§ 29 HR-yksikön ohje Henkilöstön muistaminen

Lataa 

PRIDno-2023-4039

Päätöspäivämäärä

5.2.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Konsernipalvelut esikuntayksikön toimintasäännön § 24 mukaan henkilöstöjohtaja päättää henkilöstöä koskevien toimintaohjeiden hyväksymisestä.

Kuvaus

Henkilöstöjohtaja on 1.10.2019 (§ 222) hyväksynyt Henkilöstön muistaminen -ohjeen. HR-yksikkö on sittemmin päivittänyt ohjeistusta. Päivitettyä ohjetta on käyty läpi ensin toimialojen johtoryhmissä ja sen jälkeen kaupunkitason johtoryhmässä. HR-johtoryhmässä on tehty ohjeeseen tarvittavia täydennyksiä, pohtien henkilöstön muistamisen kokonaisuutta verrattuna esimerkiksi muiden kuntien palkitsemisohjeisiin. Päivitetyn ohjeen luonnos on käyty 9.11.2023 läpi Pääluottamusmies-tapaamisessa. Henkilöstön muistamisen kokonaisuus käytiin läpi kaupunkitason yt-toimikunnan kokouksessa 25.1.2024. Päivitetty ohje on viranhaltijapäätöksen liitteenä.

Uudessa ohjeistuksessa Porin kaupungilla tehtyjen palvelussuhdevuosien määrällä ei ole vaikutusta lahjan sisältöön. Uutena ja ainoana palkitsemismuotona otetaan käyttöön E-passiraha, joka annetaan samansuuruisena (200 €) henkilön täyttäessä 50 tai 60 vuotta. Summa on verotettavaa.

Kaupunkitason yt-toimikunnan kokouksessa 25.1. käytiin keskustelua siitä, että E-passiin lisättävän saldon osalta tulee huomioida, että lisäsaldon käyttämiseen jää riittävä aika. Käytännön järjestelyissä tämä huomioidaan siten, että mikäli saldon lataaminen ajoittuu loppuvuoteen, henkilölle annetaan mahdollisuus valita, haluaako hän E-passirahan käyttöön kuluvan vuoden aikana vai tehdäänkö E-passisaldon kirjaus seuraavalle vuodelle.   

20, 30, 40 sekä 50 vuoden palveluksesta muistamisen vaihtoehtona on jatkossa Kuntaliiton ansiomerkki tai E-passiraha. Esinelahjat poistuvat. HR-yksikkö vastaa 20, 30 ja 40 vuotta palvelleiden muistamistilaisuudesta keskitetysti. Muistamistilaisuus järjestetään vuosittain. E-passiin ladattava käyttörahan suuruus on 20 vuoden palveluksesta 100 €, 30 vuoden palveluksesta 150 € ja 40 vuoden palveluksesta 150 €. 40-vuoden palveluksesta saa edelleen 2 viikon palkallisen vapaan. Uuden ohjeistuksen mukaan työntekijällä on jatkossa mahdollisuus valita palkallisen vapaan tilalle 1 000 € verotettava kertakorvaus.

Henkilön jäädessä eläkkeelle työnantaja kustantaa vanhuuseläkkeelle jääville yhden seuraavista valinnaisista lahjoista:  

  • 100 € lahjakortti Pori Sinfoniettaan  
  • 100 € lahjakortti Porin Teatteriin
  • seniorikortti Porin uimahalliin (65 vuotta täyttäneille)
  • museokortti. 

HR-yksikön palvelussuhdetiimi vastaa eläkkeelle jäävien lahjakortin / kausikorttien hankinnasta. 

Kokonaan uutena lisäyksenä vanhaan ohjeeseen verrattuna on maininta kunniamerkkeihin liittyvästä kokonaisuudesta. Ohjeessa kerrotaan muun muassa ehdotusten viimeiset jättämispäivät ja miten esitykset tulee jatkossa toimittaa toimialoittain keskitetysti HR-yksikölle.

Päätös

Hyväksyn liitteenä olevan ohjeistuksen Porin kaupunkia sitovaksi. HR-yksikön päivitetty palkitsemisohje astuu voimaan 7.2.2024 lukien. Siihen asti noudatetaan henkilöstöjohtajan 1.10.2019 hyväksymää ohjeistusta.

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö