Sivistyslautakunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 200 Käppärän ja Cygnaeuksen koulujen lähikoulualueiden muuttaminen Lattomeren alueen osalta

PRIDno-2023-3214

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Perusopetuslaissa (POL 1998/628) ohjataan oppilaaksiottoa. Perusopetuslain mukaan kunta on velvollinen järjestämään sen alueella asuville oppivelvollisuusikäisille perusopetusta sekä osoittamaan oppivelvolliselle lähikoulu, jossa opetus järjestetään ja johon oppilaalla on oikeus päästä (POL 6 §). Lähikoulua osoitettaessa lähtökohtana on, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä (POL 6 §). Lähikoulun ei kuitenkaan tarvitse olla oppilasta maantieteellisesti lähimpänä oleva koulu. Kunta voi myös vapaasti määritellä menettelyn, jolla oppilaita kouluun osoitetaan. Koulupaikan määrittelyssä on kuitenkin toimittava tasapuolisesti, oikeudenmukaisesti ja johdonmukaisesti (POL 4 §, 6 §, Hallintolaki 6 §). 

Sivistyslautakunta määrittelee lähikoulut päättämällä lähikoulualueista (mm. 12.9.2001 § 189, 13.2.2009 § 28, 16.1.2012 § 4, 16.12.2014 § 220, 13.12.2016 § 204, 7.12.2021 § 270 ja 271). Lähikouluja määriteltäessä on otettu huomioon oppilaiden asuinpaikat, tulevien 1. -luokkalaisten määrät ja myös koulujen tilat. Oppilasmäärän tulee ensimmäisellä luokalla olla sellainen, että opetus voidaan järjestää turvallisesti ja opetukselle asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Yleisopetuksen oppilaalle lähikoulu määräytyy oppilaan kotisoitteen perusteella, jolloin kaikki osoitteet kuuluvat tiettyyn kartalle piirrettyyn lähikoulualueeseen. Nykyiset lähikoulualueet löytyvät netistä osoitteesta: https://arcgisportal.pori.fi/palvelukartta/ 

Sivistyslautakunnan päätettäväksi tuodaan nyt esitys lähikoulualueen muuttamisesta, jossa ns. Lattomeren alue esitetään siirrettäväksi Käppärän koulun lähikoulualueelta Cygnaeuksen koulun lähikoulualueelle. Lattomeren alueella tarkoitetaan tässä aluetta, joka on aiemmin kuulunut Lattomeren koulun lähikoulualueeseen ja Lattomeren koulun lakkauttamisen jälkeen siirretty Käppärän lähikoulualueelle. Alue on kuvattu liitteessä 1. Tällä alueella asuvien alle kouluikäisten lasten määrät on kuvattu alla olevassa taulukossa. 

Taulukko 1. Lattomeren alueella väestörekisterin mukaan asuvat alle kouluikäiset lapset (tilanne 21.8.2023).

Syntymävuosi

Koulu alkaa

Määrä

2022

2029

12

2021

2028

4

2020

2027

7

2019

2026

6

2018

2025

7

2017

2024

8

Nyt esitettävä lähikoulualueen muutos tulisi voimaan 1.8.2024 alkaen koskien kaikkia tuolloin vuosiluokilla 2 - 6 olevia oppilaita sekä lukuvuonna 2024-2025 koulunsa aloittavia ekaluokkalaisia. Lukuvuonna 2024 - 2025 vuosiluokilla 2 - 6 olevat oppilaat voivat omalla ilmoituksellaan jäädä Käppärän kouluun, jolloin Käppärän koulu säilyy heidän lähikoulunaan. Tämä ei vaikuta koulukuljetuksiin, koska lähes kaikilla Lattomeren alueella asuvilla oppilailla on maksuton kuljetusetuus sekä Käppärän että Cygnaeuksen kouluun. Molempiin kouluihin kuljetaan myös samalla linja-autolla. Mikäli lähikoulualueita muutettaisiin nyt esitetyllä tavalla, Käppärän koulua tällä hetkellä käyviltä Lattomeren alueen oppilailta kysytään, haluavatko he jäädä Käppärän kouluun vai siirtyä Cygnaeuksen kouluun. Toive on pysyvä eikä sitä voi muuttaa. Toissijaista koulupaikkaa voi hakea milloin tahansa perusopetuksen aikana, mutta toissijaiseen kouluun oppilaalla ei ole koulumatkan pituudesta huolimatta maksutonta kuljetusetuutta. 

Muutosta esitetään, jotta Lattomeren alueen oppilaille muodostuisi yhtenäinen koulupolku, joka on lähes kaikilla muilla porilaisilla oppilailla. Käppärän koulusta siirrytään yläkouluun Länsi-Porin kouluun lukuunottamatta edellä mainitulla Lattomeren alueella asuvia oppilaita. Lattomeren alueella asuvat oppilaat siirtyvät Porin Lyseon kouluun, johon myös Cygnaeuksen koulusta siirrytään. Mikäli Lattomeren alueen lapset opiskelisivat vuosiluokat 1 - 6 Cygnaeuksen koulussa, he siirtyisivät luokkakavereidensa kanssa samaan yläkouluun. Lattomeren alueelta siirrytään yläkouluun Porin Lyseon kouluun suoran linja-autoyhteyden vuoksi. Polkupyörällä kulkeville matka on myös lyhyempi. Lattomeren alueella asuvilla lapsilla on lähes poikkeuksetta maksuton koulukuljetusetuus. 

Muutosta esitetään myös siksi, että Cygnaeuksen koulussa näyttää olevan hieman enemmän tilaa. Molemmissa kouluissa on melko saman verran oppilaita, mutta Cygnaeuksessa on enemmän tiloja opetukselle. Ennusteita tarkasteltaessa Cygnaeuksen koulun ja Käppärän koulun koulutulokkaiden määrät näyttävät lähenevän toisiaan, mutta yleisesti keskustan alueelta muutetaan pois enemmän kuin muilta alueilta lasten lähestyessä kouluikää. Alla on esitetty Cygnaeuksen ja Käppärän koulujen lähikoulualueiden koulutulokkaiden määrät. Koulutulokkaiden määrät eivät toteudu tällaisenaan, koska kaikki lähikoulualueen lapset eivät tule lähikouluunsa ja myös kaupungin sisäinen muuttoliike vaikuttaa oppilasmääriin. 

Taulukko 2. Käppärän koulun ja Cygnaeuksen koulujen lähikoulualueilla väestörekisterin mukaan asuvat alle kouluikäiset lapset.

Syntymävuosi

Koulu alkaa

Käppärän lähikoulualueen lapsimäärä

Cygnaeuksen lähikoulualueen lapsimäärä

2017

2024

79

44

2018

2025

56

49

2019

2026

37

46

2020

2027

57

44

2021

2028

52

54

2022

2029

57

55

Asian valmistelusta järjestettiin tiedotustilaisuus 20.9.2023 Käppärän koulussa. Tiedotustilaisuuden kutsu oli luettavissa kaupungin nettisivuilla, sivistystoimialan facebook-sivulla ja lisäksi kutsu lähetettiin Wilman kautta Käppärän koulun oppilaiden huoltajille sekä postitse ensi lukuvuoden koulutulokkaille. Porin kaupungin varhaiskasvatuksessa olevien lasten huoltajille asiasta tiedotettiin Edlevon kautta. Asiaan liittyvä tiedote on luettavissa täällä: https://www.pori.fi/uutinen/2022-10-03_yleisotilaisuuksia-lahikoulualueiden-muutoksista-koskien-lotskerin-seka-enajarven 

Tiedotustilaisuudessa oli paikalla yhdeksän huoltajaa. Osalla paikalla olleista oli kouluikäisiä, Käppärän koulussa olevia lapsia ja osalla oli alle kouluikäisiä lapsia. Keskustelua tulkittiin niin, että ne huoltajat, joiden lapsi ei vielä ollut koulussa, kokivat esitetyn muutoksen positiivisena koulupolun yhtenäisyyden vuoksi. Ne huoltajat, joilla jo oli lapsi alaluokilla Käppärän koulussa, kokivat muutoksen negatiivisempana. Paikalla olleista huoltajista moni toivoi myös mahdollisuutta siirtää molemmat lapset Cygnaeuksen kouluun. Tähän huoltajien esittämään toiveeseen on tässä muutosesityksessä vastattu. Alle on koottu tiedotustilaisuudessa vanhemmilta esille tulleet asiat: 

  • Miksi Lattomeren alueen oppilaat alun perin 2015 tulivat Käppärään?
  •  Alueen eskareista suurin osa tulee Käppärään.
  • Muutoksen aikana toissijaiseen kouluun hakevan sisaruksen pitäisi saada kuljetusoikeus.
  • Tieto muutoksesta tulee liian nopeasti.
  • Aikataulu on sopiva niiden huoltajien kannalta, joiden lapset ovat vasta tulossa kouluun.
  • Koska päätös on tulossa? Huoltajat toivovat informaatiota asian etenemisestä.
  • Ehdotettiin siirtymäaikaa, jolloin saisi päättää kumpaan kouluun menee.
  • Jos lapset ovat kahdessa eri koulussa, on hankalaa seurata molempien koulujen tiedotusta.
  • Keskusteltiin Cygnaeus-koulun kunnosta.
  • Keskusteltiin Cygnaeuksen erikoisluokkasysteemistä.   

Wilman kautta on myös lähetetty Käppärän koulua käyvien oppilaiden huoltajille tiedote tässä esitettävästä muutoksesta sekä asian käsittelyajankohdasta sivistyslautakunnassa. Tiedote on myös lähetetty postitse ensi syksyn koulutulokkaiden huoltajille.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää, että Cygnaeuksen koulun ja Käppärän koulun lähikoulualueen rajaa muutetaan siten, että ns. Lattomeren alueen oppilaat siirtyvät Cygnaeuksen kouluun lukuvuodesta 2024-2025 alkaen. Muutos koskee koulutulokkaita, vuosiluokilla 2 - 6 lukuvuonna 2024 - 2025 olevia oppilaita sekä alueelle muuttavia oppilaita. Lukuvuonna 2024 - 2025 vuosiluokilla 2 - 6 opiskelevat oppilaat voivat omalla ilmoituksellaan jäädä myös Käppärän kouluun, jolloin Käppärän koulu säilyy heidän lähikoulunaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Cygnaeuksen koulu, Käppärän koulu

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.