§ 63 Poikkeaminen, Ahlainen

Lataa 

PRIDno-2022-1363

Päätöspäivämäärä

27.9.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueelle ei ole voimassa olevaa asemakaavaa.

Pohjois-Porin oikeusvaikutuksettomassa osayleiskaavassa (hyv. 7.5.2001) rakennuspaikka on osoitettu maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi.

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa alue on osoitettu valtakunnallisesti arvokkaaksi maisema-alueeksi (Ahlainen). Suunnittelumääräyksen mukaan alueen yksityiskohtaisemmassa suunnittelussa on otettava huomioon alueen kokonaisuus, erityispiirteet ja ominaisluonne siten, että edistetään niihin liittyvien arvojen säilymistä ja kehittämistä mukaan lukien avoimet viljelyalueet. Kaikista aluetta tai kohdetta koskevista suunnitelmista ja hankkeista, jotka oleellisesti muuttavat vallitsevia olosuhteita, tulee museoviranomaiselle varata mahdollisuus lausunnon antamiseen. Kohteen ja siihen olennaisesti kuuluvan lähiympäristön suunnittelussa on otettava huomioon kohteen kulttuuri-, maisema-, luonto- ja ympäristöarvot sekä huolehdittava, ettei toimenpiteillä ja hankkeilla vaaranneta tai heikennetä edellä mainittujen arvojen säilymistä.

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n mukaisesta rantarakentamisen suunnittelutarpeesta. Säännöksen mukaan meren tai vesistön ranta-alueeseen kuuluvalle rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman asemakaavaa tai sellaista oikeusvaikutteista yleiskaavaa, jossa on erityisesti määrätty yleiskaavan tai sen osan käyttämisestä rakennusluvan myöntämisen perusteena. (MRL 72 §)

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 116 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee asemakaava-alueen ulkopuolella olla vähintään 2000 neliömetriä. Poiketaan voimassa olevan rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan pinta-ala asemakaava-alueen ulkopuolella tulee olla vähintään 0,5 hehtaaria. Rakennuspaikan pinta-ala on noin 1900 m².

Poiketaan voimassa olevan rakennusjärjestyksen 21 §:n määräyksestä, jonka mukaan rakennuksen etäisyyden keskivedenkorkeuden mukaisesta rantaviivasta tulee olla vähintään 30 metriä. Hakemuksen liitteenä olleen asemapiirroksen mukaan rakennuksen etäisyys rantaan on noin 11,8 metriä.

Naapurien kuuleminen

Hakija on suorittanut naapureiden kuulemisen. Naapureilla ei ole huomauttamista hakemukseen.

Naapureita laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRL 173 §, MRA 86 §)

Hakemuksen perustelut ja asian harkinta

Hakemuksen mukaan olemassa oleva huonokuntoinen rakennus korvataan vastaamaan tämän hetken vaatimuksia ja määräyksiä. Lisäneliöt rakentuvat saaren sisäosaan päin, joten hakemuksen mukaan ranta-alueelle ei tule muutoksia.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on korvaava rakentaminen olemassa olevalle lomarakennuspaikalle. Hakemuksen mukainen korvaava rakentaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Hanke ei vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset (MRL 171 §).

Työryhmä esittää poikkeamisen myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Vanhan 45 k-m²:n lomarakennuksen korvaaminen uudella 53 k-m²:n suuruisella lomarakennuksella.

Hakija

[peitetty] ja [peitetty]

Rakennuspaikka

Tilan 609-401-1-229 maa-alue, jonka pinta-ala on kiinteistörekisterin mukaan 1900 m². Koko tilan pinta-ala 2,74 ha, josta vesialuetta 2,55 ha. 

Rakennuspaikalla sijaitsee 45 k-m² lomarakennus (puretaan), 12 k-m² saunarakennus sekä 7 k-m² talousrakennus. Yhteensä on rakennettu 64 k-m².

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 24.3.2014 § 35 mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 470 € maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala