Perustelut
Palvelusetelillä voidaan tuottaa varhaiskasvatuspalveluja. Varhaiskasvatuksessa palvelusetelillä tuetaan lasten varhaiskasvatuspalveluiden ostoa yksityisiltä palveluntuottajilta. Porissa on aloitettu varhaiskasvatuksen palvelusetelitoiminta vuoden 2016 alussa. Päiväkoteja toiminnan piirissä on kymmenen ja lapsia noin 800.
Palvelusetelillä on vähimmäis- ja enimmäisarvo. Perheen maksettavaksi jää palvelusetelin arvon ja palveluntuottajan perimän palvelun hinnan välinen erotus. Palvelusetelin myöntäminen perustuu tarveharkintaan.
Lapsikohtaisen palvelusetelin arvo määräytyy lapsen iän, perheen koon ja bruttotulojen sekä perheen ja tuottajan välisessä palvelusopimuksessa sovitun palveluntarpeen/hoitoajan perusteella. Palvelusetelin arvon määrittämisessä käytetään lisäksi eri kertoimia riippuen palvelun tarpeesta ja lapsen iästä. Suurimman arvon määrittelyperusteena käytetään 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen hintaa, muut päiväkotihoidon arvot määritellään siitä kertoimien avulla. Esimerkiksi alle 3-vuotiaan lapsen palvelusetelin arvon määrittämisessä käytetään kerrointa 1,5. Palvelusetelin arvo on euromäärä, joka saadaan vähentämällä suurimmasta arvosta asiakasmaksu, jonka perhe maksaisi lapsen kunnallisesta varhaiskasvatuksesta. Palveluntuottaja määrittää itse perimänsä palvelumaksun, joka ei saa palvelusetelisääntökirjan mukaisesti olla suurempi kuin lain ja asetuksen mukainen kunnallinen varhaiskasvatusmaksu vastaavasta palveluntarpeesta.
Päiväkotihoidon palvelusetelin suurin arvo hyväksytään Porin kaupungin sivistyslautakunnassa. Sivistyslautakunta on päättänyt kokouksessaan 24.3.2020, että palvelusetelillä ostettavan 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen hinta on 834 euroa.
Palveluseteliin liittyvät menettelytapaohjeet määritellään tarkemmin sääntökirjassa, jonka lautakunta hyväksyy. Sääntökirjan mukaan palvelusetelin arvoa tarkistetaan aina parillisen vuoden keväällä 30.4. mennessä. Tarkistetun palvelusetelin uusi arvo tuodaan päätettäväksi lautakuntaan. Uusi tarkistettu setelin arvo otetaan käyttöön uuden toimintakauden alusta elokuun 1. päivä. Palvelusetelin arvon ohjeellisena tarkistusperiaatteena käytetään sosiaalipalveluiden ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksin yhdistettyä indeksiä. Indeksi muodostuu siten, että sosiaalipalveluiden ansiotason vaikutus on 70 % ja elinkustannusindeksin vaikutus 30 %. Laskennassa käytetään viimeisimpiä käytössä olevia tilastokeskuksen indeksejä.
Ansiotasoindeksin 4/2019 – 4/2021 muutos on 4,57, josta 70% on 3,19%. Elinkustannusindeksin kehitys ajalla 2/2020 – 1/2022 on 4,96, josta 30% on 1,49. Ansiotasoindeksin ja elinkustannusindeksi mukainen yhdistetty indeksi on 4,68 %. Tarkastuksen perusteella esitetään, että 3-6 – vuotiaan lapsen kokoaikaisen varhaiskasvatuksen palvelusetelin hinta on 1.8.2022 alkaen 873€. Seuraavan kerran palvelusetelin hintaa tarkistetaan sääntökirjan mukaisesti viimeistään huhtikuussa 2024 ja tarkistettu hinta olisi voimassa 1.8.2024 alkaen.
Ehdotus
Esittelijä
-
Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi
Sivistyslautakunta päättää tarkistuksen perusteella, että varhaiskasvatuksen palvelusetelin arvo on 1.8.2022 alkaen 873 euroa.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.