§ 52 Poikkeaminen, Kaanaa

Lataa 

PRIDno-2022-980

Päätöspäivämäärä

13.7.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella on voimassa asemakaava 609 932 (hyv. 2.12.1986), jossa alue on osoitettu erillispientalojen korttelialueeksi (AO-22). Kaavamääräyksen mukaan kullekin tontille saa rakentaa yhden enintään 4,5 m korkean kaksi asuntoa käsittävän asuinrakennuksen sekä yhden enintään 3 m korkean talousrakennuksen. Rinneratkaisussa rakennuksen korkeus alarinteen puolella saa olla enintään 6 m. Rakennukset on sijoitettava vähintään 4 m päähän naapuritontin rajoista.

Satakunnan maakuntakaavassa alue on taajamatoimintojen aluetta (A).

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:stä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Asemakaavamääräyksen mukaan tontilla saa rakentaa yhden talousrakennuksen. Hakemuksen mukaisen hankkeen toteuttamisen jälkeen tontilla olisi kaksi talousrakennusta.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Lausunnot

Maankäyttö- ja rakennuslain 173 §:n perusteella ei ole tarvetta lausunnoille.

Asian harkinta

Poikkeamishakemusta on perusteltu lisääntyneellä tilantarpeella perhekoon ja etätyön lisääntymisen vuoksi. Hakemuksen mukaan tontti on melko syrjäinen sekä rajoittuu metsään, joten takapihalle rakennettu rakennus ei juuri näy muualle, esimerkiksi ohikulkevalle tielle.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeamisen myöntämistä. Hakemuksen mukaisella rakentamisella maankäyttö tehostuu, mutta tontin kokonaisrakennusoikeus ei ylity. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja poikkeamiselle on erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

32 k-m²:n suuruisen vierasmajan rakentaminen

Hakija

[peitetty]

Rakennuspaikka

Kaanaan eli 61. kaupunginosassa sijaitseva tontti [peitetty], osoite [peitetty].

Tontin pinta-ala 1484 m² ja rakennusoikeus 371 k-m² (e=0.25). Tontilla sijaitsee 179 k-m²:n asuinrakennus ja 48 k-m² talousrakennus. Vireillä on rakennuslupahakemus talousrakennuksen laajentamiseksi yhteensä 71 k-m²:n suuruiseksi. Yhteensä tontille on rakennettu 227 k-m² ja talousrakennuksen laajennuksen jälkeen 250 k-m². Suunnitellun vierasmajan rakentamisen jälkeen olisi rakennettu yhteensä 282 k-m².

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 (§ 36) päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala