§ 41 Suunnittelutarveratkaisu, Noormarkku

Lataa 

PRIDno-2022-103

Päätöspäivämäärä

6.6.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava. Rakennuspaikka sijaitsee lähimmiltään noin 200 metrin päässä Hakalanvainion 83. voimassa olevasta asemakaava-alueesta (hyv. 20.01.1978).

Voimassa olevassa Noormarkku-Toukarin yleiskaavassa (hyv. 15.6.2015) rakennuspaikka on osoitettu pientalovaltaiseksi asuntoalueeksi (AP), joka on uusi ja olennaisesti muuttuva alue. Rakennuspaikka rajoittuu maakunnallisesti arvokkaaseen vanhaan tielinjaan (Vanha Söörmarkuntie). Kaavamääräyksen mukaan ympäristön uudis- ja korjausrakentaminen, tien korjaustoimenpiteet sekä ympäristönhoito tulee sopeuttaa tien varren kyläkuvaan ja maisemaan.

Satakunnan maakuntakaavassa alue on osoitettu taajamatoimintojen alueeksi (A). Rakennuspaikka rajoittuu tiehen, joka on maakuntakaavassa osoitettu historialliseksi tieksi (ht). Määräala sijaitsee lisäksi matkailun kehittämisvyöhykkeellä (mv2).

Porin kaupungin kaavoituskatsaus 2021-2023:ssa (hyv. 4.4.2022) ei ole merkintöjä kyseiselle alueelle.

Rakentamisrajoitus

Alue on maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n tarkoittamaa suunnittelutarvealuetta. Suunnittelutarvealueelle rakennettaessa tulee täyttyä maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapureiden kuulemisen.

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri -vastuualue on antanut hakemuksesta naapurin kuulemislausunnon. Lausunnossa on todettu seuraavaa: Määräala sijaitsee Porin kaupungissa, maantien 13016 tiealueeseen rajoittuen, asemakaava-alueen ulkopuolella. Väyläviraston tierekisterin mukaisen osoitejärjestelmän mukaan määräalan sijainti on: 13016 / 1 / noin 2600 - 2755 / vasen. Kulkuyhteys määräalalle on tierekisteriosoitteessa 13016 / 1 / noin 2690 / vasen olevan tieliittymän kautta. Tierekisterin mukaan kiinteistön kohdalla maantie 13016 on päällystetty ja valaistu, nopeusrajoitus on 50 km/h. Liikennemäärä (KVL) on noin 229 ajoneuvoa/vuorokausi.

Suunnittelutarveratkaisuhakemuksen liitteenä olevasta asemapiirustuksesta mitattuna autotalli on sijoitettu lähimmillään noin 50 metrin ja asuinrakennus noin 60 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta. Mittakaavan vuoksi tarkkaa etäisyyttä on hankala määrittää. Maantien 13016 suoja-alue ulottuu 20 metrin etäisyydelle maantien keskilinjasta. Rakennusta ei saa pitää maantien suoja-alueella (Laki liikennejärjestelmästä ja maanteistä 44 §). Kun rakennukset sijoitetaan maantien 13016 suoja-alueen ulkopuolelle, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne -vastuualueella ole huomautettavaa uudisrakennusten sijainnista.

Varsinais-Suomen ELY-keskus suhtautuu kielteisesti hulevesien ja puhdistettujen jätevesien johtamiseen maantien sivuojaan. Varsinais-Suomen ELY-keskuksella ei tällä hetkellä ole tiedossa tienpidon suunnitelmia tai parannustoimenpiteitä maantielle 13016 lausuntopyynnön mukaisella kohdalla.

Muilla naapureilla ei ole huomauttamista hakemukseen. (MRL 173 §)

Lausunnot

MRL 173 §:n perusteella ei ole tarvetta lausunnoille.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Suurehko rakennuspaikka sijaitsee yleiskaavan mukaisella pientalovaltaisella asuntoalueella asemakaavoitetun alueen läheisyydessä. Rakennuspaikan alue ei ole välitön kaupungin laajenemissuunta, eikä alueelle kohdistu rakentamispainetta. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei siten aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

180 k-m²:n suuruisen asuinrakennuksen ja 37 k-m²:n suuruisen talousrakennuksen rakentaminen.

Hakija

[peitetty]

Rakennuspaikka

Noin 2,14 hehtaarin suuruinen määräala tilasta [peitetty] Vanhan Söörmarkuntien varressa. Rakennuspaikka on metsäistä, rakentamatonta aluetta. Rakennuspaikalle ei tule vesi- tai viemärijohtoa, eikä rakennusaikana ole tarkoitus liittyä viemäriverkostoon. Hakija hallitsee rakennuspaikkaa vuokrasopimuksen perusteella.

Rakennuspaikka rajoittuu eteläreunasta maantiehen 13016 (Vanha Söörmarkuntie).

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan suunnittelutarveratkaisua koskevan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Lauri Kilkku, toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala