Kaupunginvaltuusto, kokous 29.4.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Kotihoidon pysäköintilupien maksullisuus Porin kaupungissa

PRIDno-2021-536

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Eija Riihimäki, Liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi
Pauliina Mäenpää, johtava juristi, pauliina.maenpaa@pori.fi
Elina Tasku, elina.tasku@pori.fi
Mika Painilainen, hallintopäällikkö, tekninen toimiala, mika.painilainen@pori.fi
Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Perustelut

Taustaa

Eduskunta hyväksyi 9.4.2020 tieliikennelain (729/2018) muutoksen (HE 109/2019 vp/ LiVM 2/2020), jossa muun muassa säädetään kotihoidon pysäköintitunnuksesta ja sen myöntämisestä. Uudistuksen tavoitteena oli tehostaa kotiin tuotavia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita tarjoamalla työntekijöille parempia pysäköintimahdollisuuksia. Lakimuutos astui voimaan 1.6.2020.

Tieliikennelain 39 a §:ssä säädetään kotihoidon pysäköintitunnuksen käytöstä sekä 190 a §:ssä tunnuksen myöntämisestä. 

Tieliikennelain 190 a §:n mukaan:

”Kunta voi myöntää kotihoidon pysäköintitunnuksen enintään viideksi vuodeksi kerrallaan asiakkaan kotona suoritettavaa:

  1. sosiaalihuoltolain (1301/2014) 19 §:ssä tarkoitettua kotipalvelun, 20 §:ssä tarkoitettua kotihoidon ja 21 §:ssä tarkoitettua asumispalvelun tehtävää varten;
  2. terveydenhuoltolain (1326/2010) 25 §:ssä tarkoitettua kotisairaanhoidon tehtävää varten;
  3. vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista annetussa laissa (380/1987) tarkoitettua tehtävää varten;
  4. kehitysvammaisten erityishuollosta annetussa laissa (519/1977) tarkoitettua tehtävää varten.

Pysäköintitunnus myönnetään 1 momentissa tarkoitettua palvelua tarjoavalle työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle."

Pysäköintitunnuksen voivat lain mukaan saada yhtenäisin ehdoin sekä yksityiset toimijat että julkiset toimijat, niiden yhtiö- tai hallintomalleista riippumatta, silloin kun ne toteuttavat hyvinvointialueen (aiemmin kunnan) järjestämisvastuulla olevia lakisääteisiä tehtäviä. Tunnuksen myöntäminen yksityiselle toimijalle siis edellyttää, että se toimii hyvinvointialueen järjestämien palveluiden osalta joko kilpailutettuna tai palvelusetelillä toimivana palveluntuottajana.

Pysäköintitunnus myönnetään kotihoidon palvelua tarjoavalle työntekijälle, yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle. Kyseisen tahon on hakemuksessaan ilmoitettava enintään kolme ajoneuvoa, joissa kotihoidon pysäköintitunnusta käytetään 39 a §:ssä tarkoitettuun pysäköintiin. Yrityksen, yhdistyksen ja julkisyhteisön on myös ilmoitettava tunnuksenhaltija, jonka on oltava hakijan palveluksessa oleva luonnollinen henkilö.

Tieliikennelain 39 a §:n 2. momentin mukaan pysäköintitunnusta saa käyttää pysäköintiin vain hyvinvointialueen järjestämien, edellä mainittujen työtehtävien suorittamista varten ja pysäköintiin saa käyttää vain pysäköintitunnuksessa mainittua ajoneuvoa. Työntekijän tai tunnuksenhaltijan on viipymättä ilmoitettava kunnalle tunnuksen myöntämisen edellytyksissä tapahtuneista muutoksista, esimerkiksi jos kotihoidossa käytettävä ajoneuvo muuttuu tai tunnuksenhaltija vaihtuu yrityksessä.

