§ 111 Poikkeaminen, Lyttylä

Lataa 

PRIDno-2023-3645

Päätöspäivämäärä

18.12.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei voimassa olevaa rantakaavaa tai oikeusvaikutteista yleiskaavaa.

Meri-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (hyv. 6.3.2000) pientalo- ja loma-asuntoaluetta, jota yleiskaavan tavoitevuoteen mennessä ei asemakaavoiteta (AP-2) sekä aluetta, jonka omaleimainen luonne tulee säilyttää (s-2). Kohdenumero 69: Varvinlahti.                          

Satakunnan maakuntakaavassa alueella, johon kohdistuu matkailun kehittämisvyöhyke (mv2) -kehittämisperiaatemerkintä. Satakunnan maakuntakaava 2:ssa maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö (Varvinlahti, Lyttylä).

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:stä, jonka mukaan rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Rakennuspaikan alueella ei ole rakentamiseen oikeuttavaa kaavaa.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan rakennus täyttää asuinrakennukselle asetetut tekniset ja asunnon suunnittelun vaatimukset. Poikkeamisella ei ole haitallisia vaikutuksia. Rakennukselle on aiemmin myönnetty käyttötarkoituksen muutos 10 vuoden määräajaksi.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Alue on yleiskaavassa osoitettu pientalo- ja loma-asuntoalueeksi ja alueella on nykyisin pysyvää asutusta. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä. Rakennuspaikalla sijaitsevan rekisterin mukaisen toisen loma-asunnon (42 k-m²) käyttötarkoitus tulee muuttaa vastaamaan rakennuksen todellista käyttötarkoitusta (talousrakennus) loma-asunnon käyttötarkoituksen muutoksen yhteydessä.

Rakennuslupahakemuksen käsittelyn yhteydessä käsitellään ne maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset tekniset vaatimukset, joita vapaa-ajan asunnon käyttötarkoituksen muutos pysyvään asumiseen edellyttää.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

91 k-m²:n loma-asunnon käyttötarkoituksen muuttaminen vakituiseen asumiseen.

Rakennuspaikka

Tila [peitetty], osoite [peitetty]. Maapinta-ala kiinteistörekisteriotteen mukaan 1,1200 ha.

Rakennuspaikalla sijaitsee rekisterin mukaan 91 k-m² vapaa-ajan asunto, jonka käyttötarkoitus on muutettu vakituiseksi asunnoksi 10 vuoden määräajaksi 16.12.2024 asti, 42 k-m² vapaa-ajan asunto, jonka käyttötarkoitus asemapiirustuksessa on varasto, sekä 43 k-m² talousrakennus (sauna). Lisäksi rakennuspaikalla sijaitsee 43 k-m² rekisteröimätön talousrakennus.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala