Sivistyslautakunta, kokous 26.3.2024

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Iltapäivätoiminnan maksuvapautukset

PRIDno-2024-1225

Valmistelija

  • Jussi Pöllänen, jussi.pollanen@pori.fi

Perustelut

Järjestettäessä perusopetuslain mukaista aamu- ja iltapäivätoimintaa toiminnasta voidaan periä kuukausimaksu. Kunta saa päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen suuruudesta. Edelleen perusopetuslain mukaisesti iltapäivätoiminnasta perittävää maksua on alennettava tai maksu on jätettävä perimättä, jos huoltajan elatusvelvollisuus, toimeentuloedellytykset tai huollolliset näkökohdat huomioon ottaen siihen on syytä. (Perusopetuslaki 48 f §).

Kunnan tulee laatia iltapäivätoiminnan järjestämistä varten perusopetuksen iltapäivätoiminnan toiminta- ja arviointisuunnitelma, missä määritetään esimerkiksi iltapäivätoiminnan maksun suuruus ja maksuvapautuksen hakemisen periaatteet sekä lukuisia muita asioita. Sivistyslautakunta on päättänyt iltapäivätoiminnan toimintamaksun suuruudesta, mikä on viimeksi päätetty sivistyslautakunnan päätöksellä 21.06.2023 (§ 138).  Porin kaupungin sivistyslautakunta on hyväksynyt päivitetyn iltapäivätoiminnan toiminta- ja arviointisuunnitelman kokouksessaan 21.11.2023 (§ 207). Nykyisessä toiminta- ja arviointisuunnitelmassa maksuvapautuksen myöntämisen periaate on määritetty seuraavasti: ”Maksuvapautuspäätökset tehdään opetusyksikössä Satakunnan hyvinvointialueen toimittamien lausuntojen perusteella”.

Käytäntö on peräisin ajalta, jolloin Porin perusturvan toiminta oli vielä Porin kaupungin omaa toimintaa. Sittemmin toimijat siirtyivät Satakunnan hyvinvointialueen alaiseksi toiminnaksi, ja lausuntoja on toimitettu aikuissosiaalityön palveluiden lisäksi myös lapsiperheiden sosiaalipalveluista. Lausunnot ovat kuvanneet esimerkiksi perheen taloudellista tilannetta tai huollollisia näkökohtia. Perheen taloudellista tilannetta kuvaavat lausunnot ovat perustuneet Kelan perustoimeentulotuen perusosan suuruuteen. Porin kaupunki ei ole myöntänyt maksuun huojennuksia, vaan maksusta on myönnetty kokonaan maksuvapautus.

Iltapäivätoiminnan maksuvapautusta puoltavien lausuntojen kirjoittaminen ei kuulu Satakunnan hyvinvointialueen tehtäviin hyvinvointialueen ilmoituksen perusteella, ja perheiden ei ole mahdollista enää nykyisellään saada lausuntoja kaikissa tapauksissa. Tämän takia on syytä uudistaa iltapäivätoiminnan maksuvapautuskäytäntöjen muuttamista sellaiseksi, että kunta linjaa iltapäivätoiminnan toiminta- ja arviointisuunnitelmassaan maksuvapautuksen myöntämisen tai maksun alentamisen periaatteet, joita hakijoihin sovelletaan yhdenvertaisesti.

Monissa muissa kunnissa maksuvapautuksen tai maksun alentamisen taulukkona on käytetty kunnan määrittämiä tulorajataulukoita (esim. Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Jyväskylä, Turku, Kuopio, Lahti, Rauma) tai varhaiskasvatuksen tulorajojen taulukoita vaihdellen. Käytännöt vaihtelevat kunnittain. Joissain kunnissa iltapäivätoiminnan toimintamaksuun on mahdollista hakea tulorajataulukkoon perustuen maksun alentamista tai kokonaan maksusta vapauttamista. Joissain kunnissa taulukoissa on kaksi tulorajaa, eli erilliset tulorajat maksun alentamiselle ja maksusta vapauttamiselle. Maksun alentamiseen ja maksusta vapauttamiseen liittyy myös kunnan päättämä iltapäivätoiminnan maksun suuruus. Perusopetuslain 48f § mukaisesti kunta päättää aamu- ja iltapäivätoiminnasta perittävien kuukausimaksujen määrästä. Maksu saa olla 570 tunnin osalta (iltapäivätoimintaa arkisin klo 12-15) enintään 120 euroa ja 760 tunnin osalta (iltapäivätoimintaa arkisin klo 12-16) enintään 160 euroa.

Porin kaupunki järjestää iltapäivätoimintaa arkisin klo 12-17 (950 tuntia), ja täysi kuukausimaksu on 100 euroa kuukaudessa. Maksusta peritään puolet, mikäli lapsi on poissa yhteensä yli 10 koulutyöpäivää kuukauden aikana. Elokuusta peritään kaikilta puolet kuukausimaksusta, ja maksuun ei myönnetä muita alennuksia (sivistyslautakunta 21.11.2023, § 207).

Sivistystoimialan esityksenä on, että iltapäivätoiminnan kuukausimaksusta ei myönnetä tuloihin perustuvia maksuhuojennuksia, vaan maksusta myönnetään edelleen myös jatkossa kokonaan maksuvapautus.

Tulorajana maksuvapautuksen myöntämiselle sivistystoimiala esittää Kelan perustoimeentulontuen perusosan suuruisen määrän käyttämistä 1.4.2024 alkaen.  Käytäntö on yhdenvertainen niihin lausuntoihin perustuen, joita Satakunnan hyvinvointialue on toimittanut ja joiden mukaan perheille on aikaisemmin myönnetty maksuvapautus tulojen perusteella. Kelan perustoimeentulotuen perusosan määrää tarkastellaan vuosittain kansaneläkeindeksin mukaan, ja perusosan määrät säädetään toimeentulotukilaissa. Tällöin myös iltapäivätoiminnan maksuvapautuksen myöntämisen raja muuttuu kansaneläkeindeksin mukaisesti.  Perustoimeentulotuen perusosan määrä huomioi perheen käytettävissä olevat tulot, sekä perheen koon mukaan vaihtuvat hyväksyttävät välttämättömät kulutusmenot. Perustoimeentulotuen perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen ja tietoliikenteen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot. (Laki perustoimeentulosta § 7).

Sivistystoimialan esityksenä on, että mikäli perheen yhteenlasketut tulot jäävät alle perustoimeentulotuen perusosan määrän, myönnetään perheille maksuvapautus iltapäivätoiminnan kuukausimaksusta. Tuloina huomioidaan perheen kaikki muut tulot, ei kuitenkaan mahdollista asumistukea. Menoina huomioidaan perustoimeentulotuen perusosan suuruiset menot perheen koon mukaisesti. Iltapäivätoiminnan maksuvapautuksen myöntämisessä ei huomioida kuluina perheen muina perusmenoina huomioitavia asioita, kuten asumismenoja, terveydenhuoltomenoja tai muita menoja.  Tulojen tarkastelu tehdään maksuvapautushakemuksen hakemiskuukautta edeltävien kahden kuukauden tulojen perusteella.

Sivistystoimiala esittää, että maksuvapautus voidaan jatkossa myöntää edelleen myös sosiaalisin perustein. Maksuvapautuksen myöntämisen edellytyksenä on Satakunnan hyvinvointialueen sosiaalipalveluiden toimittama perheen olosuhteita kuvaava sosiaalinen lausunto.  Porin kaupunki ei voi velvoittaa Satakunnan hyvinvointialuetta toimittamaan lausuntoa. Maksuvapautus myönnetään edelleen myös jatkossa Tuulikellon koulun osalta niille oppilaille, joilla on kehitysvammalain mukaisesti laadittu erityishuolto-ohjelma tai jatkossa laadittu tulevan vammaispalvelulain mukainen päätös iltapäivätoiminnan maksuttomuudesta.

Sivistystoimiala esittää, että iltapäivätoiminnan maksuvapautus myönnetään aikaisintaan maksuvapautushakemuksen sekä kaikkien tarvittavien liitteiden tai Satakunnan hyvinvointialueen toimittaman lausunnon saapumiskuukaudesta alkaen koulujen lukuvuoden loppuun saakka.

Sivistystoimiala esityksenä koulujen loma-aikojen toiminnan osalta on, että opetusyksikön järjestämästä maksullisesta koulujen loma-aikojen toiminnasta ei myönnetä maksuvapautusta, sillä loma-aikojen toiminta ei ole perusopetuslain alaista toimintaa. Maksullista loma-ajan toimintaa on ollut aikaisempina vuosina lähinnä Myötätuulen ja Tuulikellon kouluissa. Toimintamaksu loma-aikojen toiminnassa (erityisesti kesätoiminnassa) on ollut iltapäivätoiminnan kuukausimaksun suuruinen.  Loma-aikojen toiminta on kuitenkin edelleen maksutonta niille Tuulikellon koulun oppilaille, jotka ovat oikeutettuja loma-ajan päivätoimintaan Satakunnan hyvinvointialueen palvelutarpeen arvioinnin perusteella.  Porin kaupunki tuottaa kyseisen palvelun Satakunnan hyvinvointialueelle erillisen sopimuksen mukaisesti.

Ehdotus

Esittelijä

  • Esa Kohtamäki, toimialajohtaja, sivistystoimiala, esa.kohtamaki@pori.fi

Sivistyslautakunta päättää ottaa iltapäivätoiminnan maksuvapautuksen myöntämisen perusteiksi käyttöön Kelan kulloinkin voimassa olevan perustoimeentulotuen perusosan suuruiset tulorajat. Tuloina huomioidaan kaikkien perheenjäsenten tulot lukuun ottamatta mahdollista asumistukea.  Menoina huomioidaan perustoimeentulotuen perusosan suuruiset menot perheen koon mukaan. Menoina ei huomioida muita perusmenoja (asumis- ja terveydenhuolto- ja muut menot). Tulojen tarkastelu tehdään maksuvapautushakemuksen hakemiskuukautta edeltävien kahden kuukauden tulojen perusteella. Maksuvapautus myönnetään aikaisintaan siitä kuukaudesta lähtien, milloin maksuvapautushakemus kaikkine liitteineen tai Satakunnan hyvinvointialueen toimittama lausunto ovat saapuneet Porin kaupungille. Maksuvapautus myönnetään kyseiselle lukuvuodelle koulujen kevätlukukauden päättymiseen saakka.

Opetusyksikön järjestämästä maksullisesta loma-ajan toiminnasta ei myönnetä maksuvapautusta, sillä loma-ajan toiminta ei ole perusopetuslain alaista toimintaa. Tuulikellon koulussa järjestettävä loma-ajan päivätoiminta on edelleen maksutonta ainoastaan niille Tuulikellon koulun oppilaille, jotka ovat oikeutettuja loma-ajan päivätoimintaan Satakunnan hyvinvointialueen palvelutarpeen arvioinnin perusteella.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Tiedoksi

Opetusyksikön päällikkö, opetusyksikön suunnittelija

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus
Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen), sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika
Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Porin kaupungin kirjaamoon määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. 

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti päätöksen tehneelle toimielimelle tai viranhaltijapäätöksen osalta toimielimelle, jonka alaisuudessa viranhaltija toimii.

Kirjaamon yhteystiedot:
Postiosoite:                PL 121, 28101 Pori
Käyntiosoite:              Porin yhteinen palvelupiste, Yrjönkatu 6
Sähköpostiosoite:      kirjaamo@pori.fi
Faksinumero:            (02) 634 9417
Puhelinnumero:         (02) 621 1100

Palvelupisteen aukioloajat
maanantai                 10 - 16
tiistai-torstai                8 - 16
perjantai                     8 - 15


Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö
Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:
•    päätös, johon haetaan oikaisua
•    miten päätöstä halutaan oikaistavaksi
•    millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi, kotikunta, postiosoite ja puhelinnumero. 

Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä, yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja
Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Porin kaupungin kirjaamosta.

Pöytäkirja on viety nähtäväksi yleiseen tietoverkkoon toimielimen päättämän aikataulun mukaisesti.

Asianosaiselle lähetettyyn pöytäkirjaotteeseen oikaisuvaatimusohjeineen on merkitty lähettämispäivä sekä pöytäkirjan nähtävilläolopäivä.