§ 66 Hankeavustuksen myöntäminen, Satakunnan Sininauha ry

Lataa 

PRIDno-2024-1376

Päätöspäivämäärä

25.4.2024

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Porin kaupungin avustusperiaatteiden (KH 28.9.2020 § 501, päivitetty KH 19.12.2022 § 775) mukaan yhdistys voi hakea kaupungilta 1–3 vuotta kestävän kehittämishankkeen omarahoitusosuutta tai kuntaosuutta, kun hankkeen päärahoitus tulee joltain muulta rahoittajalta. Edellytyksenä myöntämiselle on, että hanke edesauttaa kaupungin strategian ja ohjelmien toteutusta. Kaupungin avustuksella voidaan kattaa omarahoitusosuus, joka on korkeintaan 30 % hankkeen kokonaiskustannuksista. Kaupunki voi olla päärahoittajana korkeintaan vuoden kestävässä esiselvityshankkeessa, työllistämishankkeessa, kokeiluhankkeessa tai tiedonkeruuhankkeessa silloin, kun hankkeelle ei ole saatavissa muuta rahoitusta. Edellytyksenä on, että hanke edesauttaa kaupungin omien palveluiden kehittämistä tai täydentää niitä. Hankkeessa voidaan kokeilla uudenlaista toimintaa tai kerätä sellaista tietoa, jota voidaan hyödyntää kaupungin palveluiden kehittämisessä. Avustus voi olla korkeintaan 90 % hankkeen kokonaiskustannuksista.

Hankeavustusten myöntämiskriteereitä on tarkennettu seuraavilla täydentävillä kriteereillä:

  • erityisenä painopisteenä ovat työllisyyttä tukevat hankkeet määrällisen volyymin mukaisesti sekä uudentyyppistä toimintaa kokeilevat hankkeet
  • etusijalle asetetaan omarahoitusosuuksiin myönnettävät avustukset, joissa kaupungin avustusosuus on pienin
  • edellytyksenä on, että hankkeelle on laadittu hankesuunnitelma ja realistinen talousarvio ja yhdistys on suunnitellut menettelyt niiden toteutumisen seurantaan.

Vuoden 2024 hankeavustusten myöntämisessä painotetaan erityisesti työllisyyden edistämisen toteutumista.

Kaikissa alle vuoden ja yhdelle budjettivuodelle kohdistuvissa hankeavustuksissa elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtaja voi tehdä päätöksen hankintavaltuuksien ja talousarviossa myönnettyjen määrärahojen puitteissa. Elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön § 21 mukaan toimialajohtajan hankintavaltuus on suuruudeltaan enintään 100.000 euroa.

Satakunnan Sininauhan etsivä nuorisotyöntekijä- hanke tukee Pori 2030 -strategian osaavan Porin ja hyvinvoivan Porin sekä vastuullisuuden tavoitteita.

Kuvaus

Sininauhan etsivä nuorisotyö tavoittaa ja auttaa vaikeassa asemassa olevia nuoria. Työskentely on nuorille ennaltaehkäisevää, vapaaehtoista ja yksilöllistä rinnalla kulkevaa tukea sekä ohjausta. Nuorisotyöntekijä muodostaa nuoriin luottamuksellisia suhteita ja auttaa heitä sellaisten palveluiden sekä muun tuen piiriin, joilla edistetään heidän arkensa sujuvuutta, itsenäistymistä sekä opiskelua. 

Satakunnan Sininauha ry hakee Porin kaupungilta hankeavustusta 12000 euroa Satakunnan Sininauhan etsivä nuorisotyöntekijä -hankkeelle ajalle 1.1. 2024 - 31.12. 2024. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 45988 euroa, josta kaupungilta haettavan avustuksen määrä on 12000 euroa hankkeen omarahoitusosuuteen. Haettavan avustuksen osuus kokonaiskustannuksista on 26%. 

Porin kaupungin nuorisoyksikön lausunto:

Porin kaupungin nuorisoyksikkö puoltaa Satakunnan Sininauha ry:n hankeavustusta etsivään nuorisotyöhön. Kaupunki on päättänyt tukea nuorten hyvinvointia muun toiminnan lisäksi perustamalla erillisen nuorisoyksikön. Kaupunki ei kuitenkaan kykene vastaamaan nuorten tarpeisiin yksin, vaan se tarvitsee rinnalleen myös muita toimijoita. Tarve nuoria kohtaaviin aikuisiin on suuri ja on kaupungin edun mukaista tukea tehtävässä kolmannen sektorin toimintaa. Satakunnan Sininauha ry (ent. Porin Sininauha ry) on luotettava toimija, joka on työskentelyllään antanut merkittävän panostuksen porilaisten hyvinvointiin ja palveluihin sekä erityisesti ns. heikommassa asemassa olevien palveluihin. Ikäluokkien vähentyessä tulee kiinnittää entistäkin enemmän huomiota nuoriin ja heidän tukemiseensa yhteiskunnan jäseninä. Pitkään kestänyt koronapandemia on osaltaan lisännyt nuorten avun ja tuen tarvetta. Nuorten kasvaneen syrjäytymisen vähentäminen on tärkeä tavoite, jonka edistämiseen tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistyötä. Etsivän nuorisotyön ensisijaisena kohderyhmänä ovat koulutuksen, työelämän tai palveluiden ulkopuolella olevat nuoret. Etsivän nuorisotyön erityisosaamisen avulla saamme vahvistettua nuoria sekä tuettua ja ohjattua heitä takaisin koulutuksen, työelämän sekä palveluiden pariin. Etsivät nuorisotyöntekijät edistävät nuorten osallisuutta yhteiskunnassa ja antavat tarvittavaa tukea nuorille heidän asioidensa hoitamiseen. Pirstaloituneessa palveluverkostossa asioiminen sekä tarvittavien ja oikea-aikaisten palveluiden saaminen on usein liian vaikeaa haastavassa tilanteessa oleville nuorille, johon tarvitaan apua. Satakunnan Sininauha ry:n etsivällä nuorisotyöntekijällä on myös merkittävä rooli Porin Ohjaamon päivystäjänä.

Päätös

Päätän myöntää Satakunnan Sininauha ry:lle Etsivä nuorisotyö -hankkeen omarahoitusosuuteen hankeavustusta 12000 euroa ajalle 1.1.2024 – 31.12.2024.

Avustus maksetaan Elinkeinotoiminnan ostopalvelut -kustannuspaikalta 14117403 tililtä 47550.

Hankeavustuksen saajan tulee noudattaa Porin kaupungin avustusperiaatteita (KH 28.9.2020 § 501, päivitetty KH 19.12.2022 § 775). Avustusperiaatteiden mukaisesti avustus voidaan periä takaisin kokonaan tai osittain, mikäli osoittautuu, ettei avustusta käytetä ehtojen mukaisesti. Hankkeen keskeytyessä yhdistyksellä on velvollisuus maksaa saamansa hankeavustus takaisin siltä osin, kun hanke jää toteutumatta. Avustuksen saaja on velvollinen raportoimaan avustuksen käytöstä ja hankkeen tuloksista viipymättä hankkeen päätyttyä sekä hanketta toteutettaessa tuomaan esiin kaupungin osallistumisen rahoitukseen. Raportointi tapahtuu päärahoittajan raportointivelvoitteen mukaisesti. 

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Kasvupalvelutyksikkö