§ 57 Poikkeaminen, Toejoki

Lataa 

PRIDno-2024-1279

Päätöspäivämäärä

23.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Rakennuspaikalla on voimassa oleva asemakaava 609 961, Porin kaupunki; Hyvelänviiki 54., Pormestarinluoto 53., Toejoki 52. (hyv. 12.1.1988).  Asemakaavassa rakennuspaikka sijaitsee VP-puistoalueella (Pikipuisto).

Kantakaupungin yleiskaava 2025:ssa (hyv. 10.12.2007) rakennuspaikka sijaitsee EV-suojaviheralueella.

Satakunnan maakuntakaavasta ei johdu huomioitavia merkintöjä alueelle.

Poikkeaminen

Maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa.

Poiketaan asemakaavan mukaisesta käyttötarkoituksesta (puistoalue).

Poiketaan rakennusjärjestyksen 19 §:n mukaisesta rakennuspaikan pinta-alavaateesta.

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit kirjeitse. (MRL 173 §, MRA 86 §)

Hakemuksesta saatiin yksi yhteydenotto Porin evankelisluterilaiselta seurakuntayhtymältä (609-427-1-17). Hanketta ei vastustettu, mutta haluttiin varmistua alueen omistussuhteista. Tämä todennettiin 15.2.2000 päivätyllä vaihtokirjalla Porin kaupungin ja Porin evankelis-luterilaisen seurakuntayhtymän välillä.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne -vastuualue on naapurinkuulemislausunnossaan (20.3.2024) todennut seuraavasti:

” Kiinteistölle on olemassa oleva liittymä kaupungin katuverkon kautta. Asemapiirroksen mukaan varastorakennus on suunniteltu rakennettavaksi lähimmillään noin 40 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta mitattuna.

Huomioiden suunnitellun telelaitetilan etäisyys maantiestä, sekä jo olemassa oleva kulkuyhteys ei Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) Liikenne -vastuualue näe tienpidollista estettä telelaitetilan rakentamiselle lähimmillään noin 40 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta. Rakennuksesta ei aiheudu tarpeetonta vaaraa liikenteelle tai vähäistä suurempaa haittaa tienpidolle.

 Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei tällä hetkellä ole tiedossa tienpidon suunnitelmia tai parannustoimenpiteitä maantielle 2260. ELY-keskus ei vastaa mistään liikenteen aiheuttamista mahdollisista haitoista, joita ovat esim. melu, pöly ja tärinä. ELY-keskus ei vastaa myöskään maantien kunnossapidosta aiheutuvista haitoista, kuten esim. lumen aurauksen aiheuttamat haitat tai tien parantamistoimenpiteet.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne -vastuualue suhtautuu kielteisesti hulevesien ja puhdistettujen jätevesien johtamiseen maantien sivuojaan”.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan rakentamista haetaan asemakaavassa puistoksi kaavoitetulle alueelle, koska lähettyvillä kaavoitettuja ET alueita ei ole. Verkon rakentamisen kannalta ei muita paikkoja löytynyt kuin puistoalueita. Laitetilan tarvitsema pinta-ala on hyvin pieni, eikä se rajoita alueen käyttöä.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n (oikeasti 25 §) 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Telelaitetilan rakentaminen (20 m²).

Rakennuspaikka

Osoite Hyveläntie 12b, 28200 PORI.

Omistajana Porin kaupunki on vuokrannut Lounea Palvelut Oy:lle n. 100 m2:n suuruisen alueen. Vuokra-alue sijaitsee Toejoen kaupunginosassa, Pikipuisto, Kaupunki-Erola -nimisestä tilasta 609-427-1-17 sekä yleisestä alueesta Toejoen puistot 609-52-9903-5052 (hallinta-alue 609-00335).

Lähietäisyydellä sijaitsee matkaviestintukiasema sekä 15 m2:n laiterakennus (v.2005).

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurien sekä asianosaisten kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö