Kaupunginvaltuusto, kokous 26.8.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 74 Finpyy 81. kaupunginosan korttelien 39, 40 ja 42 sekä maa- ja metsätalousalueen ja maatalousalueen asemakaavan muutos 609 1759 (Noormarkun Ruukin taidemuseo) sekä tonttijako

PRIDno-2021-5876

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mirko Laurinen, mirko.laurinen@pori.fi

Perustelut

Kaavamuutos koskee Porin kaupungin Finpyy 81. kaupunginosan kortteleita 39, 40 ja 42 ja maa- ja metsätalousaluetta ja maatalousaluetta. Kaavan tavoitteena on muuttaa alueen asemakaavaa siten, että se mahdollistaa taidemuseon rakentamisen Noormarkun Ruukin alueelle. Asemakaava mahdollistaa Noormarkun Ruukin alueen matkailu- ja kulttuuripalvelujen kehittämisen, jolla vahvistetaan alueen ympärivuotista käyttöä. Kaavamuutos perustuu museosta v. 2020-2021 järjestettyyn arkkitehtuurikilpailuun ja sen voittajatyöhön "Meanderings" (Arkitektkontor Johan Celsing / Tukholma).

Kaava-alueen pinta-ala on noin 5,1 ha. Kaavoitettava alue rajautuu Laviantiehen, Makkarakoskentiehen, Kuusholmankujaan ja Noormarkunjokeen. Kaavamuutos on tullut vireille maanomistajan A-Ahlström Kiinteistöt Oy:n aloitteesta. Kaupunki ja maanomistaja laativat maankäyttösopimuksen ennen asemakaavan hyväksymistä.

Voimassa olevassa asemakaavassa on toimistorakennusten korttelialuetta (KT), museorakennusten korttelialuetta (YM), huvi- ja viihdetarkoituksia palvelevien rakennusten korttelialuetta (YV) sekä erillispientalojen korttelialuetta (AO-2). Lisäksi asemakaavoitettavaan alueeseen kuuluu ennestään asemakaavoittamatonta vesialuetta. Laviantie 28 kohdalla muutetaan asemakaavaa maatalousalueesta (MT) asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialueeksi (AL) nykytilanteen mukaisesti mahdollistaen kuitenkin talousrakennuksen rakentaminen. Muiden alueiden osalta tehdään vähäisiä tarkistuksia, alueet on otettu mukaan kaavamuutokseen korttelinumeron muutoksen vuoksi, sillä museon korttelialue yhdistää koko kaava-alueen osaksi korttelia 41. Laviantien liikennealue osoitetaan lunastetun tiealueen mukaisesti muuten, mutta Makkarakoskentien liittymän lähellä otetaan huomioon suojeltava rakennus niin, että se sijaitsee kokonaan korttelialueella.

Kaavalla osoitetaan alueelle museorakennusten korttelialue (YM-2), erillispientalojen korttelialue (AO-2), asuin-, liike- ja toimistorakennusten korttelialue (AL), matkailua ja kulttuuritoimintaa palvelevien rakennusten korttelialue (PMK) sekä huvi- ja viihdetarkoituksia palvelevien rakennusten korttelialue (YV). Suurin sallittu kerrosluku vaihtelee yhdestä kahteen kerrosta (I-II). Asemakaava-alueen kokonaisrakennusoikeus on 6 517 k-m2, mikä tarkoittaa aluetehokkuutena (ea) noin 0.13 (13 % kokonaispinta-alasta on mahdollista rakentaa). Uutta museorakennusta varten on osoitettu rakennusoikeutta 3000 k-m2 ja muita museon toimintaa tukevia rakennuksia varten yhteensä 800 k-m2. Jos vesialuetta ei oteta huomioon, kaavan aluetehokkuus on ea =0.16. Lisäksi osoitetaan liikennealuetta (LYT) ja vesialuetta (W-2). Sahalan, Vanha-Uotin ja Uotilan sekä työväentalon korttelin osat osoitetaan alueiksi, joilla ympäristö säilytetään (/s).

Vireilletulo ja luonnosvaihe

Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (MRL § 63) on ollut nähtävillä 10.3.2022 – 8.4.2022. Kaavoituksen vireilletulon yhteydessä osallistumis- ja arviointisuunnitelma on postitettu osallisille ja siitä on kuulutettu paikallislehdissä ja kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 9.3.2022. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma on saatavilla koko kaavatyön ajan ja sitä päivitetään tarvittaessa kaavatyön aikana. Aloitusvaiheessa osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saatiin yksi mielipide kaava-alueen maanomistajalta ja kuusi lausuntoa, jotka on koottu selostuksen liitteenä olevaan palauteraporttiin. Lausunnot saatiin Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Museovirastolta, Porin Energialta, Porin Vedeltä, Elinvoima- ja ympäristötoimialalta sekä DNA Oyj:ltä. Aloitusvaiheen viranomaisneuvottelu järjestettiin 18.2.2022.

Päivitetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma (MRL § 63) ja asemakaavaluonnos olivat nähtävillä 1.9. – 30.9.2022 (MRA § 30). Nähtävilläolosta on ilmoitettu kuulutuksella 31.8.2022 paikallislehdissä sekä kaupungin verkkosivuilla. Luonnosta esiteltiin asukastilaisuudessa 6.9.2022. Osallisilla oli mahdollisuus esittää mielipiteitä ja täydennysehdotuksia osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta sekä kaavaluonnoksesta. Asemakaavaluonnoksesta ei jätetty mielipiteitä. Asemakaavasta saatiin luonnosvaiheen ennakkolausunnot Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, Satakuntaliitolta, Museovirastolta, Satakunnan museolta, Caruna Oy:ltä, Porin Vedeltä, DNA Oyj:ltä ja elinvoima- ja ympäristötoimialalta. Ennakkolausunnot on koottu luonnosvaiheen palauteraporttiin, joka on kaavaselostuksen liitteenä. Palauteraportissa on annettu vastineet luonnosvaiheen ennakkolausuntoihin.

Aloitusvaiheen mielipide ja molempien vaiheiden ennakkolausunnot ovat kokonaisuudessaan nähtävissä kaavan asiakirjoissa Porin kaupungin asianhallintajärjestelmässä.

Kaavatyön yhteydessä on ennen luonnosvaiheen nähtävilläoloa laadittu luontoselvitys ja rakennettavuusselvitys. Luonnosvaiheen palautteista ja alustavasta kaavaehdotuksesta järjestettiin viranomaisten kanssa työneuvottelu 12.1.2023. Luonnosvaiheen nähtävilläolon jälkeen on tarkkailtu pohjaveden pinnan tasoa ja laadittu siitä raportti sekä perustamistapalausunto.

Luonnosvaiheen ennakkolausuntojen pohjalta kaavaehdotukseen on tehty lisäyksiä ja tarkennuksia koskien esimerkiksi asemakaavan suhdetta voimassa olevaan osayleiskaavaan ja yleiskaavan sisältövaatimuksiin (MRL 39 §), sillä asemakaavaratkaisu poikkeaa osayleiskaavassa osoitetusta uudesta ohjeellisesta tielinjauksesta ja osayleiskaavan maisemaselvityksessä kaavamuutosalueeseen kuuluva pelto on arvotettu maisemallisesti arvokkaaksi). Lisäksi on tarkennettu pohjavettä koskevia lähtötietoja laadittujen selvitysten ja mittaustulosten perusteella sekä tarkennettu pohjaveden suojeluun liittyviä kaavamerkintöjä ja -määräyksiä. Kaavaselostukseen on lisätty lähtötietoja rakennetusta ympäristöstä ja sen arvoista sekä perusteluita uuden rakentamisen soveltumisesta maisemaan ja Ruukin alueen ja Kannukaupungin merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Rakennettua kulttuuriympäristöä koskevat suojelumerkinnät ja -määräykset on tarkistettu. Korttelialueiden rajauksia tarkistettiin osin uusien kiinteistörajojen mukaisesti ja uuden rantasaunan rakennusalan kohdalla. Kaava-aluetta laajennettiin Noormarkunjoen vastarannalla kiinteistörajaan asti. Laviantien varren korttelialueesta osa muutettiin liikennealueeksi. Rakennusalojen ja istutettavien alueen osien merkintöjä on tarkistettu monin paikoin ja vesialueelle merkittyä lv-aluetta kavennettiin. Museorakennusten korttelialueen (YM-2) määräykseen lisättiin maininta puistomuuntamosta. Yleismääräysten hulevesimääräystä tarkennettiin. Yleismääräyksiin lisättiin määräys rakennusten etäisyydestä tontin rajoihin ja naapurin rakennuksiin. Kaavan vaikutusten arviointia on täydennetty.

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja se sisältyy osittain asemakaavaan. Tonttijako on nähtävillä samanaikaisesti kaavaehdotuksen kanssa.

Tekninen toimiala valmistelee asemakaavaan liittyvät sopimukset.

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta ja -selostus.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää asettaa Finpyy 81. kaupunginosan korttelien 39, 40 ja 42 sekä maa- ja metsätalousalueen ja maatalousalueen asemakaavan muutoksen 609 1759, päivätty 14.9.2023, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima- ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Porin Energia Oy Energiayksiköltä, Porin Energia Sähköverkot Oy:ltä, Porin Vedeltä, DNA Oy Länsi-Suomelta, Satakuntaliitolta, Satakunnan Museolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Mirko Laurinen, mirko.laurinen@pori.fi

Perustelut

Kaupunginhallitus on päättänyt 11.10.2023 asettaa Finpyyn 81. kaupunginosan korttelien 39, 40 ja 42 sekä maa- ja metsätalousalueen ja maatalousalueen asemakaavan muutoksen 609 1759 (Noormarkun Ruukin taidemuseo), päivätty 14.9.2023, nähtäväksi vähintään 30 päivän ajaksi, ja pyytää siitä lausunnot tekniseltä lautakunnalta, elinvoima-ja ympäristölautakunnalta, Satakunnan pelastuslaitokselta, Porin Energia Oy Energiayksiköltä, Porin Energia Sähköverkot Oy:ltä, Caruna Oy: lta, Porin Vedeltä, DNA Oy Länsi-Suomelta, Satakuntaliitolta, Satakunnan Museolta ja Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, minkä jälkeen asia tuodaan kaupunginhallituksen käsittelyyn ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. 

Kaavaehdotus ja selostus olivat nähtävillä 12.10 - 10.11.2023. Asemakaavan muutoksesta jättivät lausunnon muut paitsi Pori Energia, jonka sähkönsiirron alueella korvaa Caruna. Muistutuksia ei jätetty. Lausunnot sisälsivät huomautuksia koskien mm. suunnitellun museorakennuksen kokoa ja sijaintia suhteessa Noormarkunjoen jokirantaan ja Ruukin RKY-alueeseen, joen rantaviivan käsittelyä sekä suojelumerkintöjä. Saaduista lausunnoista on laadittu erillinen ehdotusvaiheen palauteraportti, joka sisältää koosteen lausunnoista ja kaavoituksen antamat vastineet. Ehdotusvaiheen palauteraportti on kaavaselostuksen liitteenä (liite 13). 

Varsinais-Suomen ELY-keskus kritisoi ehdotusvaiheen lausunnossaan suuren ja modernin museorakennuksen sijoittumista näkyvälle paikalle, lähelle Noormarkunjoen jokirantaa ja maisemallisesti arvokkaalle peltoalueelle. ELY-keskuksen mukaan ratkaisu ei huomioi riittävästi historiallisesti arvokkaan kulttuuriympäristön arvoja. Lausunnon johdosta kaavaehdotukseen on tehty joitakin maisemallisesti pehmentäviä korjauksia, mutta museon rakennuspaikka ja massoittelu on säilytetty arkkitehtuurikilpailun voittajatyön ("Meanderings", Arkitektkontor Johan Celsing / Tukholma, 2021) mukaisina. Kaavoitus pitää kilpailuehdotuksen pohjalta valittua museorakennuksen ulkoarkkitehtuuria ja sijoittumista paikkaan sopivina.

Kaavaehdotukseen on tehty seuraavat tarkistukset ja täydennykset saadun palautteen pohjalta:

  • Noormarkunjokeen ulottuvien laituri- ja terassirakenteiden rakennusalaa (lv) on pienennetty 
  • rantasaunan (sa) rakennusalaa on muutettu ja saunarakennukselle osoitettu kerrosluku yksi (I) 
  • Noormarkunjoen rantaan on osoitettu viheralueena säilytettävä/istutettava alueen osa (rv-1) ja puistomainen ranta-alue (vp-1) museorakennuksen ja joen väliin. Museon piha on kuvattu ohjeellisella rakennusalalla, jolle tulee toteuttaa puistomainen piha-alue (vp-2)
  • kaavamääräyksiä on tarkennettu rakennetun kulttuuriympäristön osalta. /s -Merkintä on muutettu /SK -merkinnäksi ja määräystä tarkennettu. Rakennusten suojelumerkintää sr-52 on tarkistettu ja yleismääräyksiin on lisätty RKY-aluetta koskeva suojelumääräys 
  • YM-2-korttelialueen määräksiin on lisätty rakentamistapaa koskevia määräyksiä 
  • Laviantien liikennealue on osoitettu LT-alueena 
  • huoltoajoyhteys on siirretty puiston ja museon sivurakennuksen väliin kilpailuehdotuksen mukaisesti 
  • pohjavesialuetta koskevia määräyksiä on tarkennettu

Ehdotusvaiheen palautteen pohjalta kaavaehdotukseen tehdyt muutokset ovat kokonaisuuden kannalta vähäisiä, eikä asemakaavaa tarvitse asettaa uudelleen nähtäväksi. 

