Perusturvalautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 100 Kyläsaaren palvelukodin toiminnalliset muutokset ja toiminnan päättäminen ennen hyvinvointialueelle siirtymistä

PRIDno-2022-2905

Valmistelija

  • Pirjo Rehula, iäkkäiden palveluiden palvelujohtaja, pirjo.rehula@porinperusturva.fi

Perustelut

Porin perusturvan iäkkäiden palveluissa on kevennetty palvelurakennetta avopainotteisemmaksi vähentämällä hallitusti ympärivuorokautisen hoidon paikkoja. Kotiin annettavaa hoitoa on kehitetty lisäämällä kotihoidon resursseja, jotta voitaisiin turvata iäkkäiden kotona asuminen mahdollisimman pitkään.

Tuottavuusohjelman kiinteistöstrategia työryhmä on käynyt lävitse iäkkäiden palveluiden kiinteistöt. Tavoitteena on luopua Kullaankodon vanhainkodista, Uudenkoiviston vanhustentalosta ja Kyläsaaren palvelukodista. Kyläsaaren palvelukoti ei vastaa iäkkäiden palveluiden asumisen nykyvaatimuksia mm. huonekokonsa ja saniteettitilojen osalta. Yksikön yhteiset tilat eivät myöskään vastaa tarpeita ja osassa huoneista vaikeaa liikkua isojen apuvälineiden kanssa. Palveluiden järjestäjänä Porin perusturva ja 1.1.2023 alkaen hyvinvointialue vastaa siitä, että palvelujen hyvä laatu on oman palvelutuotannon ja hankintojen keskiössä ja että huonoon laatuun on mahdollista puuttua. Palvelukoti Kyläsaaren siirtyminen hyvinvointialueelle ei ole palvelutuotannon laadun ja yhdenvertaisuuden vuoksi iäkkäiden asukkaiden edun mukaista. Mikäli Kyläsaaren kiinteistö siirtyy hyvinvointialueelle, niin sulkuaikataulu olisi 3 vuotta.

 Palvelukoti Kyläsaaren tilat eivät vastaa enää tehostetulle palveluasumiselle asetettuja kriteerejä. Tästä johtuen Kyläsaareen ei ole enää sijoitettu uusia vakituisia asiakkaita, vaan ainoastaan lyhytaikaisesti kriisi- ja tehostetun palveluasumisen paikan jonottajia. Tehostetun palveluasumisen kilpailutuksessa edellytettiin, että asukkailla on yhden hengen huoneet ja riittävät invamitoitetut wc- ja  saniteettitilat. Asukashuoneen koon tulisi olla vähintään 20 neliötä. Perusturvan tavoitteena on tarjota yhdenvertaiset ja laatukriteerien mukaiset tilat kaikille tehostetun palveluasumisen asiakkaille. Asukas maksaa vuokraa asunnostaan tehostetussa palveluasumisessa. 

Kyläsaaren palvelukodissa pidettiin Yhteistoimintalain (449/2007) 4 ja 5 §:N mukainen yhteistoimintaneuvottelu 5.5.2022, missä keskusteltiin Kyläsaaren tulevaisuuden suunnitelmista. Yhteistoimintaneuvottelussa sovittiin, että Kyläsaaresta vähennetään 11 asiakaspaikkaa kesän aikana. Palvelukoti Kyläsaaressa on tällä hetkellä 25 tehostetun palveluasumisen asiakasta ja 7 lyhytaikaista asukasta. Lyhytaikaisista vähennetään suunnitelman mukaisesti vielä yksi asukaspaikka, joten hoitajamitoitusta on nyt suunniteltu 25 + 6 asukkaalle. Palvelukoti Kyläsaaressa on esimiehen määräaikaisen vakanssin lisäksi 4 sairaanhoitajan vakanssia ja 24 lähihoitajan vakanssia sekä sijaisia. Asiakaspaikkojen vähentämisen myötä osa henkilöstöstä on siirtynyt muihin yksiköihin esittämänsä toiveen mukaisesti täydentämään tulevaa 0,7 hoitajamitoitusta. Yhteistoimintaneuvottelussa kerrottiin Palvelukoti Kyläsaaren toiminnan mahdollisesta päättymisestä kuluvan vuoden lopussa ja suunnitelmasta, että toiminnan päättyessä henkilöstö siirretään muihin yksiköihin henkilöstön toiveiden ja iäkkäiden palveluiden palvelutuotannon tarpeiden perusteella.

Palvelukoti Kyläsaaressa on 25 tehostetun palveluasumisen asukasta, joiden palvelujen laatuun on vaikuttanut lyhytaikaisten asukkaiden jatkuva vaihtuminen osastoilla sekä puutteelliset tilat. Kyläsaaren palvelukodin asukkaille tarjotaan heidän toiveidensa mukaiset sekä laatukriteerit täyttävät tehostetun palveluasumisen paikat muista yksiköistä toiminnan päättyessä Kyläsaaressa. Palvelukoti Kyläsaaren mahdollinen toiminnan lopettaminen toteutetaan suunnitelmallisesti sekä asukkaan että hänen läheisensä toiveita kuunnellen. Jokaisen asukkaan kohdalla selvitetään yksilöllisesti toive tulevasta palveluasumisen paikasta ja siirtymisen ajankohdasta. Palvelukoti Kyläsaaren asukkaille ja omaisille pyritään myös järjestämään aikaa sopeutua mahdollisiin tuleviin muutoksiin, joten toiminnan lopettamisen päätöksen aikataulussa olisi tämä huomioitava.

Perusturvan iäkkäiden palveluiden talousarviossa vuodelle 2022 Kyläsaaren vuosikate on arvioitu 1 735 42 € ja toimintakulut 2 375 772 €. Kyläsaaren tilat eivät vastaa tämän päivän iäkkäiden asumisen laatuvaatimuksia ja perusturvan kannalta ei ole myöskään asiallista siirtää hyvinvointialueelle tilaa joka on epätarkoituksenmukainen tai tyhjä. 

Kyläsaaren toiminnan lopettamisesta on vaikutuksia tekniselle toimialalle kiinteistön tuottojen ja menojen osalta. Tekninen toimiala käy läpi kiinteistön jatkosuunnitelmia..

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Perusturvalautakunta päättää Palvelukoti Kyläsaaren toiminnan suunnitelmallisesta vähentämisestä sekä toiminnan päättymisestä sekä asukkaiden ja henkilökunnan siirtymisestä muihin yksiköihin 31.12.2022 mennessä. Perusturvalautakunta lähettää asian tiedoksi tekniselle toimialalle jatkotoimenpiteitä varten. 

Päätös

Lautakunta päättää yksimielisesti, että Kyläsaaren toiminta jatkuu toistaiseksi nykyisellään. Lautakunta päättää myös, että Kyläsaaren tulevaa toimintaa lähdetään suunnittelemaan yhteisöllisen asumisen toimintamuotoon.

Esteellisyys

  • Taru Anttila, intressijäävi

Kokouskäsittely

Taru Anttila poistui esteellisenä kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi.

Markus Halminen poistui tämän pykälän käsittelyn jälkeen.

Tiedoksi

Iäkkäiden palvelut/perusturva, MIkko Viitala ja Mika Suojanen/Tekninen toimiala