§ 44 Poikkeaminen, Kalaholma

Lataa 

PRIDno-2024-1044

Päätöspäivämäärä

27.3.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 538 (vahv. 15.3.1979) rakennuspaikka on osoitettu liikerakennusten korttelialueeksi (AL38). Kaavamääräyksen mukaan kullekin tontille saa rakentaa yhden enintään 5 m korkean rakennuksen johon saadaan sijoittaa enintään yksi asunto. Lisäksi saadaan kerrosalaan kuuluvana tontille rakentaa erillinen enintään 3 m korkea ja enintään 50 m2 suuruinen ja enintään yksi-kerroksinen talousrakennus. Rakennukset on sijoitettava vähintään 4 m:n päähän tontin rajoista. Tontille on varattava vähintään yksi autopaikka kerrosalan kutakin alkavaa 75 m2 kohti.

Poikkeaminen

Poiketaan asemakaavan määräyksistä seuraavasti:

- Liikerakennusten korttelialueelle rakennetaan paritalo.

- 2 kpl parkkipaikkoja sijoittuu osittain istutettavalle alueelle.

 

Asemakaava mahdollistaisi yhden asunnon. Nyt ollaan rakentamassa kaksi asuntoa ilman liiketilaa.

 

Hakemuksen perustelut

Hakija perustelee hakemusta seuraavasti:

Kortteli 5 on hakemuksen kohteena olevaa tonttia ja naapuritonttia lukuun ottamatta kokonaan asemakaavassa osoitettu AOR 13-alueeksi. Nyt kyseessä oleva tontti on kaavassa jäänyt AL-alueeksi, koska sillä kaavan tekoaikaan on sijainnut kauppa. Kauppa on lopetettu hyvin pitkän aikaa sitten. Nyt tontille halutaan rakentaa paritalo. Haettu rakentaminen vastaa ko. korttelissa yleisesti toteutettua rakentamistehokkuutta ja rakentamisen laatua. Kortteliin on rakennettu mm viime aikoina rivitaloja”.

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on tiedottanut hakemuksesta naapureille kirjeitse sekä varannut heille tilaisuuden muistutuksen tekoon. Naapureilla ei ole huomautettavaa hakemukseen. (MRL 173 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä 12.3.2024. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä.

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa (rakentamisrajoitus).

MRL 58 §:n mukaan asemakaava-alueelle ei saa sijoittaa toimintoja, jotka aiheuttavat haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle. Asemakaava-alueelle ei saa myöskään sijoittaa toimintoja, jotka ovat haitallisten tai häiriötä aiheuttavien ympäristövaikutusten estämistä tai rajoittamista koskevien asemakaavamääräysten vastaisia.

Kahden asunnon asuinrakennuksen rakentamisen ei katsota aiheuttavan haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle.

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista, ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Uudisrakennus, kahdenasunnon asuinrakennus (241 m2).

 

Rakennuspaikka

Tontti [peitetty] osoitteessa [peitetty].

Vanhan kauppa-/asuinrakennuksen (237 m2) purkaminen uudisrakentamisen alta pois, purettavan rakennuksen prt 102737556P. Rakennuspaikan kokonaisrakennusoikeus on 281 k- m2

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurien sekä asianosaisten kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö