§ 55 Tilojen vuokraaminen museopaloautoille

Lataa 

PRIDno-2022-4475

Päätöspäivämäärä

18.8.2022

Päätöksen tekijä

Pelastusjohtaja

Päätöksen peruste

Satakunnan pelastuslaitoksen toimintasäännön 5 §:n mukaan pelastusjohtaja päättää tarvittavien sopimusten solmimisesta toimivaltuuksien puitteissa ja 14 §:n mukaan pelastusjohtajan hankintavaltuus on 100.000 euroa osoitettuihin määrärahoihin.

Kuvaus

Pelastuslaitos on vuokrannut tiloja eri paikkakunnilta ja eri vuokranantajilta käytöstä poistettujen ajoneuvojen, varusteiden, laitteiden ja välineiden säilytystä varten. Lisäksi ajoneuvoja ja kalustoa on paloasemien aktiivikäytössä olevissa tiloissa kuten kalustohalleissa. Osa kalustosta on hyödytöntä ja tarkoituksenmukaista hävittää, osalla on museo- ja perinnearvoa. Porin kaupunki on tarjonnut Kruuti-Jussintie 5:ssä olevaa, vajaan 1.000 neliömetrin hallitilaa museopaloautokäyttöön, vuokra on 5.040 euro/vuosi eli 420 euroa/kuukausi (vuokraus ei ole arvonlisäveron piiriin kuuluvaa).

Pelastuslaitoksen lisäksi sopimuspalokunnat ja yksityiset henkilöt omistavat käytössä olleita paloautoja ja vastaavia. Sopimuspalokuntien museopaloautoja säilytetään muun muassa paloasemien kalustohalleissa, joka ei ole tarkoituksenmukaista. Vastuu palokuntien omistamista autoista kuuluu niille itselleen, mutta vuokrattavien tilojen myötä pelastuslaitos voisi tarjota autoille säilytystilat kustannuksia vastaavasti.

Pelastuslaitoksen on perusteltua luopua moninaisista paloasemien ulkopuolisista poistetun kaluston varasto- ja säilytystiloista sekä koota museopaloautot ja vastaavat yhteen säilytystä sekä mahdollista kunnostusta ja esittelyä varten. Lisäksi laitoksen on perusteltua vapauttaa paloasemilla olevat museopalojen tilat pelastustoimen aktiivikäyttöön.

Museopaloautotilat vuokrataan 1.7.2022 alkaen toistaiseksi ja paloasemien ulkopuolisista, poistetun kaluston säilytystiloista luovutaan 31.12.2022 mennessä.

Asian yhteyshenkilönä Satakunnan pelastuslaitoksella toimii aluepalopäällikkö Risto Rajala.

Hyvinvointialueella ei ole huomautettavaa sopimuksen siirtymiseen.

 

Päätös

Päätän, että Satakunnan pelastuslaitos vuokraa Porin kaupungilta osoitteessa Kruuti-Jussintie 5 olevan hallitilan museopaloautokäyttöön 5.040 euron vuosi- eli 420 euron kuukausivuokraa vastaan (vuokraus ei ole arvonlisäveron piiriin kuuluvaa). Vuokrauksen myötä pelastuslaitos luopuu muista käytöstä poistetun kaluston paloasemien ulkopuolisista varasto- ja säilytystiloista 31.12.2022 mennessä. Museopaloautotiloihin siirretään pelastuslaitoksen museopaloautot ja vastaavat, minkä lisäksi tiloihin voidaan sijoittaa sopimuspalokuntien ja yksityisten omistajien museopaloautoja ja vastaavia. Sopimuspalokunnilta peritään säilytyksestä autopaikkakohtainen, kustannuksia vastaava vuokra.

 

Liitteet
Vuokrasopimus
Museopaloautotilat -muistio

Allekirjoitus

Pekka Tähtinen, pelastusjohtaja, Satakunnan pelastuslaitos

Organisaatiotieto

Satakunnan pelastuslaitos