§ 3 Kokoelmahankintapäätös_3/2023

Lataa 

PRIDno-2022-6269

Päätöspäivämäärä

20.1.2023

Päätöksen tekijä

Taidemuseon johtaja

Päätöksen peruste

Chorus sinensis -videoteos kuvaa paikallisesti merkittävää ilmiötä sisällöltään kiinnostavalla ja visuaalisesti vaikuttavalla tavalla. Teos on teknisesti erittäin korkeatasoinen, ja tuo esiin uudenlaisia kollektiivisia taiteen tekemisen tapoja vahvan työryhmälähtöisyyden kautta. Työryhmän jäsenillä on siteitä Poriin ja Satakuntaan: Jan Eerala on pitkän linjan porilainen valokuvaaja, Ulla Taipale on tehnyt opintoja Satakunnan ammattikorkeakoulussa 90-luvulla ja asuu osittain Porin Santaluodossa.

Kokoelmahankinta kiinnittyy taidemuseon kokoelmapolitiikassa sekä sisällöllisesti että tekijäkunnan puolesta satakuntalaisen ja porilaisen taiteen taltioimiseen. Hankinta liittyy myös kokoelmahankinnoille suuntaa antaviin näyttely- ja toimintapoliittisiin sisältökategorioihin: Fluxus, käsitetaide, ympäristötaide ja Itämeren ympäristö. Kokoelmahankinnoissa otetaan huomioon museon omien näyttelyhankkeiden taltioiminen. Teos on osittain museon komissioima, mikä myöskin puoltaa hankintaa.

Porin taidemuseon kokoelmahankintatyöryhmä on tehnyt teosvalinnan Teams-kokouksessa 28.10.- 2.11.2022. Ryhmään kuuluvat kokoelmayksikön intendentti Anni Saisto, kokoelma-amanuenssi Jasmin Lehtiniemi, museomestari Henri Smura, konservaattori Janita Nieminen, näyttelypalveluiden intendentti Arttu Merimaa, yleisötyön intendentti Mirja Ramstedt-Salonen ja taidemuseonjohtaja Anni Venäläinen. 

Näyttelyintendentti Arttu Merimaa:

Edellä todetuin perustein esitän, että Chorus sinensis -videoteos (2022) hankitaan Porin kaupungin taidekokoelmaan hintaan 6000 eur (ALV 0%). 

Sivistystoimialan toimintasäännön §25 mukaan perusyksikön esimies päättää perusyksikön kokoelmapolitiikasta ja kokoelma-aineistoista.

Kuvaus

Ulla Taipale, Jan Eerala ja Laura Naukkarinen

Chorus sinensis, 2022, videoteos

Hinta: 6000 eur

 

Työryhmä:

Kuratointi ja tuotanto: Ulla Taipale

Kuvaus, äänitykset ja videoeditointi: Jan Eerala

Sävellys ja äänitykset: Laura Naukkarinen

Lintukirjallisuuden tutkimus: Karoliina Lummaa

Puvustus: Merja Markkula

Poseidon-kuoro

Kristina Bakić, Eeva Bergroth, Anna Jussilainen, Tuija Kuoppamäki, Aleksi Pihkanen, Sami Siitojoki, Teemu Suuntamaa, Susanne Ådahl ja Iina Ukkonen

Kuvausryhmä Pohjankalliot-saarella

Kuvaus: Jan Eerala ja Juha ”Tyyne” Laaksonen

Drone-kuvaus: Markku Saiha

Catering: Aila Martínez Taipale

Kuoron studioäänitykset: Artlab Studio / Ville Liukkonen
 

Chorus Sinensis -videoteos on osa laajempaa teoskokonaisuutta, joka oli esillä Porin taidemuseossa 17.6. – 25.9.2022. Porin taidemuseo oli mukana tuottamassa teosta yhdessä rahoittajien Nordic Culture Point, Nordic Culture Fund, Taike, Niilo Helanderin Säätiö ja Samuel Huberin taidesäätiö kanssa.

