§ 49 Poikkeaminen, Itätulli

Lataa 

PRIDno-2023-446

Päätöspäivämäärä

10.5.2023

Päätöksen tekijä

Toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Päätöksen peruste

Kaavatilanne

Voimassa olevassa asemakaavassa 609 1452 (voim. 16.3.2006) rakennuspaikka on osoitettu yleisten rakennusten korttelialueeksi (Y-10). Kaavamääräyksen mukaan kellarikerrokseen saadaan sijoittaa rakennuksen pääkäyttötarkoitukseen liittyviä tiloja. Korttelialueen tonteille tulee rakentaa autopaikkoja vähintään 1 ap/70 m² kerrosalaa. Korttelialueen tonttien autopaikkoja saadaan sijoittaa LPA ja LPY alueille, joiden jalankulkuetäisyys tontilta on enintään 200 m.

Tontin rakennusoikeus on 7900 k-m².

Poikkeaminen

Poiketaan maankäyttö- ja rakennuslain 58.1 §:stä, jonka mukaan rakennusta ei saa rakentaa vastoin asemakaavaa. Poiketaan voimassa olevasta asemakaavasta seuraavasti:

  • rakennus sijoittuu osittain rakennusalan ulkopuolelle torimaisesti käsiteltävälle alueen osalle
  • torimaisesti käsiteltävää alueen osaa ei toteuteta
  • sisäänkäyntikatos sijoittuu rakennusalan ulkopuolelle pysäköimispaikalle
  • Isolinnankadun puoleisen toimistosiiven päätyjulkisivun korkeus ylittyy 1,2 m (kaava 16,5 m, hakemus 17,7 m)
  • rakennuksen sisäänkäyntisyvennyksen muoto poikkeaa asemakaavaan merkitystä rakennukseen jätettävästä kulkuaukosta (kaava: neliö, hakemus: suorakaide)
  • osa autopaikoista sijoitetaan rakennusalalle, ei pysäköimispaikalle
  • rakennusoikeus ylittyy väliaikaisesti 1868 k-m²:llä, kunnes olemassa oleva rakennus uudisrakentamisen yhteydessä puretaan
  • autopaikkamääräyksestä poiketaan väliaikaisesti rakentamisvaiheessa, autopaikkavaatimus täyttyy, kun vanha rakennus on purettu ja piha rakennettu

Naapurien kuuleminen

Kaupunki on kuullut naapurit kirjeitse. (MRL 173 §) Porin kaupunki on huomauttanut, että ajoliittymän sijoittaminen asemakaavan vastaisesti Vähälinnan kiertoliittymän alueelle ei ole mahdollista liikenteellisesti. Naapureilla ei ole muutoin huomauttamista hakemukseen.

Asianosaisten laajempi kuuleminen ei ole tarpeen. (MRA 86 §)

Hakijan vastine

Hakija on naapurin huomautuksen jälkeen tarkentanut pihasuunnitelmiaan ja huomautus on huomioitu suunnitelmissa. Vähälinnankadun puoleinen tonttiliittymä on siirretty Tullikadun puolelle mahdollisimman kauas Vähälinnankadun risteyksestä.

Asian harkinta

Hakemuksen perustelujen mukaan rakennettava rakennus on julkinen rakennus, oikeustalo, jonka suunnitteluratkaisuihin ja muotoon vaikuttavat toiminta, tilaohjelma ja oikeustalokonsepti. Samoin hankkeen kannalta on oleellista, että samalla tontilla sijaitsevan nykyisen oikeustalon toiminta säilyy rakentamisen aikana. Hakemuksen mukaan hankkeessa esitetyillä poikkeamisilla ei ole merkittävää vaikutusta asemakaavan toteutumisen tai kaupunkikuvan kannalta.

Asia on ollut esillä elinvoima- ja ympäristötoimialan toimialajohtajan asettamassa rakennus- ja poikkeamislupatyöryhmässä. Työryhmä puoltaa poikkeusluvan myöntämistä. Pääasiassa kyse on vähäisistä poikkeamisista asemakaavasta. Uusi toimistorakennus rakennetaan ennen vanhan toimistorakennuksen purkamista, joten rakennusoikeutta ja autopaikkavaatimusta koskevat poikkeamiset ovat väliaikaisia. Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueen käytön muulle järjestämiselle. Rakentaminen ei vaikeuta luonnonsuojelun tavoitteitten saavuttamista eikä vaikeuta rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteitten saavuttamista ja poikkeamisille on hakijan esittämä erityinen syy. (MRL 171 §)

Työryhmä esittää poikkeamisluvan myöntämistä. Olemassa oleva toimistorakennus tulee purkaa ennen uudisrakennuksen loppukatselmusta.

Päätösvallan peruste

Porin kaupungin elinvoima- ja ympäristötoimialan toimintasäännön 16 §:n mukaan toimialajohtaja päättää muista kuin hallintosäännön 27 §:n 8. ja 9. kohdan tarkoittamista suunnittelutarveratkaisuista ja poikkeamisista MRL 171 §:n perusteella.

Kuvaus

Rakennushanke

4-kerroksisen, 5426 k-m²:n toimistorakennuksen rakentaminen.

Rakennuspaikka

Tontti Itätulli 609-5-1-5, osoitteessa Tullipuominkatu 5, 28100 Pori. Tontin pinta-ala on 5442 m².

Tontilla sijaitsee 4342 k-m²:n toimistorakennus, joka puretaan uudisrakennushankkeen yhteydessä.

Päätös

Päätän myöntää haetun poikkeamisluvan rakennus- ja poikkeuslupatyöryhmän esityksen mukaisesti.

Poikkeamispäätös on voimassa kaksi vuotta päätöksen lainvoimaiseksi tulemisesta lukien. Ennen rakennustoimenpiteisiin ryhtymistä on haettava poikkeamispäätöstä vastaavaa rakennuslupaa poikkeamispäätöksen voimassaoloaikana.

Päätöksen valmistelusta ja käsittelystä peritään 500 euron maksu kaupunginvaltuuston 28.2.2022 (§ 30) hyväksymän taksan 54 §:n perusteella. Lisäksi peritään kaupungin suorittamasta naapurien kuulemisesta aiheutuneet kustannukset em. taksan perusteella.

Allekirjoitus

Jouko Hautamäki, vs. toimialajohtaja, elinvoima- ja ympäristötoimiala

Organisaatiotieto

Elinvoima- ja ympäristötoimiala