§ 49 Suunnittelutarveratkaisu, Tuorsniemi

Lataa 

PRIDno-2022-513

Päätöspäivämäärä

13.7.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava.

Kiinteistön alueella on voimassa Porin kantakaupungin oikeusvaikutteinen yleiskaava 2025 (kv 10.12.2007), jossa kiinteistö sijoittuu pientalovaltaiselle asuntoalueelle (AP). Kiinteistön pohjoisosan läpi kulkee varaus yleiskaavan tavoitevuoden jälkeiselle seututielle/pääkadulle.

Yleiskaavaa vastaava tievaraus on Satakunnan maakuntakaavassa merkitty ohjeellisena tienä merkinnällä, jolla osoitetaan ohjeelliset tieyhteydet. Maakuntakaavan suunnittelumääräyksen mukaan maankäytön suunnittelulla on turvattava ohjeellisen tien toteuttamismahdollisuus.

Rakentamisrajoitus

Rakennuspaikka maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta sekä rakennusjärjestyksen 18 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta, jolla uuden rakennuspaikan tulee olla ennen asemakaavan laadintaa vähintään 2 ha suuruinen.

Rakennettaessa suunnittelutarvealueelle tulee täyttyä maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapureiden kuulemisen. (MRL 173 §)

Hakija on kuullut Varsinais-Suomen ELY-keskusta naapurina, koska rakennuspaikka rajautuu yhdystiehen 12869 (Tuorsniementie) tierekisteriosoitteessa n. [peitetty].

ELY-keskus on 20.4.2022 antamallaan lausunnolla todennut seuraavaa: ”Kun rakennukset sijoitetaan kiinteistöllä maantien suoja-alueen ulkopuolelle ja kulku kiinteistölle järjestetään Tuulenkujan yksityistien kautta, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen L-vastuu alueella ole huomautettavaa rakennushankkeeseen.”

Naapureilla ei muutoin ole huomauttamista hakemukseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Lausunnot

Rakennuspaikan pohjoisosaan on maakuntakaavassa osoitettu varaus ohjeelliselle tiellä. ELY-keskukselta on siten pyydetty hakemuksesta lausunto MRL 173 §:n perusteella.

Lisäyksenä 20.4.2022 annettuun naapurinkuulemislausuntoon ELY-keskuksen liikenne- ja infrastruktuuri - vastuualue toteaa:
”Kiinteistö [peitetty] rajoittuu Satakunnan maakuntakaavassa merkintöihin ohjeellinen tie ja uusi tärkeä yhdystie/kokoojakatu (yt). Merkintä on osoitettu myös Porin kantakaupungin yleiskaavassa seututienä/pääkatuna. Yhteyden tarkemmasta toteutustavasta tai -ajasta ei ole tarkempaa tietoa. 

Porin kaupungin on syytä varmistaa poikkeamista käsitellessään, että seututien/pääkadun tilavaraukset ovat riittävät mm. kuivatukseen ja mahdolliseen jkp-tiehen.

Hakijoiden on hyvä tiedostaa, että maakuntakaavan ja yleiskaavan mukaisen uuden tieyhteyden toteutuminen VT 8 ja Vanhan Raumantien välillä lisää liikennettä ja mahdollisesti myös raskaan liikenteen määrää alueella.

ELY-keskuksella ei ole toimialaltaan hakemuksesta muuta lausuttavaa.”

Hakija on lausuntoon antamassaan vastineessa todennut olevansa tietoinen tievarauksesta, eikä hakijalla ole tievarauksesta sanottavaa.

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka, jossa vanha asuinrakennus korvataan uudella vastaavankokoisella asuinrakennuksella. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

129 k-m²:n suuruisen asuinrakennuksen rakentaminen samankokoisen purettavan asuinrakennuksen tilalle.

Hakija

[peitetty] ja [peitetty]

Rakennuspaikka

Tila [peitetty] osoitteessa [peitetty]. Pinta-ala 1,316 ha. Rakennuspaikka rajoittuu koillisrajaltaan yhdystiehen (Tuorsniementie). Kulku rakennuspaikalle tapahtuu Tuulenkujan yksityistien kautta.

Rakennuspaikalla sijaitsee 129 k-m²:n purettava asuinrakennus (rekisterissä 80 k-m²), 47 k-m²:n talousrakennus, 217 k-m²:n talousrakennus sekä 37 k-m² talousrakennus.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala