§ 6 Poikkeaminen, Mikkola

Lataa 

PRIDno-2023-4545

Päätöspäivämäärä

17.1.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Rakennuspaikalla on voimassa asemakaava 609 1483 (voim. 12.10.2006). Tontti on kaavassa osoitettu liikerakennusten korttelialueeksi (KM-1), jolle yli 2,5 ha tontille saa sijoittaa vähittäiskaupan suuryksikön tai sellaisiksi tulkittavan myymäläkeskittymän. Korttelialueelle saa lisäksi sijoittaa ympäristöön soveltuvia työtiloja sekä matkailua, vapaa-ajanviettoa ja kulttuuritoimintaa palvelevia tiloja. Ennen pohjarakennustöiden aloittamista on tehtävä maaperätutkimusten osoittamat tarpeelliset massavaihdot.

Rakennusoikeus 24 866 k-m² (e=0.43).

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58.1 §:stä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Hakemuksen mukainen rakentaminen ulottuu rakennusalan ulkopuolelle (n. 1520 k-m²).

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit kirjeitse. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan kaavan ehdottama laajennusalue on toiminnallisesti ja logistisesti haastava integroida nykyiseen toimintaan ja pysäköintialueeseen. Hakemuksen mukaista laajenemissuuntaa on perusteltu seuraavasti: olemassa oleva huoltotie rakennuksen takana toimii logistisesti myös ajatellun laajennuksen kanssa, rakennusmassa jatkuu luontevasti olemassa olevan rakennuksen jatkeena saman korkuisena ja saman kaltaisilla julkisivumateriaaleilla lisäksi naapuritontin rakennusalueen rajaa on siirretty lähemmäs Mikkolankaarta, joten ehdotettu laajennus olisi lähempänä tätä rajaa.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun eikä rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. Lisäksi poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Olemassa olevan liikerakennuksen laajentaminen 2762 k-m²:llä.

Rakennuspaikka

Tontti 609-46-7-7, Mikkolan kaupunginosassa. Osoite Itäkeskuksenkaari 8/Mikkolankaari 3, 28130 Pori. Tontin pinta-ala 57829 m².

Tontilla sijaitsee 21 995 k-m²:n suuruinen liikerakennus, jonka käyttötarkoitus on kauppakeskukset ja liike- ja tavaratalot.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurien kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala