§ 60 Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen, Söörmarkku

Lataa 

PRIDno-2022-2380

Päätöspäivämäärä

13.9.2022

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Alueella ei ole voimassa olevaa asemakaava.

Oikeusvaikutteisessa Noormarkku-Toukarin osayleiskaavassa (hyv. 15.6.2015) rakennuspaikka on osoitettu osittain ympäristöhäiriötöitä aiheuttamattoman teollisuuden alueeksi (TY) sekä kauempana suunnitellusta laajennusta selvitysalueeksi, jonka käyttötarkoituksen määrittely edellyttää lisäselvitystä (SELV). Lisäksi teollisuusalueen ja selvitysalueen rajalle ja suunnitellun laajennuksen kohdalle on merkitty pohjois-eteläsuuntainen ohjeellinen/vaihtoehtoinen tielinjaus (Tien/kadun tarkempi linjaus määritetään tien/kadun suunnittelun yhteydessä.

Satakunnan maakuntakaavassa ei ole rakennuspaikkaan kohdistuvia merkintöjä.

Rakentamisrajoitus/poikkeaminen

Rakennuspaikka maankäyttö- ja rakennuslain 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta. Rakennettaessa suunnittelutarvealueelle tulee täyttyä maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset rakennusluvan erityiset edellytykset.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 20 §:n mukaisesta määräyksestä, jonka mukaan rakentamisen määrä asemakaava-alueen ulkopuolella saa olla enintään 600 k-m². Laajennuksen jälkeen rakennuspaikalle rakennusoikeutta on käytetty noin 2400 k-m².

Poiketaan maankäyttö- ja rakennusasetuksen 57 §:n määräyksestä, jonka mukaan rakennusta ei saa asemakaava-alueen ulkopuolella ilman asianomaisen suostumusta rakentaa viittä metriä lähemmäksi toisen omistamaa tai hallitsemaa maata. Asemapiirroksen mukaan rakennus on lähimmillään 3,18 metrin etäisyydellä tilan 609-466-1-234 pohjoisrajasta.

Naapurien kuuleminen/lausunnot

Kaupunki on kuullut naapurit. (MRL 173 §, MRA 86 §).

Varsinais-Suomen ELY-keskus on antanut 20.7.2022 naapurilausunnon rakennuspaikan kiinteistön rajoittuessa valtatie 23:n tiealueeseen. Lausunnon mukaan, kun rakennukset sijoitetaan maantien suoja-alueen ulkopuolelle, ei Varsinais-Suomen ELY-keskuksen Liikenne -vastuualueella ole huomautettavaa rakennushankkeeseen.

Naapureilla ei muutoin ole huomautettavaa hankkeesta.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on olemassa olevan tuotantolaitoksen laajentaminen yleiskaavan mukaiselle ympäristöhäiriötöitä aiheuttamattoman teollisuudelle osoitetulle alueelle (TY). Laajennus ulottuu osittain yleiskaavan kehittämistavoitemerkinnän mukaiselle ohjeelliselle/vaihtoehtoiselle tielinjaukselle osoitetulle alueelle. Määräyksen mukaan tien/kadun tarkempi linjaus määritetään tien/kadun suunnittelun yhteydessä. Yleiskaavan mukaisen tielinjauksen ollessa suuntaa antava, ei tuotantolaitoksen laajentaminen osittain ohjeellisen tielinjauksen alueelle ei estä tielinjauksen myöhempää suunnittelua ja toteutusta. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §) Poikkeaminen rakennusjärjestyksen mukaisesta rakennusoikeuden enimmäismäärästä olemassa olevan tuotantolaitoksen laajentumisen vuoksi ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja poikkeamiselle on erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisten myöntämistä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Olemassa olevan tuotantolaitoksen osittainen purkaminen ja laajentaminen noin 1400 k-m²:llä.

Hakija

Laxeon Oy

Rakennuspaikka

Tila Tarulat 609-466-8-13 osoitteessa Parkanontie 157 b. Kiinteistön pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan on 4,556 ha.

Rakennuspaikalla sijaitsee käytössä oleva 1081 k-m²:n suuruinen tuotantolaitos, varastohalli sekä katos. Olemassa olevasta tuotantolaitoksesta puretaan noin 100 k-m²:n suuruinen toimisto-osa. Lisäksi rakennuspaikalta puretaan varastohalli ja katos.

Yhtiö on hakenut ja ELY-keskus myöntänyt käyttötarkoituksen muutoksen valtatie 23:n liittymälle liike- tai teollisuuskiinteistön käyttöön.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun ja poikkeamisen rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) tekemän päätöksen mukaan päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala