Sivistyslautakunta, kokous 24.9.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 124 Porin lukion aloituspaikat ja valintaperusteet lukuvuodelle 2025-2026

PRIDno-2024-3439

Valmistelija

  • Konsta Kivistö, suunnittelija, konsta.kivisto@pori.fi

Perustelut

Porin lukiossa oli 420 aloituspaikkaa lukuvuonna 2022–2023 ja 410 lukuvuonna 2023–2024. Lukuvuodelle 2024–2025 aloituspaikkoja oli sivistyslautakunnan päätöksen (17.10.2023 § 191) mukaisesti 400. Aloituspaikkamäärässä on huomioitu aina toiselle asteelle hakeutuvan ikäluokan koko sekä opetusjärjestelyt lukiossa.

Lukuvuodelle 2025–2026 on lukion kanssa käytyjen keskustelujen perusteella päädytty esittämään 400 opiskelijan sisäänottoa. Aloituspaikoista 314 olisi yleislinjalla ja loput jakautuisivat erityislinjoille. Lukuvuonna 2024–2025 toiselle asteelle hakeutuvien ikäluokka Porin sivistystoimen kouluissa on noin 836 oppilasta. Luku pitää sisällään sekä yleisopetuskoulujen että erityiskoulujen oppilaat. Lukiopaikkojen määrä olisi täten hieman alle 48 % koulunsa päättävien lukumäärästä, mikä noudattelee edellisten lukuvuosien linjaa. Lukuvuonna 2023–2024 ikäluokka oli noin 835 oppilasta ja aloituspaikkaprosentti oli noin 48.

Porin lukioon haki kevään 2024 yhteishaussa 661 hakijaa, joista ensisijaisesti Porin lukion eri hakulinjoille 378. Hakijoista hyväksyttiin yhteishaussa keskiarvorajan sekä erityislukiolinjojen muiden hakuehtojen rajoitusten perusteella (urheilulinjan urheilijatiedot, englanninkielisen linjan pääsykoe) yhteensä 366. Opiskelupaikan vastaanotti ja läsnäolevaksi ilmoittautui 359 opiskelijaa. Jatkuvan haun periaatteella on valittu yhteishaun päättymisen jälkeen yksi opiskelija. Ensimmäisen vuoden opiskelijoiden vahvuudessa on lisäksi vaihto-opiskelijoita, joiden myötä ikäluokan vahvuus on tällä hetkellä 363 opiskelijaa. Yksi lukuvuonna 2023–2024 yleislinjalla aloittanut opiskelija haki kevään 2024 yhteishaussa luonnontieteen linjalle ja aloitti linjalla lukuvuonna 2024–2025 ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kanssa. 

Aiempien vuosien tapaan esitetään, että sisäänoton keskiarvorajaksi määritellään 7,00. Keskiarvorajaa ei sovelleta niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta. 

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetus opiskelijaksi ottamisen perusteista lukiokoulutuksessa (838/2021) määrittää opiskelijavalinnan perusteeksi säädöksessä mainittujen oppiaineiden keskiarvon osoittaman järjestyksen ja toissijaisesti hakutoivejärjestyksen. Kuitenkin mainittu asetus (3 §, 2 momentti) delegoi päätösvaltaa ylläpitäjälle seuraavasti: ”Otettaessa opiskelijoita 2 §:n 2 momentissa tarkoitettuihin hakukohteisiin, voidaan 1 momentissa tarkoitettua keskiarvoa laskettaessa ottaa huomioon painotettujen oppiaineiden arvosanat koulutuksen järjestäjän päättämällä tavalla.” Lisäksi asetuksen 7, 8 ja 9 §:ssä säädetään mahdollisten pääsy- tai soveltuvuuskokeiden käyttämisestä sekä lisänäyttöjen valintapisteistä koulutuksen järjestäjän päätöksellä. Jos koulutuksen järjestäjä järjestää pääsy- tai soveltuvuuskokeen, kokeeseen on kutsuttava kaikki hakukohteeseen hakeneet hakijat. Opiskelijaksi ei tällöin voida ottaa hakijaa, joka ei osallistu pääsy- tai soveltuvuuskokeeseen. Koulutuksen järjestäjän on tiedotettava hakijoille etukäteen, minkälaisista osista pääsy- tai soveltuvuuskoe muodostuu ja miten kokeen eri osat pisteytetään. Koulutuksen järjestäjä voi ottaa huomioon myös hakijan muun koulutuksen, harrastukset tai muita lisänäyttöjä. Koulutuksen järjestäjä voi lisäksi asettaa pääsy- ja soveltuvuuskokeesta sekä lisänäytöistä vaaditun alimman hyväksytyn pisterajan, jolla hakija voidaan ottaa opiskelijaksi. Lukion erityislinjojen (urheilu, luonnontiede, ilmaisutaito, englanti) osalta sivistyslautakunnalle esitetäänkin päätettäväksi sisäänotossa käytettävistä valintamenettelyistä.

