§ 25 Poikkeaminen, Lavia

Lataa 

PRIDno-2024-740

Päätöspäivämäärä

28.2.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Rakennuspaikalla ei ole ranta-asemakaavaa eikä yleiskaavaa. Alueen kohdalla ei ole merkintöjä maakuntakaavassa.

Poikkeaminen

Poiketaan, MRL 72 §:

Meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena.

Lisäksi poiketaan voimassa olevasta Porin kaupungin rakennusjärjestyksestä seuraavasti;

-          vapaa-ajanasunto sijoittuu rantavyöhykkeellä hieman yli 20 metrin etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta; rakennusjärjestys §21 edellyttäisi 30 m

-          rakennuspaikka on 4 000 m²; rakennusjärjestys §19 edellyttäisi 5 000 m²

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen.

Poikkeamisen perustelut

Hakemuksen perustelujen mukaan nykyinen vanha vapaa-ajanasunto sijaitsee kiinteistön parhaassa mahdollisessa paikassa rakentamisen kannalta eli mäen päällä eikä uudisrakennusta ole järkevää sijoittaa voimassa olevan rakennusjärjestyksen määrittelemälle etäisyydelle keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta (30 m), koska tällöin rakennus sijoittuisi alamäkeen.

Kysymyksessä oleva kiinteistö on olemassa oleva rakennuspaikka, joten poikkeamista rakennusjärjestyksen mukaisesta rakennuspaikan vähimmäispinta-alasta voidaan pitää hyväksyttävänä.

Poikkeamisen harkinta

Hakemusta on käsitelty elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä 13.2.2024. Työryhmä puoltaa poikkeamisluvan myöntämistä.

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset (MRL 171 §).

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 25 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Uuden vapaa-ajanasunnon (100 k-m²) rakentaminen purettavan vapaa-ajanasunnon (46 k-m²) tilalle.

 

Rakennuspaikka

Tila [peitetty] [peitetty], osoite [peitetty]. Kiinteistön pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan 4 000 m².

Rakennuspaikalla sijaitsee rakennusrekisterin mukaan 46 m² loma-asunto sekä saunarakennus 12 m².

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö