§ 7 Suunnittelutarveratkaisu, Hyvelä

Lataa 

PRIDno-2023-4370

Päätöspäivämäärä

17.1.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei voimassa olevaa asemakaavaa. Vireillä olevan Lotskerin kaupunginosan 1. asemakaava-alueen pohjoisosa sijaitsee noin 100 metriä vuokra-alueesta etelään.

Vuokra-alue sijaitsee Porin kaupungin kaavoituskatsaus 2023-2025 kohteen P7. Hyvelä 56. Kylänraitti-Pakankuja – alueella. Alue asemakaavoitetaan kaavoituskatsauksen arvion mukaan 3-5 vuoden kuluessa.

Kantakaupungin yleiskaavassa (hyv. 10.12.2007) alue on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP). Rakennuspaikan lounaspuolelta on osoitettu yleiskaavan tavoitevuoden jälkeinen seututie/pääkatu.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta, missä rakennusluvan myöntäminen edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaisten erityisten edellytysten täyttymistä.

Poiketaan yleiskaavan käyttötarkoituksesta.  Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 116.2 §:stä. jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla vähintään 2000 m² ja rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla vähintään 0,5 ha.

Hakemuksen liitteet

Hakija on toimittanut maankäyttö- ja rakennusasetuksen 64 §:n mukaisen selvityksen maston rakentamiseen liittyen.

Hakija on toimittanut 14.9.2023 päivätyn Tarficomin päätöksen, jolla on annettu lupa hakemuksen mukaisen lentoesteen asettamiseen (42 metriä korkea masto) päätöksessä mainituin ehdoin.

Hakija on toimittanut hakemuksensa liitteenä Porin kaupunkisuunnittelun lausuman mastopaikasta. Kaupunkisuunnittelu on lausumassa esittänyt maston paikaksi hakemuksen mukaista sijaintia.

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit kirjeitse ja muut asianosaiset Satakunnan kansassa 18.12.2023 julkaistulla ilmoituksella sekä kaupungin ilmoitustaululla 18.12.2023-8.1.2024 julkaistulla kuulutuksella. Naapureilla tai muilla asianosaisille ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan sijoituspaikka on yleiskaavan VL-aluetta, jolla ei ole rakennusoikeutta. Lähialueiden asemakaavoihin ei ole varattu yhdyskuntateknisten rakennusten tai rakennelmien aluetta, jolle tukiaseman voisi sijoittaa. Tukiasemaa kuitenkin alueelle tarvitaan matkaviestinpalveluiden tuottamiseksi. Tukiaseman tilavaade on hyvin vaatimaton, eikä tukiasema rajoita ympäröivän alueen käyttöä lainkaan. Pidämme poikkeamista vähäisenä.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §) Poikkeaminen rakennusjärjestyksen yleiskaavan käyttötarkoituksesta ja rakennuspaikan pinta-alavaatimuksesta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. Poikkeamiselle on erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisen myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

42 metriä korkean putkiristikkomaston ja 9 m²:n laitesuojan rakentaminen

Rakennuspaikka

Noin 100 m²:n suuruinen alue Hyvelässä sijaitsevasta tilasta Ylämaa 609-411-4-103.* Vuokra-alue on rakentamaton ja se sijaitsee pellon reunassa. Hakijalla oikeus kulkea vuokra-alueelle Pakankujalta johtavaa kulkuyhteyttä pitkin.

*korjattu kirjoitusvirhe kiinteistön nimessä ja kiinteistötunnuksessa/17.1.2024, I. Lehti

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisu- ja poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurin sekä asianosaisten kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala