Tekninen lautakunta, kokous 30.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 84 Liinaharjan vanhainkotirakennuksen purkaminen kiinteistön 609-25-114-3 alueelta

PRIDno-2024-131

Valmistelija

  • Jouni Salonen, rakennuspäällikkö, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Purettavaksi esitettävä kiinteistö 609-25-114-3 on entinen vanhainkotirakennus, jonka pysyvä rakennustunnus on 103345862F. Rakennus on ollut vuokralla 31.3.2024 asti, mutta 1.4.2024 alkaen kaupungilla ei ole enää osoitettavissa sille käyttötarkoitusta. Rakennus valmistui vuonna 1968 ja on teknisesti huonokuntoinen. Sen vuotuiset lämmityskulut ovat noin 100 000 euroa. Vuokralainen on vastannut itse sähkön maksamisesta, mutta 1.4.2024 alkaen sähkönkäyttösopimus siirtyy Porin kaupungille.

Arvioidut purkukustannukset ovat noin 650 000 euroa. Tämä summa sisältää haitta-ainekartoitukset, haitta-ainepurut, kaivinkonetyöt, kuorma-autotyöt, jätteenkäsittelymaksut ja täyttömaan. Purkujäte lajitellaan ja hävitetään voimassa olevien maankäyttö- ja rakennuslain sekä jätelain mukaisesti. Lisäksi maa-alue muotoillaan ympäröivän alueen muotojen mukaisesti. Purkuaikataulun mukaan purku ajoittuu vuosille 2024 ja 2025

Talousarviossa on vuodelle 2024 varattu määrärahaa purkukohteille 500 000 €. Vuoden 2024 purkumäärä tullaan käyttämään jo sovittuihin purkukohteisiin, joten tähän purkukohteeseen tarvitaan erillinen määräraha. Liinaharjan vanhainkotirakennuksen purkuaikataulun mukaan tämän vuoden ennuste määrärahan käytöstä on 400 000 euroa ja vuodelle 2025 250 000 euroa. Tämän vuoden määräraha osoitetaan Itä-Porin päiväkoti hankkeelta, koska rakentamisen aloituksen siirtämisen johdosta jää hankkeelta rahaa käyttämättä tämän hetkisen ennusteen mukaan noin 1 000 000 euroa.

Ennakkovaikutuksen arviointia:

1. Taloudelliset vaikutukset: Purkukustannukset ovat merkittävät, mutta purkamisen myötä säästetään vuotuiset ylläpitokulut, jotka ovat noin 130 000 euroa. Purkamisen kulut ovat yhteensä noin 650 000 euroa. Vuoden 2024 aikana aloitetaan purku. Työ voi jatkua vuoden 2025 puolelle. Purkuihin varaudutaan vuoden 2025 talousarviossa. 

2. Ympäristövaikutukset: Rakennuksen purkaminen tuottaa merkittävän määrän jätettä, joka on lajiteltava ja hävitettävä voimassa olevien lakien mukaisesti. Tämä voi vaikuttaa paikalliseen jätehuoltoon ja mahdollisesti aiheuttaa ympäristöhaittoja, jos sitä ei hoideta asianmukaisesti. Haitta-ainepurku tehdään lakien ja määräysten mukaan. Pölynhallintaa tehdään tarpeen mukaan pölyävissä työvaiheissa. Tyhjien ja ylimääräisten tilojen turha lämmittäminen jää pois, kun tilat puretaan.

3. Sosiaaliset vaikutukset: Rakennuksen purkaminen voi vaikuttaa alueen asukkaisiin ja käyttäjiin. On tärkeää tiedottaa heille hyvissä ajoin ja ottaa huomioon mahdolliset huolenaiheet. Hankkeesta tiedotetaan viestintäyksikön kanssa yhteistyössä.

4. Kaupunkikuvalliset vaikutukset: Rakennuksen purkaminen voi muuttaa alueen ilmettä ja siksi on tärkeää suunnitella, miten purkupaikka integroidaan ympäröivään kaupunkikuvaan. Maa-aluen muotoillaan ympäröivän alueen mukaisesti osaksi puistoa. Infrayksikkö täydentää alueen pitkän tähtäimen suunnitelmiin.

5. Kulttuurihistorialliset vaikutukset: Kohde ei ole suojeltu ja rakennuksen purku ennallistaa alueen ilmettä maatalousalueena. Kaavalliset muutokset tulevaisuudessa voi muuttaa tilannetta.

Liiteet:

  • Sijaintikartat

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää hakea purkuluvan rakennusvalvonnasta kiinteistöllä 609-25-114-3 sijaitsevan entisen vanhainkotirakennuksen (pysyvä rakennustunnus: 103345862F) purkamiseksi. Rakennus puretaan luvan myöntämisen jälkeen lupaehtojen mukaisesti. Jos kohde ei saa purkulupaa, rakennus jätetään tyhjilleen ja peruslämmöille, ja se pidetään turvallisena ympäristölleen käyttötalouden kunnossapitorahoista.

Lisäksi tekninen lautakunta päättää siirtää vuoden 2024 talousarviossa investointiosasta tiloihin kohdistuvat investoinnilta 1419035400_0005 Itä-Porin uusi päiväkoti määrärahasta 500 000 euroa käyttötalousosaan kustannuspaikalle 1415210001 tilajohtaminen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Erja Haavisto, Juha Luoma, Janne Heinävaara

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.