Tekninen lautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 81 Porin kaupungin ja valtion toimijoiden yhteinen toimitilahanke

PRIDno-2021-1643

Aikaisempi käsittely

Perustelut

Kuntalain 92 §:n 1 momentissa säädetään, että kunnanhallitus, kunnanhallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja ja hallintosäännössä määrätty kunnan viranhaltija voivat ottaa kunnanhallituksen käsiteltäväksi asian, joka on tämän lain nojalla siirretty kunnanhallituksen alaisen viranomaisen tai kunnanhallituksen jaoston toimivaltaan ja jossa asianomainen viranomainen on tehnyt päätöksen.

Otto-oikeutta voidaan käyttää päätökseen, joka koskee asian valmistelua. Siten kaupunginhallituksella on toimivalta käyttää otto-oikeutta teknisen lautakunnan päätökseen, jolla asia on palautettu uudelleen valmisteltavaksi.

Asiaan on liitettyinä pöytäkirjanote tarkistamattomasta pöytäkirjasta sekä tilahankkeen hankesuunnitelma.

Ehdotus

Kaupunginhallitus päättää kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian, josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilanhanke. Edelleen kaupunginhallitus toteaa, että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen.

Päätös

Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti esittelijän tekemän seuraavan muutetun päätösehdotuksen:

Kaupunginhallitus päättää kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian, josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilahanke.

Edelleen kaupunginhallitus toteaa, että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen siltä osin kuin kysymyksessä on valtion kanssa yhteisestä asiakaspalvelusta ja sen sijoittamisesta osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Muilta osin kaupunginhallitus kutsuu teknisen lautakunnan yhteiseen iltakouluun käsittelemään hanketta kokonaisuutena.

Esteellisyys

Satu Hatanpää, Juha Vasama, Diana Bergroth-Lampinen

Kokouskäsittely

Satu Hatanpää (yhteisöjäävi,​ Kiinteistö Oy Domus Arctopolis hallituksen jäsen), Diana Bergroth-​Lampinen (palvelussuhdejäävi,​ Länsirannikon Koulutus Oy) ja Juha Vasama (palvelussuhdejäävi,​ Länsirannikon Koulutus Oy) poistuivat esteelisinä kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. 

Krista Kiuru poistui asian käsittelyn ajaksi klo 14.11 - 14.43.

Satu Hatanpään sijaan asian käsittelyyn osallistui Mika Tuovinen.
Diana Bergroth-Lampisen sijaan asian käsittelyyn osallistui Sinikka Alenius.
Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Anne Liinamaa.

Keskustelun kuluessa esittelijä muutti päätösehdotustaan seuraavasti: Kaupunginhallitus päättää kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian, josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilahanke.Edelleen kaupunginhallitus toteaa, että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen siltä osin kuin kysymyksessä on valtion kanssa yhteisestä asiakaspalvelusta ja sen sijoittamisesta osoitteeseen Yrjönkatu 6.Muilta osin kaupunginhallitus kutsuu teknisen lautakunnan yhteiseen iltakouluun käsittelemään hanketta kokonaisuutena.

Kaupunginhallitus käsitteli seuraavaksi § 347.

Perustelut

Otto-oikeuden käyttäminen

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.5.2021 kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian, josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilahanke.

Edelleen kaupunginhallitus totesi, että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen siltä osin kuin kysymyksessä on valtion kanssa yhteisestä asiakaspalvelusta ja sen sijoittamisesta osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Muilta osin kaupunginhallitus kutsuu teknisen lautakunnan yhteiseen iltakouluun käsittelemään hanketta kokonaisuutena. Iltakoulu pidetään 17.5.2021 kaupunginhallituksen kokouksen jälkeen.

Asian tausta 

Kaupunginhallitus on 7.12.2020 hyväksynyt aiesopimuksen, jolla kaupunki ja valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ovat sopineet yhteisestä tahtotilasta: 

Osapuolet haluavat selvittää mahdollisuuden tehostaa tilankäyttöään, lisätä toiminnan läpinäkyvyyttä ja tarjota kansalaisille palveluja aiempaa saavutettavammin ja sujuvammin keskitetyn asiointipisteen muodossa. Yhteinen tavoiteaikataulu on, että tilat ovat käytössä keväällä 2024.  

Yhteisen linjauksen mukaisesti on valmisteltu seuraavanlaista toimitilaratkaisua: 

  • kaupungin ja valtion virastojen yhteinen asiakaspalvelu ja sen tarvitsemat taustatilat toteutetaan valtion omistaman Suomen Erillisverkot -konsernin tiloihin osoitteessa Yrjönkatu 6 

  • lisäksi Yrjönkatu 6:een toteutetaan valtion ja kaupungin työntekijöille yhteinen työskentelytila, jonka tavoitteena on mahdollistaa aiempaa tiiviimpi yhteistyö 

  • Senaatti-kiinteistöt toteuttaa valtion virastojen toimitilat Yrjönkatu 6:een 

  • kaupunki toteuttaa omat johtamisen ja hallinnon toimitilansa Rautatienpuistokatu 5:een tavoitteena, että uudisrakennusta ei tarvitse rakentaa 

Rautatienpuistokatu 5:ssä sijaitsevan rakennuksen ja tontin omistaa Kiinteistö Oy Domus Arctopolis, jonka Porin kaupunki omistaa 100 %:sti. 

Tavoitteet 

Kaupungin osalta toimitilahankkeessa on kyse paitsi uusien toimitilojen suunnittelusta ja käyttöönotosta ja ennen kaikkea uudenlaisen työkulttuurin luomisesta ja jalkauttamisesta. Kaupunkitason johtoryhmän linjaamat hankkeen tavoitteet ovat:  

  1. Tehostetaan tilankäyttöä  

  1. Lasketaan tilakustannuksia  

  1. Nostetaan tehdyn työn tuottavuutta. Luodaan 2020-luvun työskentelykulttuuri, jossa henkilöstön työhyvinvointi ja joustava yhdessä työskentely eri työpisteissä ovat ensisijaisen tärkeässä asemassa. Hyvinvoiva työntekijä on myös tuottava työntekijä. 

  1. Varaudutaan nykyisestä huomattavasti laskevaan henkilöstömäärään   

  1. Parannetaan asiakaspalvelua palvelupisteiden saavutettavuuden osalta   

  1. Toteutetaan hallittu ja aikataulutettu luopuminen osasta nykyisistä tiloista  

  1. Joustavien toimintaan mukautuvien toimitilojen saaminen kaupungin toimistotyötä tekevien henkilöiden käyttöön  

  1. Kuntalaisten palveluiden keskittyminen ja saavutettavuuden parantuminen yhteen paikkaan ja etäyhteyksien hyödyntäminen asiakaspalveluprosessissa. Palveluja, yhteisiä tiloja ja prosesseja kehitetään yhteistyössä valtion kanssa.  

Hankkeiden merkittävänä tavoitteena on myös pitää Porin keskustan alue elinvoimaisena. Toimistohenkilöstön yhteisten toimitilojen sijoittaminen Promenadiakselin toiseen päähän Rautatietopuistokatu 5:een ja asiakaspalvelun keskittäminen yhteistyössä Senaatti-kiinteistöjen kanssa Yrjönkatu 6:een edesauttaa osaltaan keskustan elinvoimaisuuden kasvattamista.

Ehdotettava tilaratkaisu

Suunnitelluissa hankkeissa hyödynnetään vanhaa rakennuskantaa, mikä on linjassa sen kanssa, mitä valtakunnallisessa arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmaehdotuksessa 2020 esitetään. Sen mukaan ensisijaisesti hyödynnetään, korjataan ja kehitetään olemassa olevia rakennuksia, toissijaisesti täydennys- ja lisärakentaminen ja vasta viimeisenä vaihtoehtona rakennetaan uutta. Molemmat uudet tilat on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuoden 2024 aikana. 

Tässä käsittelyvaiheessa ehdotetaan Yrjönkatu 6:een sijoitettavaa ja valtion toimijoiden kanssa yhteistyössä toteutettavaa tilaratkaisua, jonka keskeisenä ajatuksena on toteuttaa valtion virastojen ja Porin kaupungin yhteinen asiakaspalvelu. Tilaratkaisu on tarkemmin kuvattu hankesuunnitelmassa ja sen liiteasiakirjoissa.

Miten asetetut tavoitteet toteutuvat ehdotetulla tilaratkaisulla? 

