Sivistyslautakunta, kokous 23.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 31 Palvelusetelin arvon indeksitarkistus

PRIDno-2024-1525

Valmistelija

  • Ritva Välimäki, yksikön päällikkö, varhaiskasvatusyksikkö, ritva.valimaki@pori.fi

Perustelut

Palvelusetelillä voidaan tuottaa varhaiskasvatuspalveluja. Varhaiskasvatuksessa palvelusetelillä tuetaan lasten varhaiskasvatuspalveluiden ostoa yksityisiltä palveluntuottajilta. Porissa on aloitettu varhaiskasvatuksen palvelusetelitoiminta vuoden 2016 alussa. Päiväkoteja toiminnan piirissä on yhdeksän ja lapsia vajaa 800. 

Palvelusetelillä on vähimmäis- ja enimmäisarvo. Perheen maksettavaksi jää palvelusetelin arvon ja palveluntuottajan perimän palvelun hinnan välinen erotus. Palvelusetelin myöntäminen perustuu tarveharkintaan. 

Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen perusteella. Palvelusetelin arvon määrittämisessä käytetään lisäksi eri kertoimia riippuen palvelun tarpeesta ja lapsen iästä. Suurimman arvon määrittelyperusteena käytetään 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen hintaa, muut päiväkotihoidon arvot määritellään siitä kertoimien avulla. Palvelusetelin arvo on euromäärä, joka saadaan vähentämällä suurimmasta arvosta asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta varhaiskasvatuksesta.  Palveluntuottaja määrittää itse perimänsä palvelumaksun, joka ei saa palvelusetelisääntökirjan mukaisesti olla suurempi kuin lain ja asetuksen mukainen kunnallinen varhaiskasvatusmaksu vastaavasta palveluntarpeesta. 

Päiväkotihoidon palvelusetelin suurin arvo hyväksytään Porin kaupungin sivistyslautakunnassa. Sivistyslautakunta on päättänyt kokouksessaan 25.4.2023 tehdyssä indeksitarkistuksessa, että palvelusetelillä ostettavan 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen hinta on 910 euroa.  

Palveluseteliin liittyvät menettelytapaohjeet määritellään tarkemmin sääntökirjassa, jonka lautakunta hyväksyy. Sääntökirjan mukaan palvelusetelin arvoa tarkistetaan 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä.  Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä. 

Ansiotasoindeksin 4/2022 – 4/2023 muutos on 4,9, josta 70% on 3,45%. Elinkustannusindeksin kehitys ajalla 2/2022 – 2/2023 on 2,95, josta 30% on 0,89. Ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksi mukainen yhdistetty indeksi on 4,34 %. Tarkastuksen perusteella esitetään, että 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin hinta on 1.8.2024 alkaen 949€. Seuraavan kerran palvelusetelin hintaa tarkistetaan sääntökirjan mukaisesti  viimeistään huhtikuussa 2025 ja tarkistettu hinta olisi voimassa 1.8.2025 alkaen. Päätöksen kustannusvaikutus vuositasolla on noin 350 000 euroa. Korotus on otettu huomioon vuoden 2024 talosarviossa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää tarkistuksen perusteella, että varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvo on 1.8.2024 alkaen 949 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Esteellisyys

  • Heidi Sakari

Kokouskäsittely

Merkitään, että Heidi Sakari poistui esteellisenä (palvelussuhdejäävi) tämän asiakohdan käsittelyn ajaksi. Sakari on palvelussuhteessa palvelutuottajaan.


Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.