Kaupungin myöntämän kotihoidon pysäköintitunnuksen/-luvan käyttö rajautuu kaupungin katutilaan ja kaupungin hallinnoimalle yleiselle pysäköintialueelle. Pysäköintiluvalla varustetun ajoneuvon saa edellä mainittua työtehtävää suoritettaessa pysäköidä liikenteenohjauslaitteella osoitetusta kiellosta tai rajoituksesta huolimatta (Tieliikennelaki 39 a § 1 mom.). Pysäköintikieltoalueelle pysäköivän tulee kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta ja harkintaa, eikä pysäköinti saa aiheuttaa haittaa tai vaaraa muulle liikenteelle. Samoin ajoneuvon voi jättää kaupungin hallinnoimalle maksulliselle alueelle ilman maksun suorittamista tai aikarajoitetulle alueelle aikarajoitusta pidemmäksi aikaa. Mahdollisen pysäköintivirhemaksun saanut henkilö vastaa virhemaksun maksamisesta henkilökohtaisesti.

Kiinteistöjen pihassa pysäköinti ei ole sallittua kaupungin myöntämää pysäköintilupaa käyttäen. Pysäköintimahdollisuuksista kiinteistöillä tulee sopia kiinteistöjen omistajien ja haltijoiden kanssa.

Nykytila

Tällä hetkellä Porin kaupungin asiakaspalvelusta voi hakea Satakunnan hyvinvointialueen (aiemmin Porin perusturvan) kotihoidon työntekijöiden pysäköintilupia. Luvat ovat olleet hyvinvointialueelle maksuttomia. Pysäköintilupa tilataan kotihoidon esihenkilön toimesta sähköpostilla osoitteesta asiakaspalvelu@pori.fi. Tilauksessa ilmoitetaan pysäköintilupakohtaisesti kotihoidon työntekijän nimi ja auton rekisterinumero. Pysäköintiluvat haetaan henkilökohtaisesti asiakaspalvelusta joko kotihoidon esihenkilön tai työntekijän toimesta.

Porin kaupungin asiakaspalvelun työntekijät ylläpitävät excel-taulukkoa, josta ilmenee myönnetyn luvan juokseva numero sekä henkilön ja auton tiedot jokaista lupanumeroa kohden. Myönnetyn luvan taakse voidaan muuttaa sähköposti-ilmoituksen perusteella auton rekisterinumero. Tällä hetkellä käytäntönä on korkeintaan kaksi rekisterinumeroa yhtä henkilöä kohden.

Pysäköinninvalvonta ei pääse asiakaspalvelun ylläpitämään kotihoidon pysäköintiluparekisteriin, vaan tarkastajat joutuvat kysymään aina puhelimitse tai sähköpostilla lupien voimassaolon.

Ehdotus 1.6.2024 alkaen

Kotihoidon pysäköintitunnuksen/ -luvan käyttöönotto ja käyttö on kaupungin harkinnassa. Kaupunki päättää myös itse, periikö se kotihoidon pysäköintiluvan käsittelystä maksun. Pysäköintiluvan maksutason tulee vastata luvan myöntämisestä aiheutuvia kustannuksia. Hyvinvointialueen ja yksityisen toimijan maksujen tulee määräytyä samoilla perusteilla.

Vuoteen 2024 asti Porin kaupungin myöntämät kotihoidon pysäköintiluvat ovat olleet maksuttomia. Useat kaupungit ovat viime vuosina alkaneet periä maksua kotihoidon pysäköintiluvista. Esimerkiksi Tampereella luvan hinta on 150 eur/vuosi, Kokkolassa 100 eur/vuosi ja Oulussa 55 eur/2 vuotta.