Asiakaspalvelun saavutettavuuden parantaminen 

Tällä hetkellä asiakaspalvelua annetaan Porin kaupungissa monikanavaisesti (henkilökohtaiset asiakaskäynnit, sisäinen asiakaspalvelu, sähköinen asiointi ja lomakkeet, sosiaalinen media) ja fyysisesti 16 eri osoitteessa. Palvelupiste Porina on toiminut osoitteessa Yrjönkatu 6 vuodesta 2007 lähtien. Kaikkiaan henkilökohtaisia asiakaskäyntejä on vuodessa noin 80 000 (pl. perusturva), joista Porinan asiakkaita on vuositasolla noin 55 000. Sähköisiä lomakkeita on tällä hetkellä käytössä noin 150 kpl. Sähköisten palveluiden tarjonta ja käyttö on laajentunut voimakkaasti viime vuosina ja kehityksen odotetaan jatkuvan. Vuonna 2018 lomakkeita käytettiin noin 600 kertaa, vuonna 2019 noin 3000 kertaa ja vuonna 2020 reilut 9000 kertaa.  

Kaupungin ja valtion viranomaisten yhteinen keskitetty asiakaspalvelupiste suunnitellaan sijoitettavaksi nykyisen Porinan tiloihin, keskeiselle paikalla Porin keskustassa osoitteessa Yrjönkatu 6. Kiinteistö on osa kaupunkikehityksen valtaväylää ja sijaitsee Promenadiakselin varrella, kauppatorin ja joukkoliikenneyhteyksien välittömässä läheisyydessä. Toimialarajat ylittävä ja monialainen ”yhden luukun periaatteen lähiasiakaspalvelupiste” keskeisellä paikalla kaupungin keskustassa mahdollistaa lähiasiakaspalvelun helpon saavutettavuuden. Fyysisissä asiakaspalvelutiloissa pystytään huomioimaan myös esteetön kulku.  

Sähköisissä palveluissa saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni kuntalainen ja muu asiakas voi käyttää kaupungin palveluja mahdollisimman helposti sekä aika- ja paikkariippumattomasti. Saavutettavuus siis huomioi ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden, ja lähtökohtana on asiakaslähtöinen sekä tietoturvallinen palvelutoiminta. Yhteisasiakaspalvelutiloissa digineuvojat tulevat ohjaamaan ja tukemaan asiakkaita sähköisten palveluiden käytössä. Digitaalisuus ei saa kuitenkaan syrjäyttää. Asiakaspalvelupisteen ja asiantuntijapalvelun yhdessä toteuttama etäyhteysasiointi mahdollistaa paikkariippumattomuuden. Asiakkaan ei tarvitse siirtyä muualle, vaan hänen asiansa voidaan hoitaa etäyhteyksiä hyödyntäen. Myöskään asiantuntijan fyysisellä sijainnilla ei ole merkitystä. 

Hankkeessa on toteutettu Porin kaupungin ja Senaatin kanssa yhteistyössä yhteisasiakaspalvelukonsepti. Siinä määritettiin tavoiteltu käyntiasiakas- ja henkilöstökokemus, tarvittavat ratkaisut konseptin toteutumiseksi sekä asiakaspalvelutilojen alustavat tilatyypit. Konsepti tukee kokonaishanketta sekä toimii työkaluna jatkosuunnittelussa.

Työn tuottavuuden parantaminen 

Asiakaspalvelun näkökulmasta työn tuottavuuden parantaminen merkitsee sitä, että sähköisten palveluiden avulla asiakkaan rooli asiakaspalveluprosessissa kasvaa, jolloin lähiasiakastyöhön käytettävä työaika pienenee ja asiakastyön tehokkuus paranee. Sähköiset palvelut nopeuttavat asiakaspalvelua, vähentävät organisaatiosiiloja, luovat asiakkaille vaivatonta asiointia ja vapauttavat työaikaa asiantuntijoille substanssityöhön. Asiakaspalvelustrategisilla toimilla voidaan kehittää asiakastyön merkityksellisyyttä, mikä näkyy työntekijän työpäiväkokemuksessa ja sitä kautta positiivisesti myös kuntalaisten asiakaspalvelukokemuksissa. Seurannalla ja analysoinnilla kerätty palveludata lisää asiakasymmärrystä. Asiakaspalvelutyön tuottavuus myös paranee, kun tiivis yhteistyö valtion viranomaisten kanssa mahdollistaa palvelujen ja käytännön ratkaisujen yhteiskehittämisen. Näin vältytään päällekkäiseltä työltä. Asiakaspalvelua, yhteisiä tiloja sekä uusia työskentelytapoja ja prosesseja kehitetään moniammatillisesti yhdessä. Porin kaupungin henkilöstön asiakaspalvelustrategia (liite) tukee yhteisasiakaspalvelun asiakastyötä. Strategisia tavoitteita ovat: 

  1. Asiakaspalveluprosessien kuvaus ja kokonaisuuden hallinta 

  1. Asiakaspalvelun henkilöstölähtöinen kehittäminen 

  1. Yhteiset pelisäännöt ja henkilöstön sitouttaminen 

  1. Sähköisen asioinnin kehittäminen 

  1. Merkityksellisyyden lisääminen asiakastyössä 

  1. Tilastojen seuranta ja analysointi 

Muut tavoitteet

Suunnitelluille hankkeille asetut muut tavoitteet liittyvät keskeisesti kaupungin johtamisen ja hallinnon toimitilojen keskittämiseen.

Hankkeiden yleisvaikutus keskustaan ja kaupunkikehitykseen 

Kaupungin ja valtion toimitilahankkeet sijoittuvat keskustan kaupunkirakenteessa keskeisille paikoille Promenadi-Pori kaupunkiakselin varrelle. Muiden kaupunkikehityshankkeiden (esimerkiksi Jokikeskus) tavoin ne luovat uutta vetovoimaa kaupunkikeskustaan ja vahvistavat olemassa olevien palveluiden elinvoimaisuutta. Toimitilahankkeiden työpaikkamäärä tukee keskustapalvelujen kannattavuutta, molemmat toimitilat sijaitsevat ydinkeskustan kaupan ja palveluiden vaikutusalueella. Uudet ja modernit työskentely- ja osaamisympäristöt ovat potentiaalista maaperää uusien innovaatioiden ja positiivisen kierteen syntymiselle, uusille verkostoille ja yhteistyömuodoille. Käynnissä olevilla toimitilahankkeilla on hyvät mahdollisuudet tuottaa ympärilleen uutta kaupunkikehitystä, johon on Promenadi-akselilla, kävelykadulla ja lähialueilla on runsaasti tiloja käytettävissä. Tilankäyttömahdollisuuksia löytyy rakennetun ympäristön ja julkisten tilojen verkostosta.  

Kaupungin ja valtion toimitilauudistusten myötä vanhat toimitilat vapautuvat muuhun käyttöön ja tarjoavat mahdollisuuksia jatkokehitykseen. Jatkosuunnittelussa ja asemakaavamuutoksissa olennaista on vaalia ja turvata rakennus- ja kulttuurihistoriallisten kohteiden ja alueiden arvojen säilyminen. Olennaista kaupunkikehityksen kannalta on myös se, että tyhjilleen jäävien rakennusten uuden käytön suunnittelu resurssoidaan ja tiloille etsitään aktiivisesti uutta käyttöä. Yhtenä mahdollisuutena käyttötarkoituksen uudistamisprosessin edistämisessä ovat tilakokeilut ja tilojen väliaikaiskäyttö (kokeileva käyttö). Kaupunkikeskusta tarjoaa oivan alustan pitkäjänteiselle kaupunkikehitykselle ja toisaalta nopeille kokeiluille. Toimitilahankkeen, alueella jo toimivien (SAMK, Crazy Town, BePop asiantuntijakeskus) ja alueelle sijoittuvien toimijoiden (suurlukio) myötä koulukortteleiden alueelle on muodostumassa työn ja osaamisen keskittymä, joka voisi toimia myös uusia innovaatioita ja yhteistyömuotoja synnyttävänä kaupunkikehitysalustana. Myös Promenadi-Pori kaupunkiakseli voisi toimia laajemman alueen, kaikki kaupunkikeskustan kehityshankkeet kokoavana kaupunkikehitysalustana vuoden 1994 Promenadi-Pori kaupunkikeskustaprojekti 2000 tavoin.   

Toimitilat ja julkiset ulkotilat kytkeytyvät kaupunkikeskustassa vahvasti toisiinsa ja julkisten ulkotilojen (puistot, aukiot, kaupunkitilat) verkosto tarjoaa mahdollisuuksia tulevaisuuden työhön, vapaa-aikaan ja viihtymiseen. Julkisten ulkotilojen käyttö itsessään ja erityisesti yhteiskäyttö alueen/ korttelin toimijoiden kesken on kaupunkikehityksen mahdollisuus, jonka avulla uusia palveluja voi syntyä, kaupunkielämää voidaan aktivoida ja tilojen moninaiskäyttöä lisätä.  

Keskustaan sijoittuvat työpaikkakeskittymät ovat joukkoliikenteen avulla hyvin saavutettavissa ja Porin kompaktin kaupunkirakenteen ansiosta molemmat toimitilat ovat hyvin saavutettavissa myös kävellen ja pyöräillen. Miellyttävän ja helposti pyöräiltävän työmatkan (alle kolme kilometriä) päässä asui vuonna 2018 peräti 45% (37 328) väestöstä. Toimitilahankkeet vahvistavat joukkoliikenteen käyttäjäpotentiaalia (työ- ja osaamiskeskittymä) ja tarjoavat mahdollisuuksia joukkoliikenteen kannattavuuden lisäämiseen. Mittavilla toimitilahankkeilla ja työpaikkakeskittymillä on joukkoliikenteen toimintaedellytyksiä vahvistava vaikutus, varsinkin jos tulevaisuuden työympäristöä kehitetään kestävämpään työmatkaliikkumiseen kannustavilla ratkaisuilla.

Vuokrasopimuksen keskeiset ehdot

Lähtökohtana on, että rakennuksen omistaja Suomen Erillisverkot -konserni vuokraa toimitilat Senaatti-kiinteistölle, joka edelleen vuokraa toimitilat valtion virastoille ja Porin kaupungille.

Keskeiset ehdot käyvät ilmi liiteasiakirjoista, jotka liitetään asialle perjantaina 14.5.2021.

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että valtuusto päättää periaatepäätöksenä, että Porin kaupunki toteuttaa yhdessä valtion toimijoiden kanssa yhteisen asiakaspalvelun ja siihen liittyvät tilaratkaisut osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa, että mikäli valtuusto tekee myönteisen periaatepäätöksen, kaupunginhallituksen kokoukseen 31.5.2021 tuodaan käsiteltäväksi Senaatti-kiinteistöjen ja Porin kaupungin välinen vuokrasopimus.

Pöytäkirja tämän asian osalta tarkastetaan välittömästi kokouksessa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Krista Kiuru poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi klo klo 15.53 – 16.13.

Valmistelija

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala, lauri.kilkku@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.5.2021 kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian,​ josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilahanke.Edelleen kaupunginhallitus totesi,​ että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen siltä osin kuin kysymyksessä on valtion kanssa yhteisestä asiakaspalvelusta ja sen sijoittamisesta osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Kaupunginhalltus on käsitellyt asiaa viimeksi kokouksessaan 17.5.2021 § 397.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa asian historiatiedoissa. 

Ehdotus

Esittelijä

Aino-Maija Luukkonen, kaupunginjohtaja, aino-maija.luukkonen@pori.fi

Kaupunginhallituksen päätösehdotus: 

Kaupunginvaltuusto päättää periaatepäätöksenä,​ että Porin kaupunki toteuttaa yhdessä valtion toimijoiden kanssa yhteisen asiakaspalvelun ja siihen liittyvät tilaratkaisut osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Lisäksi kaupunginhallitus toteaa,​ että mikäli valtuusto tekee myönteisen periaatepäätöksen,​ kaupunginhallituksen kokoukseen 31.5.2021 tuodaan käsiteltäväksi Senaatti-​kiinteistöjen ja Porin kaupungin välinen vuokrasopimus.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Kaupunginvaltuusto kuuli toimialajohtaja Lauri Kilkun esityksen Porin kaupungin ja valtion toimijoiden yhteisestä toimitilahankkeesta. Mukana myös projektipäällikkö Marianne Keskimäki klo 18.35 – 18.48.

Ennen asian käsittelyä Krista Kiuru poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi klo 18.34 - 18.48. Puheenjohtajana tämän asian osalta toimi Oili Heino.

Perustelut

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 10.5.2021 kuntalain 92 §:n nojalla ottaa käsiteltäväkseen asian,​ josta tekninen lautakunta on päättänyt 4.5.2021 §:ssä 135 Kaupungin ja valtion yhteinen tilahanke. Edelleen kaupunginhallitus totesi, ​ että asia tuodaan kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 17.5.2021 pidettävään kokoukseen siltä osin kuin kysymyksessä on valtion kanssa yhteisestä asiakaspalvelusta ja sen sijoittamisesta osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Kaupunginhallitus on käsitellyt asiaa viimeksi kokouksessaan 17.5.2021 § 397.

Kaupunginvaltuusto päätti periaatepäätöksenä kokouksessaan 24.5.2021 § 100,​ että Porin kaupunki toteuttaa yhdessä valtion toimijoiden kanssa yhteisen asiakaspalvelun ja siihen liittyvät tilaratkaisut osoitteeseen Yrjönkatu 6.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa kokonaisuudessaan asian historiatiedoista.

Yleistä postitalon peruskorjauksesta

Kiinteistön omistaja suunnittelee ja toteuttaa ennen vuokra-ajan alkua hankesuunnitelmassa 30.4.2021 kuvatut muutostyöt. Toimitilat toteutetaan edustamaan nykyaikaista, terveellistä ja turvallista monitilatoimistoa. Suunnitelmat tarkentuvat vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ennen vuokra-ajan alkua. Lisäksi vuokranantaja toteuttaa vuokrauskohteeseen tilojen turvatekniset järjestelmät (kameravalvonta-, kulunvalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmät) osana.

Vuokra-ajan arvioitu alkamisaika on 1.1.2024. Vuokranantaja tarkentaa vuokra-ajan alkamispäivän ohjausryhmän kokouksessa noin seitsemän (7) kuukautta ennen arvioitua alkamispäivää.

Elinvoima- ja ympäristötoimialan vuokra-ala 185 m2

Tilavuokran osuus 4586 euroa kuukaudessa, joka tekee vuodessa alustavasti 55.030 euroa. Sopimuskausi on 10 vuotta, joten kokonaisvuokraksi muodostuu arviolta noin 550.302 euroa. Tilavuokra sisältää sähkön kulutukset (arvio 0,41 €/m2/kk) ja turvajärjestelmän osuuden (145,25 €/kk).

Sopimus on voimassa toistaiseksi ja alkaa aikaisintaan 1.1.2024 ja päättyy aikaisintaan 31.12.2033.

Teknisen toimialan vuokra-ala 1167 m2

Tilavuokran osuus 29.063 euroa kuukaudessa, joka tekee vuodessa alustavasti 348.762 euroa. Sopimuskausi on 10 vuotta, joten kokonaisvuokraksi muodostuu arviolta noin 3.487.616 euroa. Tilavuokra sisältää sähkön kulutukset (arvio 0,41 €/m2/kk) ja turvajärjestelmän osuuden (963,25 €/kk).

Sopimus on voimassa toistaiseksi ja alkaa aikaisintaan 1.1.2024 ja päättyy aikaisintaan 31.12.2033.

Postitalon kokonaisvuokra

Tilavuokran pinta-ala on kokonaisuudessaan alustavasti 1.352 m2, jonka kuukausivuokra on alustavasti 33.095 euroa, joka tekee vuodessa alustavasti 397.144 euroa. Sopimuskausi on 10 vuotta, joten kokonaisvuokraksi muodostuu arviolta noin 3.971.438 euroa.

Teknisen toimialan käyttötalous

Postitalon vuokra maksetaan teknisen toimialan käyttötaloudesta sopimuskauden aikana. Elinvoima- ja ympäristötoimialalta vuokran määrä veloitetaan sisäisenä vyörytysvuokrana.

Seuraavista palveluista sovitaan vielä erikseen:

  • Turvatekniikan pääkäyttöpalvelu
  • Puhtauspalvelu
  • Aula ja vartiointipalvelu
  • Toimistopalvelu
  • Kokous ja cateringpalvelu
  • Kalustepalvelu
  • Sähköiset toimitilapalvelut

Yo. palveluiden kustannusvaikutus on 10 vuoden sopimuskaudella on arviolta noin 150.000–200.000 euroa.

