§ 35 Tonttijaon muutosasia osa Liinaharjan (26.) kaupunginosan korttelia 56

Lataa 

PRIDno-2022-3244

Päätöspäivämäärä

30.12.2022

Päätöksen tekijä

Apulaiskaupungingeodeetti

Päätöksen peruste

Elinvoima-​ja ympäristötoimialan toimintasäännön 19 § nojalla erillisistä tonttijaoista ja tonttijaon muutoksista,​sekä niistä vahvistetun taksan mukaan perittävistä maksuista päättää kaupungingeodeetti/apulaiskaupungingeodeetti.

Tonttijaon laadintaa sekä tonttijaon sisältövaatimuksia ohjaa maankäyttö- ja rakennuslain 11 luku sekä maankäyttö ja rakennusasetuksen 8 luku.

Tonttijako on laadittava sitovana, milloin alueen keskeinen sijainti, korttelin rakennustehokkuus tai kiinteistöjärjestelmän selkeys sitä edellyttävät. (MRL 78 §).

MRL:n 80 § mukaan tonttijaon muuttamisessa ja kumoamisessa sovelletaan erillisen tonttijaon laatimista koskevia säännöksiä. Asemakaava on ohjeena laadittaessa erillistä tonttijakoa. Sitovan tonttijaon muuttamiseen voidaan ryhtyä, jos sen havaitaan edistävän korttelin tai sen osan tarkoituksenmukaista järjestämistä, kun:

1) tonttijako ei sopeudu asemakaavaan tai vallitseviin maanomistusoloihin tai jos se on muutoin sopimaton; taikka

2) niiden tonttien omistajat, joita muutos koskee, ovat siitä yksimieliset.

Hakemuksen mukainen tonttijako poikkeaa asemakaavan ohjeellisesta tonttijaosta. Koska kyseessä on varsin uusi asemakaava, on perusteltua olettaa, että asemakaavan mukainen ohjeellinen tonttijako ja siinä esitetyt rakennuspaikat perustuvat asemakaavan laadinnan yhteydessä tapahtuneeseen harkintaan ja soveltuvat nykyisiin olosuhteisiin. Haetun kaltainen tonttijako on ollut asemakaavan laadinnan yhteydessä esillä luonnosvaiheessa ja on kaavatyön yhteydessä korvattu toisenlaisella tonttijaolla. Voimassa olevan asemakaavan ohjeellisen tonttijaon valinnalle on aiheellista olettaa olevan perustelut. Varsin uuden asemakaavan ohjeellista tonttijakoa noudattavan tonttijaon voi olettaa mahdollistavan korttelin tarkoituksenmukaisen käytön. Prosessin aikana ei ole tullut esille perusteluja miten hakemuksen mukainen tonttijaon muutos edistäisi korttelin tai sen osan tarkoituksenmukaista järjestämistä verrattuna asemakaavassa esitettyyn ohjeelliseen tonttijakoon.

Asian saa ratkaista asianosaista kuulematta, jos vaatimus jätetään tutkimatta tai hylätään perusteettomana (Hallintolaki 34 §)

Kuvaus

Maanomistaja Rakennuspalvelu Aalto Oy on hakenut erillistä tonttijakoa osaan Liinaharjan (26.) kaupunginosan korttelia 56. Tonttiajolla osoitettaisiin asemakaavan ohjeelliseta tonttijaosta poiketen kaksi rakennuspaikkaa sekä asemakaavan ohjeellista tonttijakoa noudattaen kaksi rakennuspaikkaa. Kohteessa on voimassa asemakaava AS 609 1746, joka on hyväksytty 28.2.2022. Asemakaava prosessin aikana asemakaavan muutoksesta laadittiin kaksi hieman toisistaan poikkeavaa kaavaluonnosta, jossa tonttien muodostumista ja sopivaa rakentumista etsittiin useiden erilaisten luonnostutkielmien ja havainnekuvien avulla. Luonnosvaiheessa päädyttiin esittämään kaksi erilaista luonnosta VE1 ja VE2 sekä 
kolme havainnekuvaa ha1, ha2a ja ha2b. Luonnosvaihtoehdoista valittiin saatujen kommenttien perusteella jatkotyön pohjaksi vaihtoehto 2. Luonnosvaiheen vaihtoehdoissa AP-asemakaavamerkinnällä varustetut kaksi rakennuspaikkaa on osoitettu Liinaharjantien suuntaisesti.

Ehdotusvaiheessa asemakaavassa oli päädytty esittämään versio, jossa asemakaavaehdotuksen ohjeellinen tonttijako sekä havainnekuva poikkeavat kummastakin luonnosvaiheessa esitetystä vaihtoehdosta. Hyväksytyn asemakaavan ohjeellinen tonttjako sekä kaavaselostuksen liitteenä oleva havainnekuva noudattavat ehdotusvaiheessa esitettyjä. Hyväksytyssä asemakaavassa AP-asemakaavamerkinnällä varustetut rakennuspaikat on osoitettu kohtisuoraan Liinaharjantiehen nähden.

Nyt haettu erillinen tonttijako poikkeaisi ehdotusvaiheessa esitetystä tai hyväksytystä asemakaavan ohjeellisesta tonttijaosta. Haettu tonttijako noudattelee asemakaavan luonnosvaiheessa esitettyjä vaihtoehtoja ha 1 tai ha 2a. Hakemuksen mukaisen tonttijaon tapauksessa kyse olisi siis asemakaavan ohjeellisesta tonttijaosta poikkeavasta erillisestä tonttijaosta, joka on ohjeellisena esitetty luonnosvaiheessa mutta sittemmin ehdotusvaiheessa korvattu toisenlaisella ohjeellisella tonttijaolla.

Päätös

Apulaiskaupungingeodeetti päättää hylätä hakemuksen perusteettomana edellä esitetyin perustein.

Allekirjoitus

Teemu Salonen, apulaiskaupungingeodeetti, elinvoima- ja ympäristötoimiala, rakennusvalvontayksikkö

Organisaatiotieto

Rakennusvalvontayksikkö