§ 42 Poikkeaminen, Lavia

Lataa 

PRIDno-2021-2717

Päätöspäivämäärä

7.6.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asema- tai yleiskaavaa. Satakunnan maakuntakaavassa ei ole aluetta koskevia merkintöjä.

Poikkeaminen

Poiketaan voimassa olevan rakennusjärjestyksen (hyv. kaupunginvaltuusto 16.11.2020) 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla pinta-alaltaan riittävän suuri, kuitenkin vähintään 0,5 hehtaaria.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 20 §:stä, jonka mukaan rakennettaessa rantavyöhykkeelle on rakennuspaikan kokonaisrakennusoikeus 155 k-m². Suunnitellun rakentamisen jälkeen rakennuspaikalle olisi rakennettu yhteensä 177,5 k-m² ja rakennusjärjestyksen kokonaisrakennusoikeus ylittyisi 22,5 k-m²:llä (14,5 %).

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomauttamista hakemuksesta. (MRL 173 §, MRA 86)

Laajempi kuuleminen ei ole tarpeen (MRA 86 §).

Lausunnot

Hakemuksesta ei ole tarpeen pyytää lausuntoja (MRL 173 §).

Asian harkinta

Hakemusta on perusteltu varustetason parantumisen ja käytön lisääntymiselle ja siten edelleen varastointitilan tarpeen lisääntymisellä. Asuinviihtyvyyden ja esineiden kunnossapidon kannalta on tärkeää, että kalusteet ja työkalut ovat varastoituna asianmukaisesti. Hakemuksessa esitetyn mukaan aiottu rakennus sijaitsisi maastollisesti suojaisessa paikassa eikä se näkyisi järvelle juuri lainkaan. Pihalta katsoen se jää selvästi horisontin alapuolelle eikä erotu ympäristöstä. Vapaa-ajan viettäminen maaseudun loma-asunnolla on jo muutaman vuosikymmenen kestänyt perinne ja on vähemmän luontoa ja ilmastoa rasittava tapa kuin lentomatkailu ympäri maapalloa.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä ei puolla hakemusta. Kyseessä on 4500 m²:n suuruinen olemassa oleva rakennuspaikka Karhijärven rannalla, jossa on tarkoituksena rakentaa uusi talousrakennus siten, että rakennusjärjestyksen mukainen enimmäisrakennusoikeus ylittyisi noin 14 prosentilla. Hakemuksessa ei ole esitetty maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaisia erityisiä syitä, jonka vuoksi poikkeaminen rakennusjärjestyksen enimmäisrakennusoikeuden ylitykseksi tulisi myöntää. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei siten täytä maankäyttö- ja rakennuslain 171 §:n mukaisia poikkeamisen edellytyksiä. Työryhmä esittää hakemuksen hylkäämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

30 k-m²:n suuruisen varaston rakentaminen.

Hakija

[peitetty]

Rakennuspaikka

Karhijärven rannassa sijaitseva tila [peitetty]. Osoite [peitetty]. Tilan kiinteistörekisterin mukainen pinta-ala on 4500 m².

Rakennuspaikalla sijaitsee seuraavat rakennukset:

  • 81,5 k-m² loma-asunto
  • 15 k-m² saunarakennus
  • 26 k-m² talousrakennus/vierasmaja
  • 25 k-m² varastorakennus

yhteensä 147,5 k-m²

Päätös

Päätän, että tilalle [peitetty] haettua poikkeamista ei myönnetä.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 § 35 mukaan kielteisen päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 230 euron maksu. 

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala