ulkopuolinen rahoitus. Samassa hankkeessa, saman sateenkaaren alla, voisi osatoteuttajina olla kumpikin kansalaisopisto. Tällaisia avustusmahdollisuuksia on ensi vaiheessa tunnistettu mm. seuraavia:

·       Vapaan sivistystyön laatu- ja kehittämisavustus, jota Opetushallitus myöntää vuosittain kansalaisopistoille tukemaan vapaan sivistystyön kehittämistä, laatua ja vaikuttavuutta (hakuaika tammi – helmikuussa 2024).

·       Mahdollinen EAKR- ja / tai ESR-hanke koskien sitä, miten vapaan sivistystyön keinoin kansalaisopistot voisivat toiminnallaan tukea 1.1.2025 käynnistyvän Satakunnan työllisyysalueen toimintaa ja strategisia tavoitteita (esim. maahanmuuttajien, nuorten tai vajaatyökykyisten aktivoinnin ja osaamisen kehittämisen osalta).

Yhteiset hankkeet vaativat yhteistä tahtotilaa sekä aikaa niiden suunnittelu- ja valmistelutyölle. Koska vuosi 2023 lähestyy loppuaan, on kaupunginvaltuuston päätös vuoden 2023 osalta pantava täytäntöön erillisellä päätöksellä. Kuntalain 38.3 §:n nojalla kaupunginhallitus on kehottanut kaupunginjohtajaa tekemään tästä erillisen viranhaltijapäätöksen.

Päätös

Päätän hyväksyä edellä esittelyosassa mainitun 30 000 euron suuruisen suorituksen maksuunpanon Otsolan Kannatusyhdistys ry:lle, osana vuodelle 2023 hyväksytyn talousarvion täytäntöönpanoa.

Allekirjoitus

Lauri Inna, kaupunginjohtaja

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut