Ympäristöterveysjaosto, kokous 14.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 Tupakointikieltojen valvontaprojekti vuosille 2024–2026

PRIDno-2024-823

Valmistelija

  • Heidi Rosenblad, johtava terveysinsinööri, heidi.rosenblad@pori.fi

Perustelut

Tupakkalakia (546/2016) on uudistettu viime vuosina ja kiellot yleisillä alueilla ovat sen myötä lisääntyneet. Tupakkalain 74 §:ssä on lueteltu paikat, joissa ei saa tupakoida. Porin seudun ympäristöterveydenhuollon valvonta-alueella toteutetaan tupakkakieltojen kolmevuotinen valvontaprojekti. Projektissa tullaan valvomaan tupakointikieltojen noudattamista päiväkotien, esi- tai perusopetusta, ammatillista koulutusta tai lukio-opetusta antavien oppilaitosten ulkotiloissa, lastensuojelulain tai mielenterveyslain nojalla hoitoa antavien laitosten ulkoalueilla, jotka on tarkoitettu alle 18-vuotiaille leikkikentillä, yleisillä uimarannoilla ja yleisötilaisuuksissa.  

Ulkoalueilla järjestettäviä yleisötilaisuuksia voivat olla festivaalit, ulkoilmakonsertit, urheilutapahtumat, erilaiset kilpailut ja näyttelyt sekä elokuva-, teatteri- ja oopperanäytökset. Valvottavia leikkikenttiä ovat kuntien ylläpitämät leikkikentät, joista on laadittava turvallisuusasiakirja. Lisäksi leikkikentät koskevat myös yksityisiä leikkikenttiä, joilla on turvallisuusasiakirjan laatimisvelvoite, niitä voivat olla leirintäalueiden, leirikeskuksien ja puuha- tai teemapuistojen laajat leikkipaikat.

Projektin tavoitteena on lisätä tietämystä siitä, mitkä ovat tupakkalain mukaisia tuotteita, joita tupakointikiellot koskevat, tupakointikielloista ja sallituista tupakointipaikoista, opastaa kieltomerkkien käytöstä sekä puuttua rikkomuksiin.

Ulkoalueen haltijan ja yleisen tilaisuuden järjestäjän on tupakkalain 80 §:n mukaisesti merkittävä tupakointikieltoalue sisällöltään yksiselitteisillä, riittävän kokoisilla opasteilla niin, että se on alueelle saapuvien ja niissä oleskelevien selvästi havaittavissa.

Projektiin valittavien kohteiden haltijoille ja toimijoille lähetetään alkuun kysely, jossa alustavasti kartoitetaan paikan tupakointikieltojen noudattamista ja tietämystä tupakkalaista.

Tupakkalain mukaan mitä tupakkalaissa säädetään tupakoinnista ja tupakansavusta, sovelletaan myös poltettavaksi tarkoitetun kasviperäisen tuotteen polttamiseen ja sähkösavukkeen käyttämiseen sekä niistä syntyviin savuihin, höyryihin ja hiukkasiin.

Ehdotus

Esittelijä

  • Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Jaosto päättää merkitä tiedoksi tupakointikieltojen valvontaprojektin vuosille 2024–2026.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.