Jätehuoltojaosto, kokous 19.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Jätemaksujen kohtuullistamisen periaatteet

PRIDno-2023-4194

Valmistelija

  • Pauliina Hakala, jätehuollon suunnittelija, pauliina.hakala@pori.fi

Perustelut

Jätelain 81 §:n mukaan jätemaksu voidaan maksuvelvollisen hakemuksesta tai viranomaisen aloitteesta määrätä jätetaksasta poiketen tai jättää perimättä, jos jätetaksan mukaista jätemaksua on pidettävä kohtuuttoman suurena tai pienenä. Kohtuullisuutta arvioitaessa perusteena voidaan käyttää jätteen määrää, palvelutasoa tai jätteen omatoimista hyödyntämistä, joka voi käytännössä olla vain biojätteen kompostointia.

Jätelain perusteluiden mukaan jätemaksun kohtuullistaminen voisi olla tarpeen esimerkiksi silloin, kun kiinteistö on tyhjillään kiinteistön haltijan tarvitseman sairaalahoidon tai toiselle paikkakunnalle muuton vuoksi. Sen sijaan asiakkaan vähävaraisuus, ikä, terveydentila tai muu vastaava sosiaalinen syy ei ole laissa tarkoitettu peruste jätemaksun kohtuullistamiseen.

Yleisimmin tehty jätemaksumuistutus koskee vapaa-ajan asunnon ekomaksun poistamista rakennuksen asuinkelvottomuuden perusteella. Ekomaksun kohtuullistaminen tai poistaminen on käytännössä mahdollinen vain asuinkelvottomuuden perusteella.

Jätemaksut määrätään maksuun jätehuoltojaoston hyväksymän jätetaksan mukaisesti. Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 19 §:n mukaan jätehuollon suunnittelija päättää jätemaksujen kohtuullistamisesta yksittäistapauksissa sekä tekee päätöksen jätemaksuista tehdyistä muistutuksista. Kohtuullistamisen tai perimättä jättämisen tulee aina olla perusteltua ja maksuperusteiden on oltava tasapuolisia.

Jätemaksujen kohtuullistamisten ja muistutusten käsittelyn periaatteista on päätetty edellisen kerran 2.3.2020 jätehuoltojaostossa. Päivitetystä ohjeesta on poistettu Luvian aluekeräysverkoston jätemaksuihin liittyvät kohdat. Ohjeeseen on lisätty kappaleet virheellisten rekisteritietojen korjaamisesta ja ekomaksulaskun maksuvelvollisuudesta (kenelle lasku kuuluu). 

Ehdotus

Esittelijä

  • Jouko Hautamäki, yksikön päällikkö, kasvupalvelutyksikkö, jouko.hautamaki@pori.fi

Jätehuoltojaosto päättää hyväksyä liitteen mukaiset jätemaksujen kohtuullistamisen ja poistamisen periaatteet viranhaltijapäätöksissä noudatettaviksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Harjavallan kaupunki, Kokemäen kaupunki, Merikarvian kunta, Nakkilan kunta, Pomarkun kunta, Siikaisten kunta, Ulvilan kaupunki, Keräämö Oy

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.