Porin lukiossa opiskelijaksi ottaminen nuorille tarkoitettuun päivälukiokoulutukseen tapahtuu pääasiallisesti valtakunnallisessa yhteishaussa. Sivistyslautakunta on kokouksessaan 13.4.2021 § 98 päättänyt lukiokoulutuksen jatkuvan haun oppilaaksiotosta. Näiden periaatteiden mukaisesti voidaan ottaa opiskelijoita täytettäessä sellaisia opiskelupaikkoja, joita ei täytetä valtakunnallisin hakumenettelyin. 

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

1. Määrätä Porin lukion aloituspaikoiksi lukuvuodelle 2025–2026 yhteensä 400 opiskelijaa. Luku sisältää erityislinjojen aloituspaikat.

2. Määrätä Porin lukion erityislinjojen osalta aloituspaikat ja valintaperusteet seuraavasti (opetusministeriön asetuksen 856/2006 3 § 1 ja 2 mom. mukaisesti):

- Urheilulinja: 28 opiskelijaa. Opiskelijat valitaan lukuaineiden ja liikunnan arvosanojen keskiarvon sekä urheilusta saadun lisänäytön perusteella seuraavasti: lukuaineiden ja pakollisen liikunnan keskiarvo sellaisenaan + lajiliitolta 0–5 pistettä + koulukohtaiset soveltuvuuspisteet 0–5. Lajiliittopisteytyksessä noudatetaan Olympiakomitean vuosittain vahvistamia urheilullisiin ansioihin perustuvia pisteytysperiaatteita. Oppilaitospisteytyksessä huomioidaan seuraavat kriteerit: 1) koulun painopistelajit, 2) lajin harjoittelu- ja valmennusolosuhteet, 3) hakijan lukiokelpoisuus (edistyminen, motivaatio) sekä 4) hakijan urheilullinen potentiaali ja monipuolisuus. Kaikki urheilulinjan hakukelpoiset hakijat haastatellaan. 

- Luonnontiedelinja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen fysiikan, kemian ja biologian arvosanoja kertoimella kaksi (2) ja matematiikan arvosanaa kertoimella kolme (3). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. 

- Ilmaisutaidon linja: 18 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen keskiarvoa laskettaessa äidinkielen arvosanaa painoarvolla kolme (3) sekä musiikin, kuvataiteen ja liikunnan arvosanoja painoarvolla kaksi (2). Valittavat otetaan painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada seuraavista kouluaikaisista harrastuksista enintään kolme pistettä: vähintään kaksi vuotta aktiivista harrastustoimintaa (ohjaajan todistus): musiikki, tanssi, teatteri, kuvataide, sanataide, elokuva, käsityö, liikunta, partio, roolipelit, seurakunta- ja isostoiminta, oppilaskunta, tukioppilas, lasten- ja nuortenparlamentti sekä kerhonohjaus; pisteiden arvioinnissa tarkastellaan harrastustoiminnan kestoa (yhteensä vähintään kaksi vuotta 0,5p, vähintään neljä vuotta 1p, vähintään kuusi vuotta 1,5p, vähintään kahdeksan vuotta 2p). Toiminnasta harjoitustoiminnan ohjaajana on mahdollista saada lisäksi lisäpisteitä 1p (seuran tms. todistus).

- Englanninkielisen opetuksen linja: 20 opiskelijaa. Valinnassa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen englannin kielen arvosanaa kertoimella kolme (3) ja matematiikan arvosanan kertoimella kaksi (2). Valittavat otetaan lukuaineiden painotettujen keskiarvojen ja oppilaitoskohtaisten lisäpisteiden yhteenlasketun pistemäärän mukaisessa järjestyksessä. Lisäpisteitä on mahdollista saada aiemmista opinnoista englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan (aiemmat opinnot vähintään kaksi vuotta opintoja englanninkielisen opetussuunnitelman mukaan 1p, vähintään viisi vuotta 2p, vähintään yhdeksän vuotta 3p) sekä valintakokeesta; valintakokeesta voi saada enintään 6p ja opiskelijaksi valittavan on saatava kokeesta 4p. 

Yhteishakumenettelyn kuluessa lukion rehtori voi siirtää aloituspaikkoja erityislinjoilta ja painotetuilta linjoilta yleislinjoille, mikäli vapaita paikkoja jää. 

4. Opiskelijavalinnassa noudatetaan voimassa olevia opetusministeriön ja Opetushallituksen päätöksiä yhteishaun aikataulusta. 

5. Opetusministeriön asetuksen muutoksen 948/2007 mukaan hakijat, joilla on sama keskiarvo, otetaan lukioon huomioiden hakijoiden esittämät hakutoiveet ja sen jälkeen hakijoiden eri oppiaineiden aritmeettinen keskiarvo sen mukaan, mitä em. asetusmuutos määrää. 

6. Sisäänotettavien opiskelijoiden alin keskiarvoraja on 7,00. Keskiarvorajaa ei käytetä niihin englanninkielisen painotuksen linjalle valittaviin, joiden peruskoulun päättötodistusta vastaava todistus on muualta kuin Suomesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Porin lukio

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.