§ 8 Kokoelmahankintapäätös_6/2023

Lataa 

PRIDno-2022-6269

Päätöspäivämäärä

19.12.2023

Päätöksen tekijä

Taidemuseon johtaja

Päätöksen peruste

Kokoelmahankintatyöryhmä on arvioinut hankintaperustetta kokoelmien kartoitusta ohjaavien kriteerien pohjalta:

Hankittavat teokset dokumentoivat taidemuseon omaa näyttelyohjelmaa. Teokset vastaavat kokoelmapolitiikassa määriteltyihin näyttelytoiminnan linjauksiin, jotka ohjaavat myös kokoelmanmuodostuksen suuntaa: ”Eurooppalainen ja glokaali paikkaerityisyys: siirtymiä tilaan, arkkitehtuuriin ja yhteiskuntaan” ja ”Taiteen ja elämän rajankäyntiä”: Fluxus, käsitetaide, ympäristötaide”.

Perttu Saksa on palkittu Fotofinlandialla 2014 ja vuonna 2019 hänet palkittiin Pro Finlandia -mitalilla. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa kokoelmissa, kuten Espoon Modernin taiteen museo EMMA ja Nykytaiteen museo Kiasma. Saksa oli ehdolla Ars Fennica -palkinnon saajaksi vuonna 2017. Hänen ehdotuksensa voitti presidentti Mauno Koiviston hautamuistomerkin suunnittelukilpailun vuonna 2018.  

Saksa on aikaisemmassa tuotannossaan kuvannut museokokoelmia, teokset jatkavat tätä linjaa taiteilijan praktiikassa. Teoksissa on erityinen paikallinen ja maakunnallinen ulottuvuus: ne kertovat maakunnan kivikautisesta historiasta. Teoksissa kuvatut esineet kuuluvat Satakunnan Museon kokoelmiin. Teokset kommentoivat mielenkiintoisella tavalla museokokoelmia ja museaalista toimintaa. 

Teokset dokumentoivat Porin Museoiden yhdistymiseen liittyvää hallinnollista muutosta, koska ovat esillä museoiden yhteisnäyttelyssä. Teokset ovat taidemuseon komissioita. Porin taidemuseon kokoelmissa ei entuudestaan ole Saksan teoksia. 

 

Porin taidemuseon kokoelmahankintatyöryhmä on tehnyt hankintapäätöksen kokouksessa 13.12.2023. Ryhmään kuuluvat kokoelmayksikön intendentti Anni Saisto, kokoelma-amanuenssi Jasmin Lehtiniemi, museomestari Henri Smura, konservaattori Janita Nieminen, näyttelypalveluiden intendentti Arttu Merimaa, yleisötyön intendentti Mirja Ramstedt-Salonen ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen. 

Lopullisen teosvalinnan tekivät intendentti Arttu Merimaa ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen teossarjan äärellä Otos, jälki, henki -näyttelyssä 18.12.2023.

Sivistystoimialan toimintasäännön §25 mukaan perusyksikön esimies päättää perusyksikön kokoelmapolitiikasta ja kokoelma-aineistoista.

 

Näyttelyintendentti Arttu Merimaa

Edellä todetuin perustein esitän, että Perttu Saksan teokset Cluster II, Cluster III ja Cluster V (2023) hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan hintaan 16 800 EUR, sis. alv 24% (13 548,39 EUR. alv 0%) 

 

Kuvaus

Perttu Saksa

Kolme valokuvaa sarjasta Cluster I-VII

Cluster II, 2023

Pigmenttivedos puukehyksessä, koko kehyksen kanssa 143 x 113 cm

Editio: 1/3

Hinta: 5600 EUR, sis. alv 24% (4516,13 EUR, alv 0%) 

 

Cluster III, 2023

Pigmenttivedos puukehyksessä, koko kehyksen kanssa 143 x 113 cm

Editio: 1/3

Hinta: 5600 EUR, sis. alv 24%, (4516,13 EUR, alv 0%) 

 

Cluster V, 2023

Pigmenttivedos puukehyksessä, koko kehyksen kanssa 143 x 113 cm

Editio: 1/3

Hinta: 5600 EUR, sis. alv 24% (4516,13 EUR, alv 0%) 

 

Porin taidemuseon ja Satakunnan museon yhteisessä Otos, jälki, henki -näyttelyssä kuvataiteilijat perehtyivät Satakunnan museon historiallisiin kokoelmiin ja hyödynsivät niitä uusien näyttelyteosten aiheiden suunnittelussa ja teosten valmistamisessa.

Perttu Saksan valokuvasarjan aiheena ovat Satakunnan museon esihistoriallisen kokoelman kiviesineet. Saksa on valokuvannut kivikirveitä ja talttoja leikitellen esineiden mittasuhteilla, luoden tyhjän tilan ja veistoksellisen asettelun kautta esihistoriallisille käsityökaluille monumentaalisia ulottuvuuksia. Kulumat ja jäljet kiven pinnoilla piirtävät esiin ajan kulumisen merkkejä, tuhansien vuosien aikajännettä.

Saksan kuvissa esineet näyttäytyvät kuin ajassa matkustaneina yksilöinä. Ne kantavat mennyttä mukanaan: aikaa, josta suurimman osan esine on maannut hautautuneena maaperän hiekkakerroksiin ja myöhemmin museon varastoon. Joissain kuvissa esineen pinnassa on nähtävissä kirkkaan punaisella lakkavärillä merkitty museon diaarinumero. Merkinnät asettuvat vuoropuheluun esineiden muinaisen maailman kanssa ja tuovat kuvasarjaan uuden ajallisen kerroksen. Tämä viittaa museon tehtävään säilyttää historiallisia aineistoja ei vain nykyhetkeä varten vaan myös tulevaisuudelle.

 

Päätös

Edellä mainituin perustein päätän, että seuraavat Perttu Saksan teokset hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan näyttelyintendentti Arttu Merimaan esityksen mukaisesti:

Cluster II, 2023

Cluster III, 2023

Cluster V, 2023

Pigmenttivedos puukehyksessä, teoksen koko kehyksen kanssa 143 x 113 cm

teoksen editio: 1/3

yhteensä 16 800 EUR, sis. alv 24% (13 548,39 EUR. alv 0%) 

 

 

 

 

Allekirjoitus

Anni Venäläinen, taidemuseon johtaja, sivistystoimiala, kulttuuriyksikkö, Porin taidemuseo

Organisaatiotieto

Kulttuuriyksikkö