§ 28 Sopimussakon perimättä jättäminen luovutettaessa osa rakentamattoman omakotitontin Klasipruuki 609-89-16-4 vuokraoikeudesta ja rakennusajan jatkaminen

Lataa 

PRIDno-2024-249

Päätöspäivämäärä

14.3.2024

Päätöksen tekijä

Tonttipäällikkö

Päätöksen peruste

Sopimussakkoehdolla pyritään estämään keinottelua kaupungin tonteilla sekä turvaamaan tontinhakijoiden tasapuolinen kohtelu. Vuokrasopimuksen siirto ei loukkaa muiden tontin hakijoiden oikeutta, kun vuokraoikeus siirretään nykyisen vuokralaistahon keskinäisellä järjestelyllä toisen puolison yksinomaiseen omistukseen, joten sopimussakon perimiseen ei ole aihetta.

Rakentamisaikaa on noudatetun käytännön mukaisesti myönnetty pyynnöstä lähtökohtaisesti lisää noin kaksi vuotta alkuperäisen rakentamisajan päättymisestä lukien. Koska tässä tapauksessa tontin rakentaminen ei ole edennyt lainkaan, voidaan rakentamisaikaa jatkaa ensivaiheessa kuudella (6) kuukaudella, jonka aikana rakennusluvan tulee olla joko myönnetty tai käsittelyssä olevan rakennuslupahakemuksen tulee olla sen tasoinen sisältäen kaikki tarvittavat liitteet, piirustukset ja selvitykset, että lupa on hakemuksen perusteella myönnettävissä edellytyksenä sille, että rakentamisaikaa voidaan vuokralaisen pyynnöstä jatkaa tämän jälkeen uudelleen vielä 1,5 vuodella.

Toimivallan peruste:

Teknisen toimialan toimintasäännön 5 §:n nojalla tonttipäällikkö päättää maanvuokrasopimusten mukaisten sopimussakkojen perimättä jättämisestä.

Teknisen toimialan toimintasäännön 5 §:n nojalla tonttipäällikkö päättää maapolitiikan täytäntöönpanoon liittyvien sopimusten allekirjoitusaikojen ja rakentamisaikojen jatkamisesta.

Kuvaus

[peitetty] ovat vuokranneet 21.4.2021 allekirjoitetulla sopimuksella Porin kaupungilta omakotitontin Klasipruuki 609-89-16-4. Vuokrasopimuksen ehtojen mukaan vuokranantajalla on oikeus periä vuokralaiselta sopimussakkoa, jos hän siirtää rakentamattoman tontin vuokraoikeuden toiselle. Vuokralainen pyytää, että heiltä ei peritä sopimussakkoa, kun Oona Rajakallio luovuttaa oman osuutensa puolisolleen Jani Rajakalliolle.

Vuokrasopimuksen mukaan tontille on rakennettava kolmen vuoden kuluessa asemakaavan ja hyväksyttyjen piirustusten mukainen uudisrakennus siihen valmiusasteeseen, että rakennusvalvontaviranomainen voi suorittaa siinä hyväksyttävän käyttöönottokatselmuksen. Tontille ei ole haettu rakennuslupaa. Vuokralaisen hanke ei ole edennyt henkilökohtaisten syiden sekä rakentamisen kustannusten voimakkaan nousun vuoksi. Vuokrasopimuksen mukainen rakentamisaika on päättymässä 21.4.2024. Vuokralainen on pyytänyt rakentamisajalle jatkoa.

Päätös

Päätän, että vuokralaiselta ei peritä sopimussakkoa, kun [peitetty] siirtää rakentamattoman omakotitontin 609-89-16-4 vuokraoikeuden [peitetty]. Samalla päätän, että tontin rakentamisaikaa jatketaan 15.9.2024 saakka.

Allekirjoitus

Elisa Laine, tonttipäällikkö, tekninen toimiala, infrajohtaminen

Organisaatiotieto

Infrayksikkö