Asemakaavan muutoksesta pidettiin ehdotusvaiheen viranomaisneuvottelu 18.11.2023.

Kaavamuutoksesta ei aiheudu alueen maanomistajille sellaista taloudellista hyötyä, jonka johdosta tulisi neuvotella maankäyttö- ja rakennuslain mukaisesta maankäyttösopimuksesta. Kaavamuutoksen mahdollistama taidemuseo on yksityinen, mutta sen tuottamat palvelut ovat luonteeltaan julkisia ja yleishyödyllisiä kulttuuripalveluita. Asemakaavan muutoksesta ei arvioida aiheutuvan kaupungille merkittäviä yhdyskuntarakentamisen kustannuksia. Kaavamuutoksen hakija on myös maksanut kaavan laadintakustannukset. 

Tämän asemakaavan alueella tonttijako laaditaan sitovana ja se sisältyy osittain asemakaavaan. 

Asiakirjoihin sisältyy asemakaavakartta, -selostus ja tonttijako.

Luettelo asianosaisista on nähtävissä asiakirjoissa.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että Finpyyn 81. kaupunginosan korttelien 39, 40 ja 42 sekä maa- ja metsätalousalueen ja maatalousalueen asemakaavan muutos 609 1759 (Noormarkun Ruukin taidemuseo), päivätty 15.4.2024, ja tonttijako 8550, hyväksytään.

Kaavamuutoksen anojalta A-Ahlström Kiinteistöt Oy:ltä peritään kaavan laatimis- ja käsittelykuluja 3000 euroa, joista luonnosvaiheessa on laskutettu 1500 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Merkintä 20.8.2024/kaupunginhallituksen sihteeri Kari Nummi. Pöytäkirjan virheellinen kaavakartta vaihdettu oikeaan, Hyväksymisvaihe, 1759 kaavakartta 20.8.2024.

Perustelut

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 12.8.2024 § 311.

Asian esittely ja aikaisempi käsittely on historiatiedoissa.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä Finpyyn 81. kaupunginosan korttelien 39, 40 ja 42 sekä maa- ja metsätalousalueen ja maatalousalueen asemakaavan muutoksen 609 1759 (Noormarkun Ruukin taidemuseo), päivätty 15.4.2024, ja tonttijaon 8550.

Kaavamuutoksen anojalta A-Ahlström Kiinteistöt Oy:ltä peritään kaavan laatimis- ja käsittelykuluja 3000 euroa, joista luonnosvaiheessa on laskutettu 1500 euroa.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouskäsittely

Merkitään, että valtuutettu Anttivesa Knuuttila poistui kokouksesta tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 19.58.

Merkitään, että varavaltuutettu Maria Rautanen saapui kokoukseen tämän asiakohdan käsittelyn aikana kello 19.58.

Tiedoksi

Varsinais-Suomen ELY-keskus, kaupungingeodeetti, kaavoitusyksikkö, Vaasan maanmittauslaitos, Satakuntaliitto ja muut asianosaiset

Muutoksenhaku

Päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella Turun hallinto-oikeudelta.

Valitusoikeus

Tähän päätökseen saa hakea muutosta

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen)
  • kunnan jäsen
  • viranomainen toimialaansa kuuluvissa asioissa
  • maakunnan liitto ja kunta, joiden alueella kaavassa osoitetulla maankäytöllä on vaikutuksia
  • rekisteröity paikallinen tai alueellinen yhteisö toimialaansa kuuluvissa asioissa toimialueellaan.

Valitusaika

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Kunnan jäsenen, asianosaisen ja muun valittamaan oikeutetun katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen

Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle.

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku

Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4

Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi

Faksinumero:            029 56 42414

Puhelinnumero:         029 56 42400

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö

Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.

Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.

Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu

Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään.

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori

Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6

Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi

Faksinumero:           (02) 634 9417

Puhelinnumero:        (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat

maanantai               10 - 16

tiistai-torstai              8 - 16

perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.