Perusturvalautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 103 Kokemusasiantuntijatoiminnan palkkiot

PRIDno-2022-2982

Valmistelija

  • Anna-Liisa Koivisto, terveys ja -sairaalapalveluiden johtaja, anna-liisa.koivisto@porinperusturva.fi

Perustelut

Sote-palveluissa osallisuuden roolia on viime vuosina yhä enemmän tuotu esiin ja korostettu. Yksi osallisuuden kehittämisen muodoista on kokemusasiantuntijatoiminta. Samalla on aiheellista todeta, että asiakkaiden osallisuuden lisääminen ei tapahdu pelkästään kokemusasiantuntijuuden kautta. Asiakkaan osallisuutta omaan elämäänsä voidaan monin tavoin vahvistaa, ja sitä kautta tukea hänen toipumistaan. Kokemusasiantuntijatoiminnan kehittämisen tarkoituksena ei ole korvata ammattilaisen antamaa tukea, vaan vahvistaa ja tukea sitä, lisätä tapoja asiakkaiden auttamiseen.

Kokemusasiantuntijoilla on omakohtaisia kokemuksia sairauksista ja riippuvuuksista.  Heillä on tieto siitä, että millaista on sairastua ja sairastaa. He tietävät millaista on olla hoidossa ja kuntoutua. Kokemusasiantuntijat tietävät mikä heitä on toipumisessa auttanut ja mitkä asiat ovat vaikuttaneet heidän omaan kuntoutumiseen.  Heillä on omista kokemuksista karttunut hiljaista tietoa, joka tarjoaa toisenlaisen näkökulman ammattilaisten tueksi. Myös omainen tai läheinen voi olla kokemusasiantuntija.

Kokemusasiantuntijatoimintaan liittyvät käsitteet ja käytännöt eivät vielä ole vakiintuneita Suomessa. Kokemusasiantuntijuus voidaan nähdä yläkäsitteenä, jonka alla ovat erilaiset kokemusasiantuntijoiden tehtävät ja roolit sekä vertaistuki. Kokemus ei yksin riitä tekemään ihmisestä kokemusasiantuntijaa, joten koulutuksen merkitys on suuri. Koulutus perustuu ajatukseen, että ihminen tarvitsee omakohtaisen kokemuksen rinnalle tietoja, taitoja ja valmiuksia, jotta voi toimia erilaisissa kokemusasiantuntijatehtävissä.

Porin perusturvan psykososiaaliset palvelut on tähän mennessä toteuttanut neljä päihde/mielenterveyskokemusasiantuntijakoulutusta ja kaksi nepsykokemusasiantuntijakoulutusta. Koulutuksissa on ollut mukana myös rahapeliongelmista ja asunnottomuudesta kärsineitä ihmisiä. Lisäksi on toteutettu yksi yhteiskoulutus päihde/mielenterveyskokemusasiantuntijuudesta paikallisten toimijoiden kanssa. Kokemusasiantuntijoita on koulutettu yhteensä noin 70, joista tällä hetkellä aktiivisesti toimii noin 15. Korona merkittävästi vähensi aktiivisia toimijoita kaiken kohtaavan työn vähentyessä. Kokemusasiantuntijoita käyttävät toiminnassaan erityisesti perusturvan omat toimijat, koulutusyhteisöt ja yksityiset palveluntuottajat. Perusturva on osallistunut myös Taiteen sulattamo ry:n järjestämään Kokemusasiantuntijuus taiteen keinoin –koulutukseen, josta valmistui lähes 10 koulutettua päihde-, mielenterveys- tai nepsy-taustaista kokemusasiantuntijaa. Porissa ovat lisäksi muutamat järjestöt toteuttaneet omia kokemusasiantuntijakoulutuksia omille jäsenilleen tai asiakkailleen, ja myös Satasairaala on omiin tarpeisiinsa kouluttanut kokemusasiantuntijoita. Porin perusturvassa kehitettyä kokemusasiantuntijatoimintaa saadaan jatkossa hyödyntää hyvinvointialueen palveluissa, sillä Satakuntaan ollaan kehittämässä kokemusosaamisen keskusta Satakunnan yhteisökeskuksen vetämässä työryhmässä osana Tulevaisuuden sotekeskus-hanketta.

Perusturvalautakunta on vuonna 2017 hyväksynyt päihde- ja mielenterveystyön koulutettujen kokemusasiantuntijoiden palkkiot. Sen jälkeen palkkioihin ei ole tullut muutoksia. kokemusasiantuntijoiden kysyntä ja tarve on kuluvan vuoden aikana kasvanut merkittävästi. Nyt on haasteeksi tullut näiden verollisten palkkioiden pienuus, sillä osa koulutetuista kokemusasiantuntijoista on nyt jäänyt pois toiminnasta palkkioiden pienuuden takia. Keskeiset tehtävät ovat ryhmien ohjaus ja asiakastyö itsenäisesti tai työparina sekä erilaiset esiintymiset lähinnä oman tarinan kertomiseen liittyen. Kokonaispalkkiosummat eivät vuositasollakaan nouse isoiksi, mutta toiminnan merkitys on erittäin suuri ja tulee jatkossa korostumaan.

