§ 15 Poikkeaminen, Itätulli

Lataa 

PRIDno-2023-4613

Päätöspäivämäärä

31.1.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 1456 (voim. 16.10.2008) rakennuspaikka on osoitettu asuinpientalojen korttelialueeksi (AP-22/s).

/s: Alue, jolla ympäristö säilytetään. Alueen kaupunkikuvalliset ominaispiirteet tulee säilyttää. Uudisrakennukset sekä korjaus- ja muutostyöt tulee sopeuttaa sijoituksen, mittasuhteiden, materiaalien ja värityksen osalta alueen kaupunkikuvallisiin ja kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin.

Asuinrakennus on osoitettu rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvan kannalta tärkeäksi rakennukseksi (sr-37). Maankäyttö- ja rakennuslain 57 pykälän 2 momentin nojalla määrätään, että rakennusta ei saa purkaa. Rakennuksessa suoritettavien korjaus- ja muutostöiden tulee olla sellaisia, että ne sopivat rakennuksen kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin. Rakennusta muuttavista korjaus- ja muista toimenpiteistä on hankkeeseen ryhtyvän pyydettävä Satakunnan Museon lausunto.

Poikkeaminen

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus). Poiketaan asemakaavamääräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa purkaa.

Naapurien kuuleminen

Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen. (MRL 173 §)

Lausunnot

Satakunnan Museo näkee, että poikkeamisen myöntäminen asemakaavassa suojellun tulipalossa lähes täysin tuhoutuneen rakennuskokonaisuuden purkamiselle on perusteltua.

Varsinais-Suomen ELY-keskus on 23.1.2024 päivätyssä lausunnossaan todennut seuraavaa:
ELY-keskus toteaa, että poikkeamista haetaan asemakaavamääräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa purkaa. Lisäksi asemakaavamääräyksen mukaan rakennuksessa suoritettavien korjaus- ja muutostöiden tulee olla sellaisia, että ne sopivat rakennuksen kulttuurihistoriallisiin ominaispiirteisiin. Rakennusta muuttavista korjaus- ja muista toimenpiteistä on hankkeeseen ryhtyvän pyydettävä Satakunnan Museon lausunto.

ELY-keskus toteaa, että valokuvien perusteella rakennuksen kuntoon saaminen edellyttäisi käytännössä sen uudelleen rakentamista. Näin ollen rakennuksen suojeluarvo menetettäisiin. ELY-keskuksen näkemys on, että suojelumääräyksestä poikkeaminen ja rakennuksen purkaminen on siten mahdollista. Myös Alueellisen vastuumuseon (Satakunnan Museo) kuuleminen asiassa on tarpeen.

Mahdollinen tilalle rakennettava uusi rakennus on sovitettava huolellisesti ympäristöönsä ottaen huomioon sijainti maakunnallisesti merkittävässä kulttuuriympäristössä. Uudisrakentamisen osalta on syytä pyytää Alueellisen vastuumuseon lausunto.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Kyseessä on tulipalossa tuhoutunut, korjauskelvoton rakennus, jonka purkamista Satakunnan Museo ja Varsinais-Suomen ELY-keskus pitää perusteltuna. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista, ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Tulipalossa tuhoutuneen asuinrakennuksen purkaminen

 

Rakennuspaikka

Tontti [peitetty] Itätullin eli 5. kaupunginosassa. Osoite [peitetty].

Tontilla sijaitsee tulopalossa tuhoutunut 85 k-m²:n omakotitalo.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, Toimialajohtaja, Elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö