Sivistyslautakunta, kokous 21.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 205 Muutos Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan koskien välitodistuksen antamista

PRIDno-2023-4116

Valmistelija

  • Kirsi Nuorsaari, kirsi.nuorsaari@pori.fi

Perustelut

Sivistyslautakunta on hyväksynyt 16.6.2020, 174 § Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman luvun 6 Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi perusopetuksessa. Tätä opetussuunnitelman lukua on lisäksi korjattu sivistyslautakunnassa 30.3.2021, 50 §. 

Opetussuunnitelmassa määrätään muun muassa todistusten antamisesta. Opetussuunnitelman perusteiden (Opetushallituksen määräys 104/011/2014) mukaan oppilaalle tulee antaa todistus lukuvuoden päätteeksi. Opetussuunnitelman perusteet eivät edellytä välitodistuksen antamista vaan niiden antamisesta päätetään paikallisesti. Opetussuunnitelman perusteissa määrätään kuitenkin, että erillinen välitodistus tulee tarvittaessa antaa yhdeksännen luokan oppilaalle jatko-opintoihin hakeutumista varten. Tällä ei viitata yhteishakuun vaan eräisiin poikkeuksellisiin tilanteisiin, jotka voivat koskea yksittäisiä oppilaita. 

Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman luvussa 6.11.3 Välitodistus on määrätty, että välitodistus annetaan vuosiluokilla 7–9. Lisäksi on tarkennettu, että vuosiluokilla 7–8 yksittäiselle oppilaalle voidaan jättää antamatta välitodistus perustelluista syistä. Oppilaan tilanne voi olla esimerkiksi terveydellisistä syistä sellainen, että hänellä ei ole näyttöjä arvosanan antamiseksi useassa eri oppiaineessa. Välitodistuksen antamatta jättämisestä tehdään hallintopäätös ja se kirjataan joko oppilaan HOJKS:iin tai oppimissuunnitelmaan. 

Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaa laadittaessa on ajateltu, että oppilaan on tärkeä saada osaamisestaan tietoa perusopetuksen päättövaiheessa ja siksi välitodistus annettaisiin aina 9. luokalla. Myös 9. vuosiluokalla voi kuitenkin olla tilanteita, jolloin välitodistusta on mahdoton antaa. Oppilas voi olla vakavasti sairas, juuri esimerkiksi perusopetukseen valmistavasta opetukseen siirtynyt tai hän voi opiskella vuosiluokkiin sitomattomasti, jolloin hänelle ei välttämättä kerry opintosuorituksia, joita voisi välitodistuksessa arvioida. Näistä syistä Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman lukua 6.11.3 Välitodistus esitetään muutettavaksi siten, että yksittäiselle oppilaalle voidaan jättää antamatta välitodistus perustelluista syistä vuosiluokilla 7–9. 

Mikäli edellä mainittu korjaus hyväksytään, se tehdään myös Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan, joka löytyy osoitteesta https://peda.net/id/f3d4843c6 Esityslistan liitteenä on luettavissa luku Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelman luku 6.11.3 Välitodistus ja siihen esitetty korjaus. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää hyväksyä esitetyn muutoksen Porin kaupungin perusopetuksen opetussuunnitelmaan käyttöön otettavaksi heti.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Peruskoulut

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.