§ 35 Poikkeaminen, Ahlainen

Lataa 

PRIDno-2022-1405

Päätöspäivämäärä

6.4.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Ei voimassa olevaa ranta-asemakaavaa.

Oikeusvaikutteisessa Alakylä-Kellahti osayleiskaavassa (vahv. 16.4.1992) loma-asuntoaluetta (RA) ja osittain maa- ja metsätalousvaltaista aluetta (M). Loma-asuntoalueen kaavamääräyksen mukaan alue on varattu ympäristöön soveltuvaa loma-asutusta varten. Uusien rakennuspaikkojen tulee olla vähintään 0,3 ha.

Ei merkintöjä Satakunnan maakuntakaavassa.

Poikkeaminen

Poiketaan:

  • Maankäyttö- ja rakennuslain 72 §:n suunnittelutarpeesta, jonka mukaan rantavyöhykkeelle ei saa rakentaa rakennusta ilman siihen oikeuttavaa kaavaa
  • Rakennusjärjestyksen 19 §:stä, jonka mukaan rakennuspaikan tulee olla vähintään 0,5 hehtaaria (0,3610 ha)
  • Rakennusjärjestyksen 21 §:stä, jonka mukaan loma-asunnon etäisyys rantaviivasta vähintään 30 metriä (n. 5 m)


Naapurien kuuleminen

Hakija on kuullut naapurit. Naapureilla ei ole huomautettavaa hankkeesta. (MRL 173 §)

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan loma-asunnon sijoittaminen on mahdollista ainoastaan purettavan loma-asunnon tilalle, noin 5 metrin etäisyydelle rannasta. Rakennuspaikka on suojassa Äärholmanniemen takana ja vielä toisessa suojaisessa lahden poukamassa sekä ranta on loiva. Rakennusjärjestyksen mukaan aaltoiluvara tulee ottaa huomioon suurten selkien rannoilla ja jos ranta on jyrkkä.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa hakemusta. Kyseessä on olemassa oleva lomarakennuspaikka, jossa vanha loma-asunto korvataan uudella loma-asunnolla. Loma-asunnon sijoittaminen rakennusjärjestyksen määräyksiä lähemmäs rantaviivaa katsotaan mahdolliseksi, koska rakennuspaikka sijaitsee suojassa lahden poukamassa. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja täyttää muutkin poikkeamiselle asetetut edellytykset. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä. Rakennuksen sovittaminen maisemaan arvioidaan rakennusluvan yhteydessä.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

Uuden 60 m²:n lomarakennuksen rakentaminen vanhan 45 m² lomarakennuksen tilalle. Vanha lomarakennus puretaan.

Rakennuspaikka

Tila [peitetty] osoitteessa [peitetty]. Tilan pinta-ala kiinteistörekisterin mukaan on 0,3610 ha.

Rakennuspaikalla sijaitsee 45 m² loma-asunto, joka puretaan, sekä 20 m² talousrakennus.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala