§ 11 Vaarallisten aineiden tiekuljetusten reittirajoitusten uusiminen

Lataa 

PRIDno-2024-919

Päätöspäivämäärä

30.4.2024

Päätöksen tekijä

Yksikön päällikkö, infrayksikkö

Päätöksen peruste

Yksiköiden päälliköt vastaavat yksikön toiminnasta sekä johtavat ja kehittävät toimintaa kaupunginhallituksen, lautakunnan ja toimialajohtajan alaisuudessa sekä konsernihallinnon ohjauksessa.

Kuvaus

Laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta muuttui 1.9.2023. Lakimuutoksen myötä A-VAK- ja B-VAK-aineluettelot poistuvat ja siirrytään yleiseurooppalaiseen käytäntöön, jossa vaarallisten aineiden kuljetuksiksi katsotaan kaikki kuljetukset, jotka edellyttävät ajoneuvoissa vaarallisten aineiden kuljetusten oranssikilpi-merkintää. Aineluetteloiden poistumisen myötä myös A-VAK- ja B-VAK-lisäkilvet poistuvat tieliikennelaista siirtymäajan päättymisen 1.3.2025 mukaisesti. Lakimuutoksen myötä kaikki edellisen lain aikana tehdyt vaarallisten aineiden tiekuljetusten reittirajoituspäätökset umpeutuvat 1.3.2025.

Traficom on pyytänyt Porin kaupunkia tekemään mahdollisen uuden reittirajoitushakemuksen kevään 2024 aikana. Päätöksen antamisen jälkeen VAK-reittirajoitusten ja kiertoreittien merkitseminen liikennemerkein tulee toteuttaa ennen 1.3.2025.

Porin kaupungin alueella on ollut vaarallisten aineiden reittirajoituksia Noormarkussa ja Ahlaisissa. Noormarkussa Harjakankaan tekopohjavesilaitoksen läheisyydessä kulkevalla maantiellä 2556 on ollut aiemmin voimassa olleiden säädösten mukainen vaarallisten aineiden kuljetusten läpiajokielto. Ahlaisissa on puolestaan ollut maantiellä 2680 sekä paikallisteillä 13004 ja 13023 aiemmin voimassa olleiden säädösten mukaiset läpiajorajoitukset tärkeän varavedenottoon käytettävän pohjavesialueen suojaamiseksi. Nämä rajoitukset ovat edelleen tarpeellisia.

Porin Vesi on valmistellut reittirajoitushakemuksen sekä laatinut myös vaikutusten arvioinnin näiden rajoitusten perusteluksi. Infrayksikön päällikön allekirjoittama hakemus liitteineen on tämän päätöksen liitteenä.

Päätös

Päätän hyväksyä edellä esitetyn reittirajoitushakemuksen sekä toimittaa hakemuksen liitteineen Traficomille.

Allekirjoitus

Toni Haapakoski, Infrayksikön päällikkö, Tekninen toimiala, Infrayksikkö

Organisaatiotieto

Infrayksikkö