Asiaan on liitettyinä  elinvoima- ja ympäristötoimialan ja teknisen toimialan kanssa tehtävät sopimusluonnokset liitteineen.

Ehdotus

Kaupunginhallitus päättää hyväksyä Senaatti-kiinteistöt vuokrasopimusluonnokset. Lisäksi kaupunginhallitus päättää, ​ että teknisen toimialan toimialajohtajalle annetaan valtuudet tehdä vähäisiä muutoksia vuokrasopimukseen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Ennen asian käsittelyä Krista Kiuru poistui kokouksesta klo 15.35.

Valmistelija

  • Jouni Salonen, Tilajohtamisen toimintayksikön esimies, jouni.salonen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginvaltuusto päätti periaatepäätöksenä kokouksessaan 24.5.2021 § 100,​ että Porin kaupunki toteuttaa yhdessä valtion toimijoiden kanssa yhteisen asiakaspalvelun ja siihen liittyvät tilaratkaisut osoitteeseen Yrjönkatu 6. 

Kiinteistön omistaja suunnittelee ja toteuttaa ennen vuokra-ajan alkua hankesuunnitelmassa 30.4.2021 kuvatut muutostyöt. Toimitilat toteutetaan edustamaan nykyaikaista, terveellistä ja turvallista monitilatoimistoa. Suunnitelmat tarkentuvat vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ennen vuokra-ajan alkua. Lisäksi vuokranantaja toteuttaa vuokrauskohteeseen tilojen turvatekniset järjestelmät (kameravalvonta-, kulunvalvonta- ja rikosilmoitinjärjestelmät). 

Postitalon vuonna 2021 hyväksytty tilaratkaisu 

Kaupunginhallitus on 31.5.2021 kokouksessa hyväksynyt noin 1350 m2 vuokran määrästä. Tilavuokran pinta-ala on kokonaisuudessaan alustavasti 1.352 m2, jonka kuukausivuokra on noin 33.095 euroa, joka tekee vuodessa noin 397.140 euroa. Sopimuskausi on 10 vuotta, joten kokonaisvuokraksi muodostuu arviolta noin 3.971.400 euroa huhtikuun 2021 kustannustasossa. 

Hyväksytyssä ratkaisussa Porin kaupungin käyttäjinä toimivat: 

  • Porina, Visit Pori (vain asiakaspalvelu 2 hlöä), pysäköinnin valvonta, maaseutupalvelut, katuvalvojat, sivistyksen tilavaraus​ 
  • Yhteensä 30-35 hlöä 

Postitalon lisätilan vuokra 

Kaupunginhallituksen suunnittelukokouksessa perjantaina 18.3.2022 käsiteltiin asiaa ja linjattiin, että lisätilan vuokrapäätös voidaan viedä poliittiseen päätöksentekoon. 

Nyt vuokrattavaksi esitettävässä määrässä tilan määrää ollaan kasvattamassa noin 905 m2. Esitettävän pinta-alan kuukausivuokra on noin 20.306 euroa, johon lisätään turvatekniikan 747 €/kk ja sähkön osuus 363 €/kk. Täten kuukausivuokraksi tulee 21.416 €/kk. Vuosivuokraksi tulee vuodessa noin 256.992 euroa. Sopimuskausi on 10 vuotta, joten kokonaisvuokraksi muodostuu arviolta noin 2.569.920 euroa. 

Lisäpalveluiden osalta kalustevuokra on noin 2,5 €/m2 ja työpöytänäyttöjen osalta noin 0,4 €/m2, joten yhteensä noin 2,9 €/m2. Tämä vuositasolla tekee lisätilan osalta noin 31.500 euroa. 

