Jätehuoltojaosto, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 19 Jätehuollon palvelutasokuvaus Porin seudun jätehuoltojaoston alueella

PRIDno-2023-4143

Valmistelija

  • Pauliina Hakala, jätehuollon suunnittelija, pauliina.hakala@pori.fi

Perustelut

Jätehuollon palvelutason määrittäminen Keräämö oy:n ja Porin seudun jätehuoltojaoston toiminta-alueelle

Jätehuollon palvelutasomäärittelyssä on kyse siitä, millaisia jätehuollon palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan. Lisäksi palvelutason määrittelyn yhteydessä arvioidaan, kuinka palveluja halutaan lähivuosina kehittää huomioiden kuitenkin jätemaksujen kohtuullisuus sekä lainsäädännön asettamat velvoitteet ja tavoitteet. Tavoitteena on määrittää optimitaso, jossa palvelu on riittävän hyvää, mutta samalla palvelun tuottamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina ja hyväksyttävinä. Jätehuollon palvelutasolle määritetään työn aikana myös sopiva tavoiteaikataulu sekä toteutumisen seurannan ja arvioinnin käytännöt.

Palvelutason määrittely tehdään ensimmäistä kertaa Keräämö Oy:n ja Porin seudun jätehuoltojaoston toiminta-alueelle. Määrittely tehdään osakaskuntien, Keräämö Oy:n ja jätehuoltoviranomaisen yhteistyönä. Myös alueen asukkaille järjestetään mahdollisuus kertoa mielipiteensä alueensa jätehuollosta. Palvelutason tavoitteena on auttaa Keräämöä jätehuoltopalveluiden suunnittelussa ja toteuttamisessa, kuntia jätehuoltopalveluiden tuottamisen ohjaamisessa sekä jätehuoltojaostoa päättämään jätehuollon maksuista johdonmukaisesti.

​​​​Palvelutason määritystyön toteuttaminen

Jätehuollon palvelutason määrittämisen käytännön organisoinnista ja toteutuksesta vastaavat jätehuoltoviranomainen ja Keräämö Oy. Palvelutason määritystyön valmistelu on aloitettu nykytilanteen kartoituksella, jossa kuvataan millaisia palveluita kuntalaisille ja kiinteistöille tarjotaan tällä hetkellä. Kunkin palvelun kohdalla tullaan arvioimaan, onko palvelun nykytaso riittävä vai halutaanko palvelun laatua parantaa ja miten.

Jätehuollon palveluiden arvioinnin yhteydessä kaikkien toiminta-alueen kuntien kanssa sovitaan tapaamiset, joissa selvitetään kuntien näkemyksiä jätehuollon palveluista. Tapaamiset pidetään vuoden 2024 alussa, tammi-maaliskuun aikana. Kunnat osallistuvat työhön parhaaksi katsomillaan kokoonpanoilla.

Toiminta-alueen asukkaiden näkemyksiä jätehuollon kehittämistarpeista selvitetään verkkokyselyllä maalis-huhtikuun aikana. Kyselyn ajoitusta määrittää jokaiseen talouteen jaettava Keräämön asiakaslehti, jonka välityksellä tieto kyselystä saadaan alueen asukkaille. Lisäksi kysely tulee täytettäväksi huhtikuussa Karhuhallissa pidettäville Koti&Piha-messuille.

Keräämö Oy ja jätehuoltoviranomainen laativat luonnoksen tulevasta palvelutasosta kuntien näkemykset ja asukaskyselyiden tulokset huomioiden. Luonnos käydään läpi yhdessä kuntien suunnittelupalavereihin osallistuneiden kanssa. Palvelutasoluonnos tuodaan jätehuoltojaoston käsittelyyn, jonka jälkeen kunnille ja sidosryhmille varataan mahdollisuus lausuntojen antamiseen. Myös kuntien asukkaille järjestetään mahdollisuus kirjallisten mielipiteiden lausumiseen luonnoksesta.

Nähtävilläolon ja kuulemisen jälkeen palvelutaso asetetaan jätehuoltojaoston ja Keräämö Oy:n hallituksen hyväksyttäväksi. Jätehuollon palvelutasomääritystyön on tarkoitus olla valmiina vuoden 2024 syksyllä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Jätehuoltojaosto päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Merkitään, että jaosto kuuli Katja-Maria Heleniuksen esityksen jätehuollon palvelutasokuvauksesta Porin seudun jätehuoltojaoston alueella. 

Tiedoksi

Harjavallan kaupunki, Kokemäen kaupunki, Merikarvian kunta, Nakkilan kunta, Pomarkun kunta, Porin kaupunki, Siikaisten kunta, Ulvilan kaupunki, Keräämö Oy

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.