Hankittava videoteos pitää sisällään itsenäisenä osiona toimivan, videolle rakennetun dramaturgian ja koreografian, jossa rantakallioilla esiintyvä kuoro äänellään ja olemuksellaan rinnastuu maisemaan ja sen ei-inhimillisiin asuttajiin, tässä tapauksessa nimenomaan merimetsoihin.

Kuorosävellyksen on tehnyt kansainvälisesti tunnettu äänitaiteilija ja säveltäjä Lau Nau. Teoksessa uuden sävelteoksen esittää Poseidon-kuoro. Teoksen audiovisuaalisesta osuudesta vastaa porilainen valokuva-, video- ja äänitaiteilija Jan Eerala. Teoksen kuvaukset on toteutettu Selkämerellä usean vuoden aikana. Kuoron merimetsoja simuloiva puvustus on taiteilija Merja Markkulan käsialaa. Ihmisten ja merimetson yhteistä historiaa ja kulttuurisia kohtaamisia on esseessään tutkiskellut kirjallisuudentutkija Karoliina Lummaa. Työryhmän kokoaja ja teoksen ideoija on kuraattori Ulla Taipale, joka tuo työssään yhteen taiteita, luontoa, luonnontieteellistä tutkimusta ja ajattelua.

Porin taidemuseon tiedotteessa Chorus sinensis -näyttelykokonaisuutta kuvataan seuraavasti:

Chorus sinensis vie yleisön merimetsojen pesimäalueille. Suomen suurimpaan merimetsoyhdyskuntaan Rauman sataman edustalle. Porin Enäjärvelle, joka on ensimmäinen sisäjärvelle asettunut yhdyskunta. Marjakarille, Luvian saariston karulle ja puuttomalle ulkoluodolle, jolta merikotkat ajoivat pois siellä aiemmin pesineet linnut. Sekä Olkiluodon ydinvoimalan edustalla asuvaan yhdyskuntaan. Näyttely koostuu kuoroteoksesta ja laajasta audiovisuaalisesta kuvamateriaalista, joka on toteutettu Selkämerellä vuosien 2019-22 aikana.

Merimetsot ovat esimerkki yhteiskunnallisesti voimakasta keskustelua herättävästä aiheesta. Vuonna 1996 Itämerelle uudelleen asettuneiden lintujen historia ulottuu kauas menneisyyteen. 1900-luvun alussa merimetsot (Phalacrocorax carbo sinensis) häädettiin pesimäalueiltaan Suomen rannikoilta. Linnut palasivat lähes sata vuotta myöhemmin. Ne löysivät esivanhempiensa jättämät Itämeren ulkosaaret ja aloittivat pesintänsä alueella uudelleen, tällä kertaa Euroopan laajuisen suojelun alaisina. Lintujen lukumäärä kasvoi ensin nopeasti, mutta tasaantui sitten luonnon lakeja noudattaen. Merimetsojen satavuotisen poissaolon aikana itsenäisen Suomen kulttuuri kehittyi ja sen luontoa ja luontokappaleita kuvattiin taiteissa - niin kirjallisuudessa kuin sävel- ja kuvataiteissakin. Poissaolevina merimetsot unohdettiin. Ne jäivät ilman lauluja, kuvia tai runoja.

Näyttely kysyykin: Onko merimetso ihmisen laulun arvoinen? Millainen on tarina merimetsosta, satu, joka huomispäivänä kerrottaisiin?

 

 

Päätös

Edellä mainituin perustein päätän, että Chorus sinensis -videoteos (2022) hankitaan näyttelyintendentti Arttu Merimaan esityksen mukaisesti Porin kaupungin taidekokoelmaan hintaan 6000 eur (ALV 0%).

Allekirjoitus

Anni Venäläinen, taidemuseon johtaja, Sivistystoimiala, kulttuuriyksikkö, Porin taidemuseo

Organisaatiotieto

Kulttuuriyksikkö