Lupien hallinta tulee jatkossa organisoida Satakunnan hyvinvointialueen kautta. Koska kyse on hyvinvointialueen järjestämästä palvelusta, jota hyvinvointialue omalla henkilöstöllään tuottaa tai hankkii hyväksymällä palvelusetelituottajat tai tekemällä ostopalvelusopimukset yksityisten palveluntuottajien kanssa, ovat pysäköintiluvan käyttöön oikeutetut hyvinvointialueen tiedossa. Hyvinvointialueen tulisikin luoda itselleen luparekisteri niin, että hyvinvointialueella on ajantasainen tieto siitä, mikä numero kullakin työntekijällä ja autolla on. Porin kaupunki tilaa luvat painotuotteena ja myöntää Satakunnan Hyvinvointialueelle etukäteen numeroidut pysäköintiluvat. Luparekisterin tulee olla ajantasainen.

Kotihoitopalvelun, jonka yhteydessä pysäköintilupaa hyödynnetään, tulee olla hyvinvointialueen järjestämää ja työtehtävien säännöllisiä ja pitkäkestoisia. Pysäköintiluvalla on oikeus pysäköidä vain yksi ajoneuvo kerrallaan. Pysäköintilupa on voimassa vain työasioissa työaikana, ja hyvinvointialueen on palautettava se pysäköinninvalvontaan luvan voimassaolon, työtehtävän, tai käytön tarpeen päättyessä.

Pysäköintilupa on pysäköinnin ajaksi sijoitettava näkyvälle paikalle ajoneuvon tuulilasin sisäpuolelle siten, että se on ulkoapäin luettavissa. Pysäköintiluvan kopiointi on kielletty.

Havaitusta väärinkäytöksestä pysäköintilupa voidaan peruuttaa.

Ehdotus

Esittelijä

Markku Koppelomäki, toimialajohtaja, tekninen toimiala, markku.koppelomaki@pori.fi

Tekninen lautakunta esittää kaupunginhallituksen ja edelleen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, että kotihoidon pysäköintiluvat / -tunnukset muutetaan maksullisiksi, ja että luvan hinta on 100 euroa /vuosi 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Valmistelija

Eija Riihimäki, Liikenneinsinööri, eija.riihimaki@pori.fi

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 2.4.2024. Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Esittelijä

Lauri Inna, kaupunginjohtaja, lauri.inna@pori.fi

Kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi, että kotihoidon pysäköintiluvat / -tunnukset muutetaan maksullisiksi, ja että luvan hinta on 100 euroa /vuosi 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Perustelut

Tekninen lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan 2.4.2024.

Kaupunginhallitus käsitteli asiaa kokouksessaan 15.4.2024 § 170.

Asian esittely ja aiempi käsittely ovat luettavissa historiatiedoista.

Ehdotus

Kaupunginhallituksen päätösehdotus:

Kaupunginvaltuusto päättää, että kotihoidon pysäköintiluvat / -tunnukset muutetaan maksullisiksi, ja että luvan hinta on 100 euroa /vuosi 1.6.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin äänin 47-9.

Kokouskäsittely

Valtuutettu Mika Aho teki valtuutettu Antero Kivelän kannattamana seuraavan muutosehdotuksen: ”Esitän, että kotihoidon pysäköintiä ei muuteta maksulliseksi Porissa.”

Valtuutettu Mikael Ropo kannatti pohjaehdotusta.

Puheenjohtaja totesi, että keskustelun kuluessa on tehty kannatettu muutosehdotus ja koska on kannatettu myös pohjaehdotusta, niin asiasta on äänestettävä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi seuraavan äänestysesityksen:

  • JAA: Pohjaehdotus
  • EI: Valtuutettu Mika Ahon tekemä ja valtuutettu Antero Kivelän kannattama muutosehdotus: ”Esitän, että kotihoidon pysäköintiä ei muuteta maksulliseksi Porissa.”

Asiassa suoritettiin äänestys.

Äänestyksessä annettiin yhteensä 56 ääntä, jotka jakautuivat seuraavasti: 47 JAA-ääntä ja yhdeksän EI-ääntä. Tyhjiä ääniä ei annettu.

Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyä pohjaehdotuksen äänin 47-9.

