§ 58 Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen, Söörmarkku

Lataa 

PRIDno-2024-1653

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Rakennuspaikalla ei ole voimassa olevaa asemakaavaa. Alueella on vireillä asemakaavaehdotus 609 1600, sisältäen Perkon 90. kaupunginosan korttelit 1-7.  Asemakaavaehdotuksessa rakennuspaikka sijaitsee TK-alueella eli Teollisuus-, varasto-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Kantakaupungin yleiskaava 2025:ssa (hyv. 10.12.2007) rakennuspaikka sijaitsee T-alueella eli teollisuus- ja varastoalueella.

Satakunnan maakuntakaavassa ei erityistä merkintää alueella.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Alueella ei ole rakentamiseen oikeuttavaa, voimassa olevaa kaavaa. Rakennuspaikka on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n suunnittelutarvealuetta.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 20 §:stä, jonka mukaan rakentamisen määrä asemakaava-alueen ulkopuolella saa olla enintään 600 k-m².

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit, yhteensä 9 kpl (MRL 173 §, MRA 86 §). Naapureilla ei ollut huomautettavaa hakemukseen.

Poikkeamisen perustelut

Alueen tulevan asemakaavoituksen ollessa jo lähellä hyväksymistään voidaan todeta, että hanke ei aiheuta haittaa tulevalle kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle eikä aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia (MRL 137 §).

 

Asian harkinta

Perkon alueen asemakaavaehdotus on menossa uudelleen nähtäville. Hakemuksen mukainen hanke noudattaa kaikilta osiltaan asemakaavaehdotusta. Tarve laajentamiselle on seurausta yritystoiminnan volyymin kasvusta.

Kiinteistö rajoittuu osittain myös valtatie 8:aan. Loppusuoralla olevasta asemakaavoituksesta johtuen liittymää valtatien 8 ja Lasitien kohdalla on suunniteltu Rambollin toimesta ja suunnittelussa on ollut vahvasti mukana yhteistyö ELY-keskuksen Liikenne-vastuualueen kanssa. Vt8 ja Luotsinmäki-Hyvelä-Perko-asemakaavan pohjoisosien liittymätarkastelut, Pori-raportti 25.1.2024 esittää (s.29), että asemakaavaan tehdään varaus (Valtatie 8 ja Lasitie) liittymän kanavoinnille ja erotetulle oikealle kääntymiskaistalle.

Asia on ollut esillä 9.4.2024 elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Työryhmä katsoo, ettei ole syytä edellyttää kaupungin elinvoimalle tärkeän hankkeen odottaa asemakaavan lopullista hyväksymistä.

Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Poikkeamiselle rakennusjärjestyksen enimmäisrakennusoikeuden määrästä on erityinen syy, eikä se aiheuta haittaa tulevalle kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisen myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Teollisuushallin laajentaminen. Laajennuksen ala n. 1 850 m².

Rakennuspaikka

Tila Nuijamiestenmäki 609-411-25-1 osoitteessa Lasitie 10a, 29570 Söörmarkku. Kiinteistön pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan 3,081 ha.

Rakennusrekisterin mukaan kiinteistöllä sijaitsee, nyt laajennettava, teollisuuden tuotantorakennus (4 281 k-m2) sekä teollisuus- ja pienteollisuustalot (823 k-m2).

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun ja poikkeusluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö