§ 7 Vuokrasopimus Kaupungineläinlääkärin vastaanottotilat

Lataa 

PRIDno-2024-1188

Päätöspäivämäärä

15.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, tekninen toimiala

Päätöksen peruste

Vuokrattavat tilat mahdollistavat yhteisvastaanoton kolmelle eläinlääkärin vastaanotolle. Päästään eroon vanhasta toimimattomasta, huonoista työoloista ja työhyvinvointiin negatiivisista vaikuttavista toimitiloista eroon.  Lisäksi uudet toimitilat palvelevat asiakkaita esteettömyydellään.

Päätöstä puoltaa eläinlääkäritilojen vuokraamisesta tehdyt myönteiset päätökset hankesuunnitelman käsittelyssä elinvoima- ja ympäristölautakunnan kokous 22.3.2023 § 42, teknisen lautakunnan kokous 18.4.2023 § 94 ja kaupunginhallituksen kokous 2.5.2023 § 232.

Teknisen toimialan toimintasäännön mukaan ulkoa vuokrattujen tilojen huoneenvuokrasopimukset päättää teknisen toimialan toimialajohtaja, kun vuokra on alle 200 000,00 € vuodessa alv. 0 %.

 

Kuvaus

Asian aikaisempi käsittely:

Elinvoima- ja ympäristölautakunta on kokouksessaan 22.3.2023 § 42 käsitellyt kaupungin eläinkääkärivastaanottotilojen osalta asiaa ja päätti esittää tekniselle lautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle eläinlääkinnän tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksymistä.

Tekninen lautakunta on kokouksessaan 18.4.2023 § 94 käsitellyt eläinlääkärivastaanottotilojen osalta asiaa ja päätti esittää kaupunginhallitukselle eläinlääkinnän tarveselvityksen ja hankesuunnitelman hyväksymistä elinvoima- ja ympäristötoimialan lausunnon mukaisena ja tarvittavien määrärahojen huomioimista teknisen toimialan talousarvioiden käyttötalousosassa.

Kaupunginhallitus on kokouksessaan 2.5.2023 käsitellyt asiaa eläinlääkärivastaanottotilojen osalta asiaa ja päätti hyväksyä eläinlääkinnän tarveselvityksen ja hankesuunnitelman elinvoima- ja ympäristötoimialan lausunnon mukaisena ja tarvittavien määrärahojen huomioimista teknisen toimialan talousarvioiden käyttötalousosassa.

Hankesuunnitelma:

Porin kaupunki toimii vastuukuntana yhteistoiminta-alueelle Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueella Pori, Ulvila, Nakkila, Harjavalta ja Eurajoki vastaten pien- ja suureläinten peruseläinlääkintäpalveluista virka-aikana. Porin kaupunki vastaa myös suureläinten sairaustapauksien hoitamisesta ympäri vuorokauden ja pieneläinten osalta päivystyksen tuottaa Evidensia Eläinlääkäripalvelut Oy. Pieneläinten virka-aikainen vastaanotto on järjestetty neljällä vastaanotolla ja suureläinten hoito on tehty potilaskäynnein asiakkaan luona. 

Porin kaupungin eläinlääkäritoiminta tuotetaan tällä hetkellä Maatiekadulla sijaitsevalla vastaanotolla (KUUMELA). Vastaanotolla on tilat yhdelle eläinlääkärille, vaikka vastaanotolla toimii kaksi eläinlääkäriä. Tarveselvityksen perusteella tilat ovat puutteelliset ja varustetasoltaan puutteelliset ja vaikeuttavat uusien eläinlääkärien rekrytointeja sekä määräaikaisia sijaisuuksia tekeviä eläinlääkäreitä saamista kaupungin palvelukseen. Työolosuhteet heijastuvat henkilöstön työhyvinvointiin ja työn sujuvuuteen alentavasti. 

Tavoitteena on uusien tilojen valmistuttua ottaa käyttöön yhteisvastaanotto, mikä mahdollistaa kolmen eläinlääkärin työskentelyn asianmukaisissa vastaanottotiloissa oheistiloineen sekä eläinlääkärin sijaiselle mahdollisuus tilapäiseen yöpymiseen sijaisuuksien tai päivystyksen ajaksi vastaanottotilojen yhteydessä. Uudet vastaanottotilat parantavat henkilöstä työturvallisuuta ja uudet tilat ovat työhyvinvointia tukevat, lisäten myös Porin kaupungin kiinnostavuutta työnantajana.

Hankesuunnitelman mukaan eläinlääkärivastaanoton uudeksi toimipaikaksi on valittu Porin kaupunkikonserniin kuuluvan yhtiön omistama kiinteistö osoitteessa Ulasoorintie 4. Sijainniltaan paikka on hyvin asiakkaiden saavutettavissa eri suunnista. Hankesuunnitelmassa myös todettiin sijainnista, että eläinlääkinnän toimipisteverkosto säilyisi suurin piirtein tasapuolisena, kun yhteistoiminta-alueella palvelua tarjoaisivat edelleen Eurajoen ja Harjavallan vastaanotot. Rakennuskiinteistön omistaa Porin aikuiskoulutussäätiö s.r.

Muutostyöt:

Kiinteistöllä sijaitseva rakennuksen kokonaispinta-ala on noin 662 neliötä. Rakennukseen tehdään sisäpuolisia tilamuutoksia,- julkisivu- ja talotekniikkamuutoksia. Julkisivun muutokset koskevat ikkuna ja oviaukotuksia. Rakennuksen pinta-alasta jää muutostyön ulkopuolelle noin 136 neliötä ja lämpimän tilan muutosala on noin 450 huoneistoneliötä. Lisäksi kylmää tilaa on muutoksessa noin 76 neliötä. Eläinlääkäritoiminnan toimipaikka sijaitsee kiinteistöllä 609-24-9-4 osoitteessa Ulasoorintie 4. Pinta-ala on 4 602 m2. Tontin omistaa Porin kaupunki.

Vuokrasopimus:

Rakennuksen muutostöiden kokonaiskustannus on hyväksytyn hankesuunnitelman mukaan noin miljoona euroa. Vuokrasopimuksen määräaikaisuus on viisitoista vuotta alkaen 1.1.2025. K​​​​aupungineläinlääkärien kokonaisvuokra toimitiloista on 9 408,50 €/kk alv. 0 %, vuokra sisältää muutostöiden rahoituskulut ja mm. lämmityksen, sähkön, veden kulutuskustannukset ja kiinteistöhoidon. Käyttäjä huolehtii sisätilojen siivouksesta. Vuokra tarkistetaan ensimmäisen kerran 1.1.2026 ja tarkistus tehdään elinkustannusindeksin perusteella. Perusindeksinä on lokakuun 2024 pisteluku. Uusi vuokra tulee voimaan aina vuosittain 1.1. alkaen.

Porin aikuiskoulutus säätiö sr on kilpailuttanut hanketta koskevat urakoitsijat ja hanketta koskevat muutostyöt voidaan aloittaa alkuvuodesta 2024.

 

 

 

Päätös

Päätän, että esitetty eläinlääkärien vastaanottotilojen vuokrasopimus tehdään Porin aikuiskoulutussäätiön kanssa 1.1.2025 alkaen viideksitoista vuodeksi. 

Allekirjoitus

Teknisen toimialan toimialajohtaja

Organisaatiotieto

Tilayksikkö