Tekninen lautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 76 Teknisen toimialan talouden kuukausiraportointi 2022, helmikuu

PRIDno-2022-1366

Valmistelija

  • Erja Haavisto, talouspäällikkö, talousyksikkö, erja.haavisto@pori.fi

Perustelut

Toiminnallinen toteutuminen

Yhteiset palvelut -yksikön toiminta on ollut tammi-helmikuun aikana normaalia. Osa yksikön henkilöstöstä tekee töitä edelleen etänä. Pysäköinninvalvonnassa koronan vaikutukset näkyvät siinä, että tammi-helmikuun aikana on kirjoitettu pysäköintivirhemaksuja noin 300 kappaletta vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä ja vuoteen 2019 verrattuna (joka oli ns. normaali vuosi), noin 700 kappaletta vähemmän.

Infrayksikön toiminta on käynnistynyt suunnitellusti. Työt liittyen investointeihin ovat käynnistyneet pääosin aikataulun mukaisesti. Rakentamisessa ovat käynnissä työkohteet hyväksytyn työohjelman mukaisesti. Sääolosuhteet ovat olleet alkuvuonna varsin talviset ja talvikunnossapidossa on ajoittain ollut haasteita. Myös ulkoliikuntapaikkojen hoidossa on talvi työllistänyt ja esimerkiksi hiihtolatuja on saatu pidettyä aikaisempia vuosia pidempään kunnossa. Logistiikan ajoneuvot ovat työllistyneet pitkälti talvikunnossapidon ja rakentamisen työtehtävissä.

Tilayksikössä vuoden 2022 kunnossapito- ja investointihankkeet ovat edenneet työohjelman mukaan.  Palloiluhallin rakennuttaminen on organisoitu ja toteuttamismuoto valittu. Maailman tilanteen takia on aloitettu riskien arviointia.

Tilajohtamisen toimintayksikössä laajennetaan PTS- ja laiterekisterin käyttöä tammikuusta 2022 alkaen. Talotekniikan ohjauksen ja analytiikan sekä anturoinnin hankinta saatiin päätökseen yhteistyössä ICT-yksikön kanssa.

Hyvinvointialueuudistukseen liittyvään VATE ja jaostotyöskentelyyn on osallistunut tilayksikön päällikkö. Työryhmien toimintaan liittyvä tietojenkeruu kiinteän ja irtaimen omaisuuden osalta on saatu päätökseen. Valmistelu jatkuu työryhmätyöskentelynä ja hyvinvointialueen tulevan henkilöstön vetovastuulla. Valmistelun aikana Porin kaupungin sisäinen kiinteän ja irtaimen omaisuuden työryhmä on kokoontunut yhteensä noin 18 kertaa.

Kiinteistöohjelman tekeminen ja painopisteiden valmistelu on aloitettu. Ohjelman tehtäväluettelon aikataulutus valmistuu aikataulussa. Asiakastyytyväisyystutkimus on aloitettu.

Purkuohjelma 2022 on edennyt suunnitellulla tavalla. Suurin purkutyömaa on raportointiaikana Noormarkun vanhan paloaseman purku uuden paloasematyömaan tieltä.

Irtaimen investointimäärärahasta on tammi-helmikuun aikana hankittu infrayksikköön tieliikennekäyttöinen mönkijä liikuntapaikoille sekä mittauslaitteita mittauspalveluihin.

Talouden toteutuma

Valtuustoon nähden sitova erä eli toimintakulujen toteuma oli kumulatiivisesti helmikuun lopussa –7,7 miljoonaa euroa, josta helmikuun toteuma oli -4,4 miljoonaa euroa. Helmikuun lopun kumulatiivinen toteuma, -4,4 miljoonaa euroa, oli 15,9% koko vuoden määrärahasta -50,9 miljoonaa euroa. (2/2021 kumulatiivinen toteuma -7,5 miljoonaa euroa 14,8%).

Henkilöstökulut olivat helmikuun lopussa 14,45% (14,36%) koko vuoden määrärahasta, palveluiden ostot 12,25% (8,43%), aineet, tarvikkeet ja tavarat 18,9% (18,5%), avustukset 2,41% (2,82%) sekä muut toimintakulut 15,4% (17,5%).

Helmikuun lopussa toimintatuotoissa oli kumulatiivisesti toteutunut 1,2 miljoonaa euroa, joka on 6,51% koko toimialan tavoitteesta (2,3 miljoonaa euroa 11,7%).

Valmistus omaan käyttöön (VOK) erän osalta helmikuun kumulatiivinen toteuma oli 0,4 miljoonaa euroa, joka on 9,51% koko toimialan tavoitteesta (0,3 miljoonaa euroa 9,4%).

Toimintakatetoteuma oli kumulatiivisesti -6,1 miljoonaa euroa (-4,8 miljoonaa euroa), josta helmikuun toteuma oli -3,6 miljoonaa euroa.

Talouden vuosiennuste

Teknisen toimialan vuosiennuste toimintakulujen (valtuuston nähden sitova erä) osalta on tällä hetkellä talousarvion mukainen eli teknisen toimialan toimintakulut ovat vuoden lopussa -50,9 miljoonaa euroa. Toteutumaan tulee vaikuttamaan vuoden aikana oleellisesti maailmantilanteen epävarmuus ja mahdollinen kustannusten nousu sekä käyttötalous- että investointimenoissa.

Toimintatuottojen osalta alkuvuoden tämän hetken ennuste on, että tuotoissa tullaan jäämään talousarviotavoitteesta. Pysäköintimaksujen ja pysäköintivirhemaksujen osalta ollaan viime vuoden tapaan talousarviosta jäljessä ja kiinteistönhoidon yhtiöille myymä työpanos on vähentynyt edelleen. Myös maankäyttösopimuskorvausten kertymässä ollaan jäämässä talousarviosta.

Valmistus omaan käyttöön -erän ennakoidaan jäävän talousarvion alle.

HTV-toteutuma

Helmikuun lopussa teknisen toimialan henkilöstön määrä oli 371 työntekijää, joista vakituisessa työsuhteessa oli 334.

Helmikuun loppuun mennessä henkilötyövuosia (htv2) teknisellä toimialalla oli kertynyt 57,9. Mikä on 1 htv vuoden takaista vähemmän.

Yksityiskohtaisemmat raportit yksiköiden toiminnan ja talouden toteumasta ovat erillisinä liitteinä.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Lautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Kokouskäsittely

Puheenjohtaja Mikael Ropo poistui tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon jälkeen (17:36) ja puheenjohtajana toimi Jarno Joensuu §:ien 77-83 osalta. Toisena pöytäkirjantarkastajana toimi §:ien 77-83 osalta Christa Lahto.


Muutoksenhaku

Päätöksestä ei kuntalain 136 §:n perusteella saa tehdä oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta.