Tekninen lautakunta, kokous 19.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 52 Teknisen lautakunnan lausunto valtuustoaloitteeseen Musan kentän tekonurmihankeen nopeuttamiseksi

PRIDno-2023-4551

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Varavaltuutettu Antti Lehtonen jätti valtuuston kokouksessa seuraavan valtuustoaloitteen:

"V A L T U U S T O A L O I T E

 Musan kentän tekonurmihanketta nopeutettava

 Esitän valtuustoaloitteena Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelman osittaista toteuttamista nopeutetussa aikataulussa. Nopeutettu aikataulu koskee Musan kentän muuttamista tekonurmikentäksi vuodelle 2025.

Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelma etenee kaavamuutosvaiheeseen vuonna 2024. Arvioitu toteutusaikataulu hankkeelle on vuosi 2027. Suunnitelman lopputulos on hyvä ja kannatettava pienin lisäyksin.

Ehdotus kaipaa muutosta tekonurmen rakentamisen aikataulun osalta. Hankkeen tärkein osa on juniorien harjoittelu- ja peliolosuhteiden parantamien Porissa. Ilman kaavamuutosta on mahdollista rakentaa Musan kentälle lämmitettävä tekonurmi, jonka toteutus voisi alkaa lokakuun 2024 alussa, kun kentän käyttö muuten ensi syksynä päättyy.

Lämmitettävä tekonurmi tarjoaisi monia etuja. Se mahdollistaisi jalkapallon pelaamisen ympäri vuoden, riippumatta sääolosuhteista. Suomen vaihtelevassa ilmastossa tämä olisi erityisen arvokasta, sillä se tukisi lasten jatkuvaa liikunnallista aktiivisuutta ja tarjoaisi heille turvallisen ja laadukkaan ympäristön harrastaa rakastamaansa lajia. Nykyisen nurmikentän käyttöaika vuonna 2023 oli ainoastaan n. 3,5kk. Tekonurmen sulana pito voitaisiin toteuttaa esimerkiksi kaukolämmön paluuvettä hyödyntäen, jolloin lämmityksen käyttökustannukset olisivat huomattavasti urheilukeskuksen tekonurmen lämmitystä edullisemmat.

Vakaat olosuhteet kahden lämmitettävän tekonurmen ja Karhuhallin kanssa mahdollistavat harjoitteluolosuhteiden lisäksi jatkuvan turnaustoiminnan Porissa. Jalkapallo liikuttaa lapsia ja perheitä ympäri Suomea vuoden ympäri. Parantuvien olosuhteiden myötä mahdollistuu turnaukset loppusyksystä ja alkukeväästä. Tämä tuo matkailijoita ja aktiviteettia Poriin ja lisää mm. hotellien käyttöastetta muuten hiljaisempana ajankohtana.

Tällä hetkellä jalkapallon talviharjoittelutilanne Porissa on erittäin heikko. Esimerkiksi pelivuoroja, eli koko kenttäalueen varaavia vuoroja ei joukkueille riitä, vaan joukkueet joutuvat käyttämään esimerkiksi Euran kuplahallia saadakseen riittävästi harjoitusotteluita. Euran kuplahallia käyttävät myös esimerkiksi turkulaiset, raumalaiset ja tamperelaiset joukkueet. Nämä kaikki olisi houkuteltavissa myös Poriin, jos meillä olisi tarjota riittävästi vapaita kenttävuoroja.

Toivon, että kaupunki harkitsee tätä ehdotusta vakavasti ja tutkii mahdollisuuksia nopeasti parantaa lasten jalkapallon olosuhteita Musan kentällä.

Toteutuksen yhteydessä on selvitettävä myös mahdollisuus kesäajaksi purettavan kuplahallin rakentamisesta. Halli voisi olla paikallaan joulu- ja maaliskuun väliset kuukaudet.

Porissa 11.12.2023

Antti Lehtonen"

Ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Päätös

Kaupunginvaltuusto päätti lähettää valtuustoaloitteen kaupunginhallitukselle kaupunginvaltuuston päätösten toimeenpanon yhteydessä käsiteltäväksi.

Valmistelija

  • Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Perustelut

Varavaltuutettu Antti Lehtonen jätti kaupunginvaltuuston kokouksessa 11.12.2023 § 164 Musan kentän tekonurmihankkeen nopeuttamista koskevan valtuustoaloitteen. Valtuustoaloite on luettavissa historiatiedoista.

Kaupunginhallitus päätti pyytää kokouksessaan 18.12.2023 § 563 aloitteesta vapaa-ajan lautakunnan ja teknisen lautakunnan ja lausunnot 31.3.2024 mennessä. 

Teknisen lautakunnan lausunto:

Valtuustoaloitteessa esitetään Musan jalkapallokentän kehittämissuunnitelman osittaista toteuttamista nopeutetussa aikataulussa. Nopeutettu aikataulu koskee Musan kentän muuttamista tekonurmikentäksi vuodelle 2025. Esitystä perustellaan juniorien harjoittelu- ja peliolosuhteiden parantamisella Porissa. Aloitteessa esitetään, että Musan kentälle toteutetaan lämmitettävä tekonurmi, jonka toteutus aloitettaisiin kentän käyttökauden päättyessä syksyllä 2024. Lisäksi aloitteessa esitetään kenttäalueelle talvikaudeksi pystytettävän, kesäajaksi purettavan kuplahallin toteuttamisen selvittämistä.

Tekninen toimiala on teettänyt Musan kentästä yleissuunnitelman, joka on esitelty teknisessä lautakunnassa kesäkuussa 2023. Yleissuunnitelmatyössä on esitetty ratkaisut kenttäalueen keskeisten toimintojen kehittämiseen, sijoitteluun ja mitoitukseen. Suunnitelman tavoitteena on ollut kehittää alueesta idyllinen ja toimiva paikka merkittävän kokoluokan urheiluseuran harjoitus- ja kilpailutoiminnalle sekä lähialueen eri ikäistä väestöä palveleva lähiliikuntapaikka.  Alueen kehittäminen on myös osa koko kaupungin kattavaa liikuntaolosuhdesuunnitelmaa, jota parhaillaan laaditaan. Yleissuunnitelma toimii alueen asemakaavamuutoksen pohjana ja varsinaiset toteuttamissuunnitelmat laaditaan sen pohjalta seuraavissa suunnitteluvaiheissa.

Musan kentän toteuttaminen on tällä hetkellä investointiohjelmassa rakennussuunnittelun osalta vuodella 2025 ja rakentamisen osalta vuosilla 2027-2028. Huomioitava kuitenkin, että investointiohjelmaa joudutaan vuosille 2025-2028 sopeuttamaan merkittävästi, joka saattaa vaikuttaa toteuttamisaikatauluun.

Ehdotus

Esittelijä

  • Toni Haapakoski, Yksikön päälikkö, infrayksikkö, toni.haapakoski@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää antaa edellä mainitun lausunnon kaupunginhallitukselle.

Päätös

Tekninen lautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.

Kokouskäsittely

Antti Lehtonen ehdotti, että hankeohjelmassa oleva Itä-Porin kentän tekonurmihanke siirretään ja sille varatut rahat siirretään Musan kentän tekonurmihankkeelle, joka toteutetaan Itä-Porin tekonurmen sijasta.

Keskustelun jälkeen puheenjohtaja totesi, ettei Lehtosen ehdotusta oltu kannatettu, joten päätösehdotus oli hyväksytty.

Tiedoksi

Kaupunginhallitus, Johanna Jokelainen

Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.