2017 perusturvalautakunnan päättämät koulutettujen kokemusasiantuntijoiden palkkiot Porin perusturvan yhteistoiminta-alueella:

Tehtävä

palkkio

asiakasneuvotteluun osallistuminen

12 €+matkat

tukihenkilönä toimiminen

12 €+matkat

ryhmän ohjaus ammattilaisen kanssa

20 €+matkat

toimiminen erilaisissa suunnittelu-, kehittämis- ja arviointityöryhmissä

20 €+matkat

asiakasvastaanotto yhdessä ammattilaisen kanssa

20 €+matkat

ryhmän ohjaus itsenäisesti

30 €+matkat

kokemusasiantuntijan itsenäinen vastaanotto

30 €+matkat

erilaisilla messuilla, koulutuspäivien tauoilla jne. kat-toiminnan esittely

30 €+matkat

puheenvuoro seminaarissa, koulutuksissa

50 €+matkat

muu tehtävä

12 €+matkat

 

Esitys päihde- ja mielenterveystyön koulutettujen kokemusasiantuntijoiden sekä lastensuojelun kokemus- ja kehittäjäasiantuntijoiden/Satanuorten palkkiotaulukoksi Porin perusturvan yta:lla alkaen 1.8.2022:

Koulutetun kokemusasiantuntijan tehtävä

palkkio/tehtävä

Itsenäinen asiakastyö tai vastaanottotoiminta

35

Asiakastyössä tai vastaanottotoiminnassa ammattilaisen työparina

25

Tukihenkilönä toimiminen

20

Ammattilaisen kehittäjäkumppanina toimiminen

20

Työpajan/kehittämispäivän ohjaaminen itsenäisesti

40/50

Työpajan/kehittämispäivän ohjaaminen ammattilaisen kanssa

30/40

Työpajaan, kehittämispäivään osallistuminen

20/30

Ryhmän ohjaus (asiakastyö) itsenäisesti

35

Ryhmän ohjaus (asiakastyö) ammattilaisen kanssa

25

Messuilla, koulutuspäivillä tmv. kat-toiminnan esittely tai näiden tilaisuuksien järjestämiseen osallistuminen

25

Luento, puheenvuoro seminaarissa tmv

50

Verkoston, työryhmän, ohjausryhmän, johtoryhmän, asiakasraadin jäsenenä toimiminen

20

Paneelikeskusteluun osallistuminen

20

Materiaalien, apuvälineiden ja digitaalisten palveluiden testaus ja arviointi

30

Auditointi

50

Kouluttajana toimiminen itsenäisesti

40

Kouluttajana toimiminen yhdessä ammattilaisen tai toisen kokemusosaajan kanssa

30

Yksikön toiminnan esitteleminen, toimintaan perehdyttäminen

20

muu tehtävä

20-50

 

 

+ matkakulut valtion matkustussäännön mukaisesti

 
 

 

Kouluttamattomalle kokemustoimijalle palkkiota voidaan maksaa 50-75 % koulutetun kokemusasiantuntijan palkkiosta. Palkkiot ovat verollisia.

 

Ehdotus

Esittelijä

  • Sanna Mustajoki, perusturvajohtaja, sanna.mustajoki@porinperusturva.fi

Hyväksytään päihde- ja mielenterveystyön koulutettujen kokemusasiantuntijoiden palkkiot alkaen 1.8.2022 esitetyn taulukon mukaisesti.

Päätös

Minka Leino-Holmin esittämänä ja Mirva Heinon kannattamana lautakunta päättää yksimielisesti muuttaa päätöstä vastaamaan maakunnallisen ohjausryhmän antamaa suositusta eli seuraavilta osin:

 Asiakastyössä tai vastaanottotoiminnassa ammattilaisen työparina palkkio on  20€

Ryhmän ohjaus (asiakastyö) ammattilaisen kanssa palkkio on 20€

Verkoston, työryhmän, ohjausryhmän, johtoryhmän, asiakasraadin jäsenenä toimimisen palkkio on 35€

Tämän lisäksi päätösesitykseen tehdään seuraava muutos: Hyväksytään päihde- ja mielenterveystyön koulutettujen sekä lastensuojelun kokemus- ja kehittämisasiantuntijoiden/Satanuorten kokemusasiantuntijoiden palkkiot alkaen 1.8.2022 yllä esitetyn muutetun taulukon mukaisesti.

Kokouskäsittely

Heikki Pukkila poistui tämän pykälän käsittelyn aikana.

Tiedoksi

Psykososiaalisten palveluiden päällikkö, sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja, johtava sosiaalityöntekijä