§ 6 Porin kaupungin edustajan nimeäminen Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmään

Lataa 

PRIDno-2024-532

Päätöspäivämäärä

1.3.2024

Päätöksen tekijä

Kaupunginjohtaja

Päätöksen peruste

Konsernipalvelujen toimintasäännön §19 Kaupunginjohtajan tehtävät ja toimivalta

Kuvaus

Valtiovarainministeriö on asettanut Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmän toimikaudeksi 15.3.2024 – 31.12.2027

Valtiovarainministeriön tehtävänä on tiedonhallintalain mukaisesti järjestää julkisen hallinnon tiedonhallintaa ja tieto- ja viestintäteknisten palvelujen tuottamista koskevan yhteistyön koordinointia varten tarvittavat yhteistyömenettelyt valtion virastojen ja laitosten sekä hyvinvointialueiden, hyvinvointiyhtymien ja kuntien viranomaisten kesken.

Asiantuntijaryhmän tavoitteet ja tehtävät
Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmä tukee viranomaisten toiminnan suunnittelua ja päätöksentekoa tarjoamalla poikkihallinnollista yhteistyötä ja osaamista tiedonhallinnan eri teemoista, seuraamalla julkisen hallinnon tiedonhallinnan kokonaiskuvaa ja tuottamalla siihen pohjautuen
toimenpide-ehdotuksia. Ryhmä myös käsittelee yhteistyössä keskeisiä tiedonhallintaa koskevia kansallisia ja kansainvälisiä toimenpide- ja sääntelyehdotuksia ja arvioi niiden vaikutuksia.

Asiantuntijaryhmän työllä vahvistetaan julkisen hallinnon tiedonhallinnan ohjauksen vaikuttavuutta ja tunnistetaan keskeisiä yhteensovittamisen tarpeita.Tavoitteena on yhtenäistää julkisen hallinnon tiedonhallintaan ja informaatioohjaukseen liittyviä toimintatapoja ja edistää julkisten palveluiden
yhteentoimivuuden toteutumista.

Yhteistyöllä edistetään lisäksi toiminnan avoimuutta ja mahdollistetaan sidosryhmien näkökulmien ja osaamisen hyödyntäminen tiedonhallintaan liittyvien asioiden valmistelussa. Yhteistyöllä tuetaan valtiovarainministeriön tietopoliittisten ja tiedonhallinnallisten tavoitteiden ja lakisääteisten tehtävien toteuttamista.

Asiantuntijaryhmän tehtävänä on:

  • Julkisen hallinnon toiminnan tehostaminen seuraamalla tiedonhallinnan kehityksen poikkihallinnollista kokonaiskuvaa ja tunnistamalla keskeisiä yhteensovittamisen tarpeita
  •  Yhteisten käytäntöjen kokoaminen ja arvioiminen yhteentoimivuuden edistämiseksi julkisessa hallinnossa sekä valtiovarainministeriön tukeminen tiedonhallintakartan ylläpidossa ja edelleen kehittämisessä.
  • Ministeriöiden tukeminen tiedonhallintalaissa säädettyjen julkisen hallinnon yhteisten tietovarantojen yhteentoimivuutta edistävien linjausten laadinnassa ja yhteistyön koordinoiminen linjausten edelleen kehittämisessä. 
  • Keskeisten julkisen hallinnon tiedonhallintaan, tiedon hyödyntämiseen ja tiedon liikkuvuuden edistämiseen vaikuttavien kehittämissuunnitelmien, -toimenpiteiden ja sääntelyehdotusten käsittely ja niiden vaikutusten arviointi.
  • Tietopolitiikan ja tiedonhallinnan kansainvälisen toimintakentän seuraaminen, yhteisen tilannekuvan rakentaminen sekä keskeisten toimenpiteiden ja suositusten toimeenpanon seuranta.

Valmistelun pohjalta valtiovarainministeriö on asettamassa seuraavat kolme ryhmää 15.3.2024 alkaen:

  • Digitalisaation ja datatalouden strateginen yhteistyöryhmä (VN/500/2024)
  • Valtionhallinnon tiedonhallinnan yhteistyöryhmä (VN/496/2024)
  • Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmä (VN/488/2024)

Nimeämispyynnöllä Valtiovarainministeriö pyytää Porin kaupungilta edustusta julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmään. 

Päätös

Nimeän Porin kaupungin edustajaksi Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmään tietohallintojohtaja Ilkka Mannisen.

Allekirjoitus

Lauri Inna, kaupunginjohtaja

Organisaatiotieto

Konsernipalvelut