Äänestystulokset

  • Kyllä 47 kpl 84%

    Sami Viitasaari, Mikael Ropo, Matti Välimäki, Hanna Raitakari, Mika Tuhkanen, Sanna Grönmark, Petri Huru, Raija Koskiranta, Henna Kyhä, Laura Pullinen, Bia Kaski, Niko Viinamäki, Anssi Salmi, Sonja Myllykoski, Timo Aro, Viliina Välimäki, Erno Välimäki, Juha Kantola, Tapio Huhtanen, Tiina Puska, Mari Kaunistola, Ari Nordström, Heidi Sakari, Markus Halminen, Heikki Santavuo, Aila Haikkonen, Hanna Sinisalmi, Helvi Walli, Neea Kähkönen, Antti Lehtonen, Tuomas Koivisto, Minna Haavisto, Petri Lahtinen, Mikko Pakkasela, Juha Joutsenlahti, Jussi Ihamäki, Milka Tommila, Christa Lahto, Helena Heljakka, Markku Tanttinen, Sinikka Alenius, Jyrki Levonen, Tarja Grönblom, Ismo Läntinen, Tiina Stenman, Martti Lundén, Krista Kiuru

  • Ei 9 kpl 16%

    Kaarina Ranne, Raisa Ranta, Mika Aho, Jaakko Jäntti, Antero Kivelä, Jani-Petteri Pajukoski, Emmastiina Hesso, Simo Korpela, Marketta Juntunen

Tiedoksi

Satakunnan hyvinvointialueen kirjaamo, Kari-Matti Haapala, Markku Koppelomäki, Pauliina Mäenpää, Mika Painilainen, Elina Tasku, Eija Riihimäki

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella.

Valitusoikeus
Päätökseen saa hakea muutosta:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Valitusaika
Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Valitus on toimitettava valitusviranomaiselle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen valitusviranomaisen aukioloajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valitusaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Valitusperusteet

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen.

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä.

Valitusviranomainen
Kunnallisvalitus tehdään Turun hallinto-oikeudelle. 

Postiosoite:               PL 32, 20101 Turku
Käyntiosoite:             Sairashuoneenkatu 2-4
Sähköpostiosoite:     turku.hao@oikeus.fi
Faksinumero:            029 56 42414
Puhelinnumero:         029 56 42400
Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

Valituksen muoto ja sisältö
Valitus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.
Valituksessa on ilmoitettava:

  1. päätös, johon haetaan muutosta (valituksen kohteena oleva päätös);
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi (vaatimukset);
  3. vaatimusten perustelut;
  4. mihin valitusoikeus perustuu, jos valituksen kohteena oleva päätös ei kohdistu valittajaan.

Valituksessa on lisäksi ilmoitettava valittajan nimi ja yhteystiedot. Jos puhevaltaa käyttää valittajan laillinen edustaja tai asiamies, myös tämän yhteystiedot on ilmoitettava. Yhteystietojen muutoksesta on valituksen vireillä ollessa ilmoitettava viipymättä hallintotuomioistuimelle.
Valituksessa on ilmoitettava myös se postiosoite ja mahdollinen muu osoite, johon oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat voidaan lähettää (prosessiosoite). Mikäli valittaja on ilmoittanut enemmän kuin yhden prosessiosoitteen, voi hallintotuomioistuin valita, mihin ilmoitetuista osoitteista se toimittaa oikeudenkäyntiin liittyvät asiakirjat.
Valitukseen on liitettävä:

  1. valituksen kohteena oleva päätös valitusosoituksineen;
  2. selvitys siitä, milloin valittaja on saanut päätöksen tiedoksi, tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta;
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle.

Oikeudenkäyntimaksu
Muutoksenhakuasian vireille panijalta peritään oikeudenkäyntimaksu sen mukaan kuin tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015) säädetään. 

Linkki lakiin: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20151455?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=tuomioistuinmaksulaki#P5


Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Postiosoite:              PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:            Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:    kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:           (02) 634 9417
Puhelinnumero:        (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai               10 - 16
tiistai-torstai              8 - 16
perjantai                   8 - 15

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen muutoksenhakuohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.