§ 62 Porin kaupunginorkesterin tallennesopimus

Lataa 

PRIDno-2023-4621

Päätöspäivämäärä

28.3.2024

Päätöksen tekijä

Henkilöstöjohtaja

Päätöksen peruste

Konsernipalvelut-esikuntayksikön toimintasäännön 24 §:n mukaan henkilöstöjohtaja päättää palkoista, palkkausjärjestelmistä ja palkkausjärjestelmien soveltamisesta, ellei päätösvaltaa ole annettu muulle viranomaiselle.

Kuvaus

Kaupungilla on tavoitteena, että Porin kaupunginorkesterin (Pori Sinfonietta) musiikkia ja esittävää taidetta saadaan levitettyä yhä laajemmin saavutettavammaksi ja helpommin lähestyttävämmäksi suurelle yleisölle. Moderni tieto- ja viestintätekniikka mahdollistaa musiikin levittämisen ajasta ja paikasta riippumatta. Samoin kaupunginorkesterin musiikkia haluttaisiin hyödyntää esimerkiksi kaupunkimarkkinoinnissa aiempaa laajemmin. Tekijänoikeuslainsäädäntö kuitenkin edellyttää, että mikäli kaupunginorkesterin musiikkia halutaan levittää reaaliaikaisten konserttitilanteiden ulkopuolelle, tähän tarvitaan jokaisen orkesterin jäsenen suostumus.

Tekijänoikeuslain (404/1961) 5 luvussa säädetään esittävän taitelijan tekijänoikeuksien lähioikeuksista. Kirjallisen tai taiteellisen teoksen taikka kansanperinteen esitystä ei esittävän taiteilijan suostumuksetta saa tallentaa laitteelle, jonka avulla esitys voidaan toisintaa, taikka saattaa yleisön saataviin radion tai television välityksellä taikka suoraan siirtämällä. Tallennettua esitystä ei myöskään voida siirtää laitteeseen, jolla se voidaan toisintaa, esittää julkisesti esitystapahtumassa läsnä olevalle yleisölle, välittää yleisölle johtimitse tai johtimitta, taikka levittää yleisön keskuuteen ilman esittävän taitelijan lupaa.

Mikäli esittävä taitelija oikeutensa luovuttaa esimerkiksi työnantajalle, tulee pohdittavaksi näistä oikeuksista maksettavan korvauksen suuruus.

Asiasta eli ns. tallennekorvaussopimuksesta on neuvoteltu kaupunginorgesterin luottamusmiehen kanssa vuoden 2023 keväästä lukien. Koska kyseessä ei ole paikallinen työ- tai virkaehtosopimus, kaikki orkesterin muusikot ovat allekirjoittaneet valtakirjan, jolla he ovat luottamusmies Antti Pakkasen valtuuttaneet neuvottelemaan ja allekirjoittamaan tallennekorvaussopimuksen. Molemmat neuvotteluosapuolet totesivat, että neuvotteluiden tavoitteena on saada aikaa sopimus, jossa esittävän taitelijan lähioikeudet luovutetaan mahdollisimman laajasti. Toisaalta korvausmallista haluttiin yksinkertainen ja korvauksen suuruudesta oikeasuhtainen luovutettujen oikeuksien arvoon nähden.

Näihin tavoitteisiin sopimusneuvotteluissa myös päästiin. Sopimuksen tarkoittama lähioikeuksien luovutus sisältää yksinoikeuden ääni- ja kuvataltiointeihin ja näiden tallenteiden siirtämiseen, esittämiseen, välittämiseen ja levittämiseen millä tavalla tahansa ja mitä tahansa kanavia käyttäen sekä lisäksi yksinoikeuden konserttiesitysten ja muun muusikoiden työn saattamiseen yleisön saataville suoraan taikka radion, television, internetin tai muun keinon välityksellä. Sopimuksen tarkoittamat oikeudet luovutetaan kaupungille ilman mitään käyttötapoihin, tallennus- ja levitystekniikkaan tai orkesterin kokoonpanoon liittyviä rajoituksia. Kaupunki voi hyödyntää tallenteita ja lähetyksiä myös maksullisina tuotteina ja palveluina ilman eri korvausta.

Korvauksena saamistaan oikeuksista kaupunki maksaa muusikoille kymmenen (10) prosentin erilliskorvauksen tehtäväkohtaisesta palkasta laskettuna. Muusikoiden tehtäväkohtaiset palkat ovat suuruudeltaan noin 2500-2900 euroa kuukaudessa Porin kaupungilla. Erilliskorvaus maksetaan kuukausittain lisäpalkkiona, eikä se ole osa muusikon varsinaista palkkaa.  Korvaus on suuruudeltaan linjassa verrokkeina tarkastelujen suurten kaupunkien kaupunginorkesterien korvaustasoon nähden.

Tarkemmat sopimusehdot käyvät ilmi liitteenä olevasta sopimuksesta. Sopimuksen voimassaolo edellyttää sitä, että jokainen orkesterin kuukausipalkkaisessa palvelussuhteessa oleva / siihen tuleva hyväksyy tämän tallennesopimuksen osana omaa työsopimustaan.

Tallennekorvaussopimus kustantaa vuositasolla kaupungille noin 125 000 euroa työnantajasivukuluineen. Vuoden 2024 kustannus jää tätä pienemmäksi, koska sopimus allekirjoitetaan vasta maaliskuussa. Sopimukselle on varaus sivistystoimialan talousarviossa vuodelle 2024. Sopimus on irtisanottavissa kuuden kuukauden irtisanomisajalla, mikä mahdollistaa korvauksen kannattavuuden arvioinnin talousarviovalmistelun yhteydessä. Oletuksena on, että tallennesopimus tuottaa kaupungille enemmän kuin se kustantaa. Sopimusta voidaan hyödyntää sekä Porin kaupunginorkesterin että Porin kaupungin tunnetuksi tekemisessä. Kaupunginorkesterin taidetta voidaan myös hyödyntää maksullisten palveluiden ja tuotteiden tarjoamisessa.

Tallennekorvaussopimus tukee osaltaan Porin kaupunkistrategian tavoitetta olla kulttuurikaupunki, joka tarjoaa elämyksiä ympäri vuoden.

Päätös

Hyväksyn liitteenä olevan tallennekorvaussopimuksen 1.3.2024 lukien. Sopimus allekirjoitetaan päätöksenteon jälkeen sähköisesti. Sopimuksen voimassaolo edellyttää sitä, että jokainen orkesterin kuukausipalkkaisessa palvelussuhteessa oleva / siihen tuleva hyväksyy tämän tallennesopimuksen osana omaa työsopimustaan.

Allekirjoitus

Timo Jauhiainen, henkilöstöjohtaja, konsernipalvelut, HR-yksikkö

Organisaatiotieto

HR-yksikkö