Lisätilan käyttäjät: 

  • Sisäinen palvelupiste​ 
  • Etänä annettava palveluneuvonta (nykyinen puhelinvaihde) 
  • Visit Pori (10 hlöä)​ 
  • Yhteensä 30-35 hlöä 

Perustelut lisätilan vuokraamiselle: 

  • Saavutetaan yksi asiakaspalvelustrategian tavoitteista ja toimenpiteistä, joka on Porin kaupungin asiakaspalvelukokonaisuuden kokonaisuuden hallinta.
  • Lisätilan johdosta tiloihin on mahdollista sijoittaa Porin kaupungin sisäinen palvelupiste, jossa tavoitteena on "avaimet käteen”-periaatteella tarjota kaupungin työntekijälle kaikki tarvittavat laitteet ja apu työtehtävänsä suorittamiseen yhdestä osoitteesta. Palvelupiste sisältää: uuden, nykyisen ja poistuvan työntekijän palveluprosessit sisältäen palveluja mm. IT-palveluista ja HR-yksiköstä.
  • Yhteyskeskuksen puhelinvaihde sijoittuisi 4. kerrokseen ja tämän myötä pystytään toteuttamaan Porin kaupungin puhelintyöskentelyn oma alue, johon sijoittuisi helpdesk, puhelinvaihde, pysäköinninvalvonnan puhelintyö sekä asiakaspalvelun (1. kerroksessa annettava) puhelintyöskentely.
  • Mahdollistetaan Visit Porin koko henkilöstön sijoittaminen samaan osoitteeseen, mikä sujuvoittaa 1. kerroksen asiakaspalvelua.
  • 1. kerroksen osalta asiakaspalvelun henkilöstö saisivat käyttöönsä myös lisää taustatyöskentelytilaa, mikä tehostaa tilojen sisäistä logistiikka.

Teknisen toimialan käyttötalous 

Postitalon vuokra maksetaan teknisen toimialan käyttötaloudesta sopimuskauden aikana. Elinvoima- ja ympäristötoimialalta vuokran määrä veloitetaan sisäisenä vyörytyskuluna. 

Sopimus on voimassa toistaiseksi ja alkaa aikaisintaan 1.1.2024 ja päättyy aikaisintaan 31.12.2033. 

Tavoitteena on, että Länsipuisto 24:n tiloista luovutaan määräaikaisen vuokrasopimuksen päättyessä 31.5.2025. Kohteen bruttovaikutus tilayksikön budjetissa on noin 190.000 € vuodessa.

Ehdotus

Esittelijä

  • Markku Koppelomäki, Toimialajohtaja, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta päättää, että tilat vuokrataan vuokrasopimusluonnoksen mukaan. Lisäksi tekninen lautakunta oikeuttaa toimialajohtajan tekemään tarvittaessa sopimukseen vähäisiä muutoksia.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Vuokrahallintopäällikkö, ELYM toimialajohtaja

Liitteet

Oheismateriaali


Muutoksenhaku

Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen

Päätökseen tyytymätön voi tehdä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa, sekä Porin kaupungin jäsen.

Päätöksen tiedoksianto ja oikaisuvaatimusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen ja lautakunnan sekä kuntayhtymän kuntalain 58 §:n 1 momentissa tarkoitetun toimielimen pöytäkirja tai viranhaltijapäätös siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua pöytäkirjanotteen lähettämisestä kirjeellä tai saantitodistuksen osoittamana aikana tai kolmantena päivänä pöytäkirjaotteen lähettämisestä asianomaisen suostumuksella sähköisenä viestinä. Kunnan jäsenen ja kuntalain 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Oikaisuvaatimuksen sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii. Oikaisuvaatimuskirjelmässä on ilmoitettava päätös, johon oikaisuvaatimus kohdistuu, sekä se, millaista oikaisua vaaditaan ja millä perusteilla sitä vaaditaan.

Oikaisuvaatimuskirjelmä on allekirjoitettava.

Oikaisuvaatimuksen käsittelemiseksi kirjelmässä on ilmoitettava vaatimuksen tekijän nimi ja postiosoite, johon asiaa koskevat ilmoitukset vaatimuksen tekijälle voidaan toimittaa.

Oikaisuvaatimuksen perille toimittaminen

Oikaisuvaatimus on toimitettava oikaisuvaatimusajan kuluessa osoitteeseen:

Porin kaupungin kirjaamo
PL 121
28101 PORI

Käyntiosoite:   Palvelupiste Porina, Yrjönkatu 13 (maanantai 10-16, tiistai-torstai 8-16, perjantai 8-15)
Vaihde:           (02) 621 1100
Kirjaamo:        (02) 623 4470
Faksi:             (02) 634 9417
Sähköposti:     kirjaamo@pori.fi