Ympäristöterveysjaosto, kokous 14.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 5 Terveysvalvonnan laadunhallinnan vuosisuunnitelman 2023 toteutuminen ja tavoitteet vuodelle 2024

PRIDno-2024-799

Valmistelija

  • Sarita Mustonen, terveystarkastaja, sarita.mustonen@pori.fi

Perustelut

Ympäristöterveydenhuollon lainsäädäntö edellyttää valvonnan olevan suunnitelmallista, laadukasta ja tehokasta, oikeudenmukaisesti kohdennettua ja hyvän hallinnon mukaista. Porin seudun ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnassa on käytössä LaatuNet laadunhallintajärjestelmä, joka sisältää digitaalisen laatujärjestelmäalustan, sisäiset ja ulkoiset auditoinnit, poikkeama- ja reklamaatiohallinnan, toiminnan tavoitteet ja mittareiden seurannan sekä laadunhallintaan liittyvän ohjauksen ja neuvonnan. 

Laadunhallinnan tukemiseksi on perustettu laatutyöryhmä, joka vastaa Porin seudun ympäristöterveydenhuollon terveysvalvonnan laadunhallinnan suunnittelusta ja toteutuksesta. Laatutyöryhmä asettaa laadunhallinnan tavoitteet, tekee laadunhallinnan vuosisuunnitelman, järjestää sisäiset ja tilaa ulkoiset auditoinnit, käsittelee toiminnassa havaitut poikkeamat sekä seuraa indikaattorituloksia. Auditointien tuloksia tarkastellaan johdon katselmuksissa ja poikkeamia havaittaessa toimintaa muutetaan jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. 

Laadunhallinnan tavoitteet vuodelle 2023 ja niiden toteutuminen 
Laadunhallinnan tavoitteena vuodelle 2023 olivat toimintatapojen yhtenäisyys, asiakastyytyväisyys ja työajan säästö. Toimintaohjeita on kehitetty sisäisten auditointien avulla, jonka myötä voimme tarjota asiakkaillemme yhä laadukkaampaa ja yhdenvertaisempaa palvelua. Asiakkaiden mielipiteitä palveluista on kerätty kahdella kohdistetulla palautekyselyllä. Ohjaustapaa pyritään kehittämään saatujen palautteiden mukaisesti enemmän sähköpostin välityksellä tapahtuvaksi. Asiakkaat kaipaavat enemmän tukea lainsäädäntöön liittyvissä asioissa, mikä huomioidaan tiedottamalla ja antamalla tarkastuksilla enemmän ohjausta lainsäädännön soveltamisesta ja muutoksista.

Laatutyöryhmä on koordinoinut kaksi asiakkaille kohdennettua webinaaria, joissa on pyritty kehittämään alueen toimijoiden osaamista. Webinaareissa käsiteltiin elintarvikehuoneiston perustamista ja ensisijaisten kiinteistöjen legionellabakteerin aiheuttamaa riskiä. Vuoden aikana perustettu viestintätiimi on aloittanut viestinnän kehittämisen perustamalla terveysvalvonnalle Facebook-tilin ja päivittämällä terveysvalvonnan verkkosivuja. Työryhmä on jatkanut sisäisten ohjeiden listausta ja päivitystä. Terveydensuojelutiimi on järjestänyt lisäksi tiimikohtaisen laatutapaamisen ohjeiden päivittämiseksi.

Laadunhallinnan tavoitteet vuodelle 2024
Vuoden 2024 laadunhallinnan tavoitteeksi on asetettu toimintatapojen yhtenäistäminen ja asiakastyytyväisyyden lisääminen. Tavoitteet pyritään saavuttamaan kehittämällä yksikön ulospäin suunnatun viestinnän kehittämistä, joka toteutetaan jatkamalla asiakkaille kohdennettujen webinaarien järjestämistä ja suunnittelemalla terveysvalvonnan asiakkaille lähetettävää uutiskirjettä. Vuoden aikana tullaan laatimaan terveysvalvonnan laatukäsikirja ja päivittämään jo käytössä olevia ohjeita, jotka jalkautetaan järjestämällä terveysvalvonnan ensimmäinen yhteinen laatupäivä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Jaosto päättää merkitä tiedoksi terveysvalvonnan laadunhallinnan vuosisuunnitelman 2023 toteutumisen ja tavoitteet vuodelle 2024.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.