Sivistyslautakunta, kokous 26.11.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 147 Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta, tarkastussuunnitelma vuodelle 2025

PRIDno-2024-4363

Valmistelija

  • Ritva Välimäki, yksikön päällikkö, varhaiskasvatusyksikkö, ritva.valimaki@pori.fi

Perustelut

Porin kaupungin sisäisen tarkastuksen vuoden 2024 työohjelmaan on kuulunut sivistystoimialan varhaiskasvatusyksikön toteuttaman yksityisen varhaiskasvatuksen valvontavastuun toteutuminen. Tarkastus oli suunnattu koskemaan yksityistä päiväkotitoimintaa koskevaa valvontavastuuta. Tarkastuksen ulkopuolelle oli rajattu yksityisen perhepäivähoidon ja ryhmäperhepäivähoidon valvonta, joiden valvontavastuu kuitenkin myös kuuluu kunnalle. Näistä yksityisen varhaiskasvatuksen eri hoitomuodoista juuri päiväkotitoiminta on tiukemmin säädeltyä ja luvanvaraista toimintaa.  

Tarkastuksen perusteella todettiin, että Porin kaupungin varhaiskasvatusyksiköllä on luotuna asiakirjapohja valvontakäyntejä varten. Asiakirjapohjaan on listattu aluehallintoviraston yksityisen varhaiskasvatuksen valvonnan käsikirjassa listattuja tarkastuskohteita, joskaan asiakirjapohjan lista ei ole yhtä laaja. Aineistoksi saadussa asiakirjapohjassa ei esimerkiksi oltu listattu tukipalvelutoimintoihin liittyviä aihepiirejä tai yritystoimintaan liittyviä asioita. Valvontakäyntien tekeminen on Porin kaupungin varhaiskasvatusyksikön päällikön vastuulla ja hän tekee valvontaa kaikkien muiden töidensä ohessa. Valvontakäynneistä ei ole laadittu vuosisuunnitelmaa eikä sivistyslautakunta näin ollen saa esittelyä vuosittaisesta valvontasuunnitelmasta tai jälkikäteen valvonnan toteutumisesta. Valvonta on pääasiassa ennakollista, arjessa tapahtuvaa yksityisten toimijoiden kohtaamista palavereissa sekä neuvontaa. Myös valvontakäynnit ovat olleet ennalta ilmoitettuja. Tarkastuksessa todettiin myös, että valvontavastuu sisälsi tarkastushetkellä henkilöriskin, sillä tehtävä on tarkastuksessa saatujen tietojen perusteella yksin varhaiskasvatusyksikön päällikön vastuulla. Tarkastusaiheesta tehdään seurantatarkastus, kun tässä tarkastuksessa annetut suositukset on toteutettu. 

Kaupunginjohtaja on hyväksynyt sisäisen tarkastuksen esittämät seuraavat suositukset:

  1.  Valvontaohjelman luomista ja vuosittaisen valvontasuunnitelman kirjaamista yksityisten päiväkotien valvonnan toteutumisen varmistamiseksi. 

  1. Vuosittaisen valvontasuunnitelman esittelemistä sivistyslautakunnalle sekä vuosittaista raportointia valvonnan toteutumisesta. 

  1. Valvontaryhmän nimeämistä yksityisen päivähoidon valvontaan valvontavastuun henkilöriskin pienentämiseksi. 

Toimialajohtaja on nimennyt valvontaryhmän, johon kuuluvat varhaiskasvatusyksikön päällikön lisäksi suunnittelija ja palveluvastaava (palveluohjaus).

Valvontasuunnitelmaan sisällytetään koko yksityinen varhaiskasvatus. Omassa kodissaan lapsia hoitavia perhepäivähoitajia on kolme marraskuussa 2024, ryhmiksiä on viisi ja yksityisiä päiväkoteja yhdeksän. Valvontasuunnitelma on selkeän lyhyt, kaikkiin yksityisen varhaiskasvatuksen yksiköihin tehdään vuosittain valvontakäynti. Nimetty valvontaryhmä määrittää valvonnan suorittajat erikseen niin, että käynnillä on aina kaksi varhaiskasvatuksen työntekijää. 

Vuodelle 2025 esitetään seuraavaa yksityisen varhaiskasvatuksen valvontasuunnitelmaa: 

  • Perhepäivähoitajien luokse valvontakäynnit tekevät perhepäivähoidon ohjaaja ja varhaiskasvatuksen opettaja. 

  • Ryhmiksistä (yht 5) keväällä käydään seuraavissa: Ryhmis Satulinna, Ryhmis Kaalimaankakarat, Ryhmis Vintiöt ja syksyllä Pinomäen ryhmis, Sporttivekarat.

  • Päiväkoteihin (yht 9) tehdään keväällä valvontakäynnit: Touhula Vähärauma, Bss Daghemmet, Pilke Rytmi, Pilke Kielipolku sekä syksyllä Touhula Väinölä, Pelastusarmeijan päiväkoti, Luonto- ja ympäristöpäiväkoti Farelma, Porin kristillinen päiväkoti Ankkuri, Pilke Välke.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Lautakunta hyväksyy edellä esitetyn yksityisen varhaiskasvatuksen valvontaohjelman ja vuoden 2025 valvontasuunnitelman.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Tarkastustoimi/ tarkastusjohtaja Niko Poskiparta

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.