§ 36 Suunnittelutarveratkaisu ja poikkeaminen, Riitsarka

Lataa 

PRIDno-2022-4740

Päätöspäivämäärä

6.4.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei asemakaavaa.

Rakennuspaikka on voimassa olevassa oikeusvaikutuksettomassa Meri-Porin osayleiskaavassa (hyv. 6.3.2000) osoitettu pientalo- ja loma-asuntoalueeksi, jota yleiskaavan tavoitevuoteen mennessä ei asemakaavoiteta (AP-2). Lisäksi rakennuspaikka sijaitsee alueella, jonka ympäristö säilytetään (s). Rakennuspaikan länsireunaan on yleiskaavassa osoitettu ulkoilureitti.

Yyterinniemen osayleiskaavaluonnoksessa (21.6.2021) rakennuspaikka AP-2-aluetta ja valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Lisäksi rakennuspaikan länsireunaan osoitettu ulkoilureitti.

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2:ssa sijoittuu valtakunnallisesti arvokkaalle maisema-alueelle (vma). Satakunnan maakuntakaavassa alueen läpi osoitettu ohjeellinen ulkoilureitti.

Rakentamisrajoitus ja poikkeaminen

Rakennuspaikka on MRL 16 §:n mukaista suunnittelutarvealuetta.

Poiketaan rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla 0,5 hehtaaria.

Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut osan naapureista. Kaupunki on kuullut osan naapureista. Yhden naapurin osalta, jonka osoitetta ei saatu selville ei saatu selville väestötietojärjestelmästä tai osoite ei muuten ollut kunnan tiedossa, kuulutettiin kaupungin ilmoitustaululla sekä ilmoitettiin Satakunnan Kansassa 3.3.2023.

Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka, jonne rakennetaan korvaava asuinrakennus ja vanha asuinrakennus muutetaan talousrakennukseksi. Hakemuksen mukainen rakentaminen ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palvelujen saavutettavuuden kannalta sekä maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista. (MRL 137 §) Poikkeaminen rakennusjärjestyksen rakennuspaikan vähimmäispinta-alasta voidaan hyväksyä, koska kyseessä on vanha rakennuspaikka. Poikkeaminen rakennuspaikan pinta-alasta ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää suunnittelutarveratkaisun myöntämistä. Olemassa olevan omakotitalon käyttötarkoitus tulee muuttaa talousrakennukseksi ennen uuden omakotitalon loppukatselmusta.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

1-kerroksisen 122 m²:n omakotitalon ja 36 m²:n autokatoksen rakentaminen purettavien rakennusten tilalle. Olemassa olevan omakotitalon käyttötarkoituksen muutos talousrakennukseksi.

Rakennuspaikka

4500 m²:n suuruinen kiinteistö [peitetty]

Kiinteistöllä sijaitsee omakotitalo (85 m2), jonka käyttötarkoitus muutetaan talousrakennukseksi sekä saunarakennus (64 m2) ja kaksi talousrakennusta (17 m2 ja 13 m2), jotka puretaan.

Päätös

Päätän myöntää haetun suunnittelutarveratkaisun ja poikkeusluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti. Olemassa olevan omakotitalon käyttötarkoitus tulee muuttaa talousrakennukseksi ennen uuden omakotitalon loppukatselmusta.

Päätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava suunnittelutarveratkaisua vastaavaa rakennuslupaa suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään maksu kaupungin suorittamista naapurinkuulemisista hakemukseen sovellettavan taksan perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala