§ 3 Kokoelmahankintapäätös_2/2022_Ilmars Blumbergs

Lataa 

PRIDno-2022-1464

Päätöspäivämäärä

17.11.2022

Päätöksen tekijä

Taidemuseon johtaja

Päätöksen peruste

- Teokset ovat taiteellisesti korkealaatuisia

- Teokset täydentävät litografioiden sarjan, josta yksi osa on hankittu aikaisemmin Porin kaupungin taidekokoelmaan

- Teokset ovat ajalta, jolloin taiteilijan yksityisnäyttely järjestettiin Porin taidemuseon ylläpitämässä Poriginal galleriassa

- Teokset kytkeytyvät Porin taidemuseon näyttelytoiminnan temaattiseen linjaan Itämeren ympäristö, Pohjoismaat, Venäjä: siirtyvät rajat ja merkitykset.

 

Kokoelma-amanuenssi Jasmin Lehtiniemi:

Edellä todetuin perustein esitän, että Ilmars Blumbergsin kolme teosta (osat 1-3) Sarjasta Joki ja Ihminen (1984) liitetään Porin kaupungin taidekokoelmaan.

Sivistystoimialan toimintasäännön §25 mukaan perusyksikön esimies päättää perusyksikön kokoelmapolitiikasta ja kokoelma-aineistoista.

Kuvaus

Ilmars Blumbergs

Sarjasta Joki ja ihminen, 1984

Kolme teosta, osat 1-3

värilitografia

Teokset ovat aikaisemmin olleet ripustettuina Porin pääkirjastoon, josta ne luovutettiin Porin taidemuseolle. Teokset liitetään Porin kaupungin taidekokoelmaan.

Ilmars Blumbergs (1943-2016) on vaikuttanut laajasti ja monialaisesti latvialaisella taidekentällä. Hän on opiskellut lavastusta Riikan taideteollisuuskoulussa ja taidemaalausta Latvian taideakatemiassa. Hänen tuotantoonsa kuuluu taidegrafiikkaa, maalauksia, veistoksia ja installaatioita, valokuva- ja videotaidetta, piirustuksia, sekä lavastus- ja pukusuunnittelua ja julisteita. Pitkän uransa aika Blumbergs oli mukana yli 40 soolonäyttelyssä ja yli 150 ryhmänäyttelyssä Latviassa ja ulkomailla. Hän on suunnitellut lavastuksia kotimaansa teattereille sekä Latvian kansallisoopperalle, sekä kuvittanut monia latvialaiselle kulttuurille keskeisiä kirjoja. Hänen teoksiaan kuuluu mm. Latvian kansallisen taidemuseon, Tarton taidemuseon sekä Tretyakovin Gallerian kokoelmiin.

Porin kaupungin taidekokoelmiin kuuluu kolme Ilmars Blumbergsin teosta. Taiteilija on lahjoittanut värilitografiansa Vastakohdat (1978) Porin kaupungin taidekokoelmaan vuonna 1984, jolloin hänellä oli yksityisnäyttely samana vuonna avatussa Poriginal galleriassa: ILMARS BLUMBERGS - Grafiikkaa ja julisteita, Ystävyyskaupunkinäyttely Riiasta 05.09.1984 - 23.09.1984. Vuonna 1992 Porin Kaupunginkanslia on lahjoittanut Porin kaupungin taidekokoelmaan Blumbergsin litografian vuodelta 1982. Porin taidemuseo hankki Aimo Ruususelta vuonna 2006 Sarjasta Joki ja ihminen (1984) värilitografiasarjan neljännen osan. Sarjan muut osat (1-3) ovat olleet pitkään ripustettuina Porin pääkirjastoon, mutta ne eivät ole kuuluneet taidemuseon kokoelmiin. Kyseiset teokset ovat mahdollisesti olleet ystävyyskaupunkilahjoja Porin kaupungille, mutta niitä ei ole tuolloin liitetty kaupungin taidekokoelmaan.

Päätös

Edellä mainituin perustein päätän, että Ilmars Blumbergsin teokset sarjasta Joki ja ihminen, 1984, osat 1-3, liitetään Porin kaupungin taidekokoelmaan Jasmin Lehtiniemen esityksen mukaisesti.

Allekirjoitus

Anni Venäläinen, museonjohtaja, Porin taidemuseo, Kulttuuriyksikkö, Sivistystoimiala

Organisaatiotieto

Kulttuuriyksikkö